Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Клубът на диабетика в Белоградчик проведе отчетно- изборно събрание

Снимка: Община Белоградчик

Управителят на клуба Симеон Илиев направи отчет на дейността, свързана предимно с грижа за диабетно болните и с тяхното здравно информиране. Дейността на клуба е била насочена към здравни беседи и безплатен скрининг с очни прегледи. През 2021 г. в Белоградчик са организирани прегледи в специално оборудван мобилен кабинет от офталмолози от столична болница. Клубът е доставил на членовете си апарати за измерване на кръвната захар, безплатни пакети с храни и витамини. На събранието стана ясно още, че е планиран кардиологичен безплатен скрининг за диабетно болните хора. Около 80 са членовете на Клуба на диабетиците в Белоградчик. 

Кметът на общината Борис Николов, който бе гост на събранието, увери, че и занапред администрацията ще подпомага членовете на клуба в решаване на техните проблеми. За отоплението е закупен климатик, който скоро ще бъде монтиран, а дърва за огрев първи ще получат хората от уязвимите групи.

По публикацията работи: Йорданка Петрова
Вижте още

Пет мездренски училища с финансиране за изкуство и спорт

Пет мездренски училища ще получат финансиране по Националната програма "Заедно в изкуството и в спорта" с обща стойност 135 414 лева. Това са 50% от утвърдените суми и те са за сценични костюми, инструменти, озвучителна техника, декори, екипировка, спортни уреди и пособия.  Останалата сума ще бъде преведена след предаване на справка за разходите в..

публикувано на 06.10.22 в 15:09

Работилница по грънчарство организират в Монтана

Работилница по грънчарство организират в Младежки дом - Монтана. Всеки, който желае, може да се   запознае с древната техника за изработване на съдове на ръка.    Грънчарското студио ще бъде разположено във фоайето на институцията на  12 октомври от 10.00 до 12.00 ч. и следобед от 14.00 до 16.00 часа, каза  директорът Мариета Христова и покани..

публикувано на 06.10.22 в 13:11

Подготвят книга за Белоградчик и Белоградчишките скали

Книга със стихотворения, посветени на Белоградчик и Белоградчишките скали, подготвя Литературен клуб "Георги Савчев" към читалище "Развитие" - Белоградчик. Отправена е покана и към съвременните  автори, каза  Наташа Младенова-  ръководител на клуба: "На ежегодната творческа среща на нашия клуб бе направено предложение за издаване на книга за..

публикувано на 06.10.22 в 11:42

40-годишен юбилей отбелязва Поетическата обсерватория в Белоградчик

В  17:30 часа в Младежки дом днес ще се състои традиционната Поетическа обсерватория в Белоградчик.  Тази година културната проява чества своя 40 – годишен юбилей.  В събитието ще участват Петър Андасаров, който ще е водещ, Боян Ангелов – председател на СБП и Атанас Звездинов. Както винаги свои творби ще представят и автори от Видин и Белоградчик...

публикувано на 06.10.22 в 11:38

Показаха как се чистят отпадъци от повърхността на Дунав във Видин

Тренировки за отстраняване на замърсяване се проведоха на брега на река Дунав във Видин в района на пристанищния терминал. На вода бе пусната моторна лодка и лъков колектор, предназначен за събиране на твърдите отпадъци от повърхността на водата.  За демонстрацията се използват модерни съоръжения и оборудване на Държавно предприятие "Пристанищна..

публикувано на 06.10.22 в 11:19

Сезонните работници плащат сами здравните си осигуровки

Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, трябва да плащат здравните си осигуровки сами, съобщават от офиса на НАП във Видин.  Срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят...

публикувано на 06.10.22 в 11:08

Клуб "Хорце" събира любители на фолклора във Видин

Семейство от Видин събира всяка седмица десетки любители на народните танци от Видинска област на едно място, за да се отдадат заедно на магията на българското хоро.  Идеята на Поля и Дидо е съхраняването на българския музикален и танцов фолклор, популяризирането на българските традиционни и народни обичаи, стимулирането и изучаването..

публикувано на 06.10.22 в 10:46