Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кула отбеляза 114 години от обявяването на Независимостта на България

Снимка: Наско Цанов

С церемония по поднасяне на цветя пред Войнишкия паметник отбелязаха 114 години от Независимостта на България в Кула. Заместник кметът Людмил Лалов, председателят на Общинския съвет Димитър Цанков и граждани почетоха годишнината. Христела Александрова- експерт "Хуманитарни дейности" в Общината изнесе на общинската администрация в Кула кратка лекция за датата 22 септември от Проф. Искра Баева "Независимостта като отговорност":

"Оповестяването на акта е в църквата "Св. 40 мъченици" в Търново. Начинът, по който е обявена на 22 септември 1908 г., показва колко много са израснали българските политици в сравнение с акцията за Съединението от 6 септември 1885 г. Ако се вгледаме в по-старата си история, ще видим, че там не става дума за независимост, а за държавност".

Вижте още

Пет мездренски училища с финансиране за изкуство и спорт

Пет мездренски училища ще получат финансиране по Националната програма "Заедно в изкуството и в спорта" с обща стойност 135 414 лева. Това са 50% от утвърдените суми и те са за сценични костюми, инструменти, озвучителна техника, декори, екипировка, спортни уреди и пособия.  Останалата сума ще бъде преведена след предаване на справка за разходите в..

публикувано на 06.10.22 в 15:09

Работилница по грънчарство организират в Монтана

Работилница по грънчарство организират в Младежки дом - Монтана. Всеки, който желае, може да се   запознае с древната техника за изработване на съдове на ръка.    Грънчарското студио ще бъде разположено във фоайето на институцията на  12 октомври от 10.00 до 12.00 ч. и следобед от 14.00 до 16.00 часа, каза  директорът Мариета Христова и покани..

публикувано на 06.10.22 в 13:11

Подготвят книга за Белоградчик и Белоградчишките скали

Книга със стихотворения, посветени на Белоградчик и Белоградчишките скали, подготвя Литературен клуб "Георги Савчев" към читалище "Развитие" - Белоградчик. Отправена е покана и към съвременните  автори, каза  Наташа Младенова-  ръководител на клуба: "На ежегодната творческа среща на нашия клуб бе направено предложение за издаване на книга за..

публикувано на 06.10.22 в 11:42

40-годишен юбилей отбелязва Поетическата обсерватория в Белоградчик

В  17:30 часа в Младежки дом днес ще се състои традиционната Поетическа обсерватория в Белоградчик.  Тази година културната проява чества своя 40 – годишен юбилей.  В събитието ще участват Петър Андасаров, който ще е водещ, Боян Ангелов – председател на СБП и Атанас Звездинов. Както винаги свои творби ще представят и автори от Видин и Белоградчик...

публикувано на 06.10.22 в 11:38

Показаха как се чистят отпадъци от повърхността на Дунав във Видин

Тренировки за отстраняване на замърсяване се проведоха на брега на река Дунав във Видин в района на пристанищния терминал. На вода бе пусната моторна лодка и лъков колектор, предназначен за събиране на твърдите отпадъци от повърхността на водата.  За демонстрацията се използват модерни съоръжения и оборудване на Държавно предприятие "Пристанищна..

публикувано на 06.10.22 в 11:19

Сезонните работници плащат сами здравните си осигуровки

Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, трябва да плащат здравните си осигуровки сами, съобщават от офиса на НАП във Видин.  Срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят...

публикувано на 06.10.22 в 11:08

Клуб "Хорце" събира любители на фолклора във Видин

Семейство от Видин събира всяка седмица десетки любители на народните танци от Видинска област на едно място, за да се отдадат заедно на магията на българското хоро.  Идеята на Поля и Дидо е съхраняването на българския музикален и танцов фолклор, популяризирането на българските традиционни и народни обичаи, стимулирането и изучаването..

публикувано на 06.10.22 в 10:46