Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатолог: Топла есен за Северозапада

Автор:
Снимка: Радио Видин

На 23 септември в 04:04 ч. настъпи есенното равноденствие. Започва и астрономическата есен
Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. В Северното полукълбо астрономически тя започва с есенното равноденствие (днес), а в Южното датата е 21 март. Съдейки по захлаждането през последната седмица, българите посрещнаха есента по-рано. 

Всъщност сезоните имат три направления - астрономическо, климатичен сезон и метеорологичен сезон, каза за Радио Видин климатолога Симеон Матев:

"Държа да отбележа, че сезоните имат три направления. Астрономическото - да, то е спрямо положението на земята спрямо слънцето и не влияе кой знае колко на чисто метеорологичното време. Климатичен сезон - това са три месеца от годината. Есента са септември, октомври и ноември, тоест от 1 септември е започнала климатичната есен. А метеорологичната есен започва, когато средната температура трайно падне под 15 градуса, а това се случи 3-4 дни преди да дойде астрономическата есен, тоест вече наистина сме във всяко едно отношение в есента. Можем да кажем, че есента тази година дойде така интензивно, с много ниски минимални температури. Тези ниски минимални температури ще продължат още един-два дни и утре сутрин и в трите Северозападни области в най-ниските части на релефа - по долини на реки, в някои котловинни полета, разположени на 300-400-500 метра надморска височина - е възможно да се образува слаба слана, защото температурата в тези места ще се понижи до 1-2 градуса над нулата. Общо взето утрешното утро ще е най-студеното за следващите 10-15 дни, защото предстои затопляне. Температурите отново ще се върнат на приятни стойности - цялата следваща седмица в Северозападна България температурите ще бъдат от порядъка, максималните, на 23-25 дори до 27-28 градуса в най-топлите места. Това ранно идване на есента ще бъде последвано от едно възвръщане на типично летни температури. Към този момент можем да кажем, че и началото на октомври ще ни предложи приятни температури. Сутрин от 5 до 7-8 градуса, следобед между 20 и 25 градуса. Засега октомври месец се очертава да бъде със средни температури 1-2 градуса над нормата, което за Северозападна България означава, че очакваната температура през октомври, средна, ще бъде около 13-15 градуса. Сутрин най-често Северозапада често ще се събужда с температури между 4 и 9 градуса, а в следобедните часове температурата често ще достига до 20 градуса. Към този момент период с малко по-хладно време се очертава някъде между 10 и 15 октомври. За ноември дългосрочните модели подсказват отново по-топло от обичайното време, а валежите да бъдат близки до нормата, което е добра новина за земеделието".

На този етап не се очаква нищо необичайно за тази есен, като изключим, очакваната утре сутрин на места в Северозападна България слаба слана, за която краят на септември е по-рано от обичайното, обясни Симеон Матев, като допълни, че следва топло време, което ще нормализира температурите и ще позволи на повечето хора, които не са си обрали реколтата - тя да доузрее.

Попитахме и видинчани как се подготвят за есента и извадиха ли по-дебели и по-топли дрехи:

"Пълним мазето с каквото можем, зареждаме се с дърва колкото можем и чакаме да видим какво ще стане. Ще има още топли дни... Още не се подготвяме, защото циганското лято продължава... С всичко необходимо - дрехи, неща. Ще видим само с какво ще ни изненадат... С якенца вече, маратонки, по-дебели дрешки, извадихме юргана... Въобще с нищо не съм се подготвил, търпим на студ и на немотия... Правя туршии... Преглеждам си есенните обувки и зимните, и чакам да падне цената на карфиола. Сега има затопляне, ще има златна есен... Засега още не ни се вярва, че есента идва и много, много няма подготовка - извадили сме якетата и анцузите, лятото сме си взели дърва".

По-сериозните метеорологични процеси, като интензивни валежи, като силни гръмотевични бури, могат да се предскажат само 24 до 48 часа по-рано и затова не може да се гарантира, че в Северозапада не се очакват опасни явления, но оставаме с надеждата, че няма да се появят такива. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15