Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 септември- Международен ден на жестомимичните езици

Жестовият език - връзката със света на хората с увреден слух

Общините и държавните институции трябва да осигурят превод на жестов език за административни услуги

Снимка: Национална асоциация на преводачите на жестов език в България

23 септември е Международен ден на жестомимичните езици. Отбелязва се от 2018 година. Целта е да се повиши информираността за този начин на общуване. Хората с увреден слух имат нужда от жестов език, за могат да бъдат информирани и за да са достъпни за тях услугите в институциите. 

Да ползват жестов език е не само потребност, а право на глухите хора, каза Милена Гъркова-Калинова, председател на Националната Асоциация на преводачите на жестов език в България:

"Чрез жестовия език глухите хора получават равен достъп но информация и комуникация. Глухите хора според конституцията на Република България са равноправни и имат изконното право да получават адекватна и навременна информация като всички останали хора от обществото ни. У нас това неоспоримо право на глухите хора да получават информация по достъпен начин чрез българския жестов език бе официално зачетено и регламентирано като неотменна част при провеждане на редовни и извънредни национални брифинги още от самото начало на обявяване на извънредно положение на 13 март 2020-та година. Това бе адекватен отговор на призива на Световната здравна организация относно осигуряване на пълна и достъпна осведоменост на населението по въпросите на пандемията. Наистина от този период насам ние всички сме свидетели, че у нас има положителни прояви по отношение на достъпността до информацията за глухите хора  чрез жестов език." 

В сравнение с миналото има достъп до информация и комуникация за глухите хора, но още много трябва да се направи, за да имат те равноправен и независим живот: 

"Признаването на жестовия език като официален език е една от основните цели на глухата общност по целия свят, затова и узаконяването на българския жестов език, което стана факт на 21 януари 2021 година, е паметен акт на социално израстване на нашето общество. С приемането на Закона за българския жестов език засяга човешкото право на равенство на глухите хора и с него българската държава се ангажира да осигури възможност за тяхното равноправно участие в живота на обществото ни. Държавните институции и органите на местното самоуправление са длъжни да осигуряват превод на жестов език при административно обслужване от органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление, както и при провеждането на мероприятия, организиране от тях с участието на лица със слухова загуба. Според разпоредбите на този закон, това трябва да се случи до 31 декември 2022-ра година, т.е. до края на тази година. 
Първата община, готова да осигури равноправен достъп за глухи и сляпоглухи лица e Столична община, която в началото на тази седмица организира кръгла маса, за да сподели с представители от седем по-големи общини у нас опита и резултатите от съвместната работа с представители от глухата общност във връзка с осигуряването на равен достъп до информация за глухите и сляпоглухите хора чрез жестов език. До края на тази година остават три месеца, но аз лично искрено се надявам и останалите общини в страната поне да започнат работа в тази посока по примера на Столична община."

Все още няма специалност "Български жестов език" в университетите, но от миналата година вече се предлагат магистърски програми за подготовка на преводачи, добави Милена Гъркова- Калинова. Сред проблемите е и този, че образователната система у нас все още не е пригодена за глухи деца, а дори и в специализираните училища не винаги се преподава по достъпен начин, посочи още Милена Гъркова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48