Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ алармира за образователна бедност сред децата

Едно на осем деца у нас, които завършват четвърти клас, не могат да прочетат и разберат текст

2
Снимка: Радио ВИДИН

Само една трета от 10-годишните деца в света не могат да прочетат и разберат проста писмена история, посочват от Детския фонд към ООН. От УНИЦЕФ наричат този дефицит "образователна бедност". Данните отпреди пандемията показват, че в България едно от осем деца, които завършват четвърти клас, не може да прочете и разбере прост текст, обясни Мария Янкова, програмен директор "Образование" в УНИЦЕФ- България:

"Националното външно оценяване за 2022-ра година за 4-ти клас показва отново влошаване на резултатите, свързани с българския език, тъкмо тази четивна грамотност на децата и показва, че речникът им обеднява, че имат проблеми с правописа, имат проблеми със степенуване на прилагателни имена, с разбирането на определени думи и понятия. Важно е да кажем, че 4-ти клас, които са били оценени на националното външно оценяване, са випуск, който три години подред се обучаваше дистанционно, с прекъснат образователен процес в различни периоди и това неминуемо оказа влияние върху резултатите на децата, върху тяхната мотивация за учене и въобще върху това, което показват те като знания и умения."

Най-засегнати са децата от малките населени места, от уязвими групи, тези със специални образователни потребности. Според официалната статистика, която от УНИЦЕФ България цитират, всяко шесто дете е извън училище, а всяко пето извън детска градина. Близо 10 хиляди деца със специални потребности и увреждания остават извън образователната система. 

Според Мария Янкова образованието в глобален мащаб е в криза и България не прави изключение: 

"Пандемията допълнително засили тази образователна криза. Влоши резултатите на децата. По-сериозното е, че влоши тяхното психично здраве и благосъстояние. Това е важно, защото има отношение към мотивацията им за учене, към начина, по който те се включват в целия образователен процеси и тъкмо поради тази причина глобалните лидери на глобален форум, който цели политики на трансформиране на образованието в глобален мащаб, България е част от този форум също, се планират мерки, свързани с психичното здраве на децата в училище, много целенасочени мерки в тази посока. Нашата образователна система изостава по тази тема. Трябва да бъдат планирани мерки, които са свързани с достигането на всяко дете, защото истината е, че една група деца продължава да бъде изключена от образователния процес. Трябва да бъдат оценявани резултатите на децата много по-регулярно, за да могат да се планират адекватни мерки своевременно. Другото нещо, което е важно да кажем е, че инвестицията в образованието и мерките, които се планират, дават резултат в един отложен момент във времето и трябва да имаме търпение, че тези мерки, които са планирани, са правилни и да измерим правилно този резултат".

От УНИЦЕФ алармират, че са необходими спешни мерки, фокусирани върху ключови знания, умения и компетентности, за да се преодолее образователната бедност. Призовават правителствата да се ангажират да осигурят качествено образование за всички деца, да вложат усилия и инвестиции за записване и задържане в училище и подкрепа на учителите. Трябва да има безопасна и подкрепяща среда, така че всички деца да могат да учат.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28