Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подписват договори по втората покана за подмяна на отоплителните уреди във Видин

Снимка: Радио Видин

Започна подписването на договорите по втората покана за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво в община Видин. Около 900 са одобрените домакинства. Започва подмяната на старите уреди по първата покана.  


"Това не е много лесен проект по простата причина, че ето и в тази тежка икономическа ситуация промяната в цената на енергоизточниците, в случая на пелетите, кара доста хора да се замислят дали да останат на пелети или да минат на ток. Така или иначе, проектът вече е задействан. Надявам се до догодина всичките по първата, втората, дори по третата процедура, която ще направим някъде рано пролетта, се надявам да бъдат удовлетворени. Това са над 3000 семейства. Най-важното е хората наистина да подменят своите енергоизточници с цел наистина опазването на околната среда, на въздуха от фините прахови частици да стане настина приоритетно не само за община Видин, а и за страната, защото виждате промените в климата, виждате промените, които се случват в глобален смисъл, така че бъдещето е в едно по-чисто екологично отношение към източниците на енергия“- каза кметът на Видин Цветан Ценков.


Създаден е график. Подписването на договорите по втората покана ще приключи за около десет дни, каза началникът на отдел "Устройство на територията"  Румен Лилов:


"На всеки заявител служител на общината се е обадил предварително и е уточнил дата и час, в който да посети медийния център, така че да няма натрупване на граждани в преддверието. Това, което мога да кажа на гражданите е, че готовите договори, вече изведени с номер, техният екземпляр ще бъде раздаван в Информационния център след 17 октомври".


Адела Еленкова подменя дървата и въглищата с камина на пелети:


"За нас ще е по-ефективно този вид отопление. Цените на горивата са малко високи. Скъпичко е като вид отопление, но пак е алтернатива като по-добър вариант за гражданите".


И Георги Георгиев ще подмени стария отоплителен уред: 


"Ние сме били досега на дърва. Искаме да сменим отоплението. Ще се отопляваме на климатик. Цената вече е една за отоплението на дърва като и климатика".


В края на октомври ще стартира подмяната на отоплителни уреди в одобрените по първата покана домакинства. Ще се извършие първо в централната градска част и жилищните комплекси "Гео Милев", "Вида", "Крум Бъчваров", "Васил Левски", "Христо Ботев" и "Бонония". Дейностите ще са по по график, уточнен със собствениците на жилищата. 

Хората, които вече са си закупили дърва и въглища, имат възможност да отложат подмяната за догодина, напомнят от Общината. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39