Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Бойков: Знанието на чужд език те кара да видиш света по друг начин

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Золтан Чехи: Трябва да смятаме езика за съкровище, да го пазим и да се грижим за него


Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи Европейския ден на езиците. Денят се отбелязва на 26 септември всяка година от 2002 г., а целта е да се популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчава изучаването на езици сред хора от всички възрасти. 

Тази година културните институции отбелязват Европейския ден на езиците с редица инициативи. В Регионална библиотека Михалаки Георгиев" ще се състои среща с поетите Золтан Чехи и Николай Бойков. Срещата е част от инициативата "Дни на унгарската култура" в крайдунавския град. 

Золтан Чехи е роден 1973 година. Автор е на пет стихосбирки, пътепис и сборници със студии. Преводач от латински и гръцки език. Носител е на наградите: "Мадач", 2021, Тибор Дери, 2020, Баумгартен, 2020, Атила Йожеф, 2009 и др.

Часове преди срещата с видинските читатели Золтан Чехи и Николай Бойков гостуваха в "Цветовете на деня" по Радио Видин. 

"Умберто Еко е казал, че общият език на Европа е превода... Това показва, че Европа е особено богата от езикова гледна точка. Трябва да смятаме езика за съкровище, да го пазим и да се грижим за него... Градовете в Европа са многоезични, но в изкуството това не може така ясно и категорично да се каже. Чуват се големите и малки езици. Но всеки един език, дори и малкият език е един отделен свят, който създава нещо в света, точно на този език.", каза унгарският поет Золтан Чехи

Според Николай Бойков- български писател и преводач, мненията на хората по темата необходимо ли е да се изучават езици, са разнопосочни: 

"Аз мисля, че който иска да учи езици - да учи, който не иска - да не учи. Но лично аз съм съгласен с това твърдение, че когато знаеш един чужд език, ти си два пъти човек. Знанието на чужд език, не само те кара да осмислиш собствения си език, но и да видиш света по друг начин. Когато знаеш един език ти си затворен в мисловните схеми на този език. Но когато знаеш един или два езика, ти виждаш, че света може да бъде назоваван по различни начини. Това, че знаеш друг език, те прави чужденец в собствения ти език..." 

За срещата си с видинската публика в библиотеката, авторът Золтан Чехи е подготвил част от своите стихотворения, които ще прозвучат на унгарски и на български език. Освен това, той ще отговаря на въпросите на модератора на събитието Валентина Вълчева.

Срещата във Видин в "Зала за изяви" към отдела "Заемна за възрастни" е от 17:30 часа. На 27 септември инициативата "Дни на унгарската култура" във Видин ще приключи с прожекция на унгарския филм "Сметана". 

Чуйте цялото интервю в прикачения файл*


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00