Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да пътуваш по света с колело и куче в рикша

Жулиета Цука: Светът е голям и ми харесва да пътувам с колело

Снимка: Радио ВИДИНВидин е място, което привлича различни и интересни хора от цял свят, особено, през лятото. Освен туристите, които пристигат с круизните кораби по Дунав, може да се срещнат и други чуждестранни пътешественици. Така срещнахме Жулиета Цука

Тя е на 54 години и е от албански произход, но преди 32 години години, напуска родната си страна и заминава за Италия. От известно време живее в северната ѝ част, в едно малко китно градче, близо до езерото Гарда - Рива дел Гарда. По професия е барман и сервитьор. Преди 10 години се захваща с велосипеден туризъм. Първите пътища, по които поема са тези в Италия. Компания през всичките пътешествия до този момент и прави куче, което пътува в рикша. 


"Първото пътуване беше почти из целите Алпи. После слязох надолу до Коста Азурра, Франция в Средиземноморието, после направих Канал ду Миди, след Марсилия, Перпинян, Биариц и от там се спуснах по цялото Атлантическо крайбрежие, последвано малко от Камино де Сантяго на север и стигнах близо до Тарифа, която е близо до Гибралтарския проток. Това шест месечно пътуване завърши там. Това беше първото пътуване в живота ми на колело, с другото куче, което почина миналата година."

След смъртта на първото куче и спътник на Жулиета, тя намира друго - нарича го Бричола, което на български означава "Троха".


"Това го намерих в Тирана, беше на 2 месеца. Това е нейното първо пътуване. В началото беше много трудно. Именно направихме пътуване до езерата в северна Италия, преди да поемем на път към Източна Европа, защото бях се запътила директно към Атлантико. После поради една или друга причина се случиха някои неща, трябваше да се спра на Рива дел Гарда за три седмици, за да си направя документи...И ето, след това се захванах с моето пътуване към Изтока, защото тук има много места за посещение."

Пътешествието на Жулиета в Изтока, започва от Доломити в Италия, там тя посещава нейни колеги във Вал ди Фас