Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да пътуваш по света с колело и куче в рикша

Жулиета Цука: Светът е голям и ми харесва да пътувам с колело

Снимка: Радио ВИДИН



Видин е място, което привлича различни и интересни хора от цял свят, особено, през лятото. Освен туристите, които пристигат с круизните кораби по Дунав, може да се срещнат и други чуждестранни пътешественици. Така срещнахме Жулиета Цука

Тя е на 54 години и е от албански произход, но преди 32 години години, напуска родната си страна и заминава за Италия. От известно време живее в северната ѝ част, в едно малко китно градче, близо до езерото Гарда - Рива дел Гарда. По професия е барман и сервитьор. Преди 10 години се захваща с велосипеден туризъм. Първите пътища, по които поема са тези в Италия. Компания през всичките пътешествия до този момент и прави куче, което пътува в рикша. 


"Първото пътуване беше почти из целите Алпи. После слязох надолу до Коста Азурра, Франция в Средиземноморието, после направих Канал ду Миди, след Марсилия, Перпинян, Биариц и от там се спуснах по цялото Атлантическо крайбрежие, последвано малко от Камино де Сантяго на север и стигнах близо до Тарифа, която е близо до Гибралтарския проток. Това шест месечно пътуване завърши там. Това беше първото пътуване в живота ми на колело, с другото куче, което почина миналата година."

След смъртта на първото куче и спътник на Жулиета, тя намира друго - нарича го Бричола, което на български означава "Троха".


"Това го намерих в Тирана, беше на 2 месеца. Това е нейното първо пътуване. В началото беше много трудно. Именно направихме пътуване до езерата в северна Италия, преди да поемем на път към Източна Европа, защото бях се запътила директно към Атлантико. После поради една или друга причина се случиха някои неща, трябваше да се спра на Рива дел Гарда за три седмици, за да си направя документи...И ето, след това се захванах с моето пътуване към Изтока, защото тук има много места за посещение."

Пътешествието на Жулиета в Изтока, започва от Доломити в Италия, там тя посещава нейни колеги във Вал ди Фаса - летен туристически ски курорт.  После с Бричола слизат на долу в Брунико, после се запътват към Австрия, в Лиенц, после към Грац, Виена, Братислава, Будапеща, Белград. 

"Да кажем това са по-големите градове, след това проследих, от Виена практически дотук, следях винаги Дунава... Много е очарователно. Да кажем, че Дунава е същата река, но изглежда, че никога не е същата. Продължава да се променя и да сменя профила си."

Жулиета най-много се впечатлява от Будапеща. 

"Като град - Будапеща е номер едно, със сигурност. Един прекрасен град, много красив. И като неща за гледане и естетически, дори да я погледнеш отдалече - като картичка е. После Грац ми хареса много в Австрия. Братислава е хубава. Видях много други държави, малки градчета. Да кажем, че най-красивия участък на Дунава, беше този на Белград. Практически от Белград дотук."

И така стига до Видин. Град, който ѝ допада много, заради спокойствието. Величествената крепост Баба Вида я впечатлява най-много. Намира видинчани за много гостоприемни и усмихнати хора. 

"Направих снимка на замъка вчера - имаше невероятен залез, с всички страхотни цветове. Там от панорамната гледка направих тези снимки с червеното небе и с осветлението на замъка, което беше току-що пуснато. Замъка е в отлично състояние, много е запазен, много е красив и е много интересен. Целият Видин е много интересен. Има много неща да ти предложи. Вчера на площада имаше жива музика и хора, които танцуваха по средата на площада и това беше нещо много хубаво."

Жулиета ще продължи със своето пътуване. Следващата спирка е Лом, където ще си почине още един ден, преди да продължи. Зимата има намерение да отиде до Чили и Аржентина, но обмисля дали вместо с колело, да направи пътешествието си пеша. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова щастливи, че..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00