Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 септември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

С обновен център посрещат празника на Димово. На тази дата преди 53 години населеното място е обявено за град. 

119 800 бюлетини са доставени за област Монтана за извънредните парламентарните избори на 2 октомври. Те ще се съхраняват под полицейска охрана в сградата на областната администрация до 1 октомври.

Звената "Български документи за самоличност" към Областните дирекции на МВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност да упражнят правото си на глас в деня на изборите за Народно събрание, напомнят от областната администрация в Монтана. Ускорено ще се издават лични карти, а при невъзможност това стане до края на работния ден на 30 септември, по искане на граждани ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. За да бъде издадено удостоверение е необходимо гражданите лично да подадат искане за това. Звената за български документи за самоличност ще работят и в събота до 17 часа, а в деня на изборите до 19. Удостоверението е само за да послужи пред съответната избирателна комисия в деня на вота.

Към момента няма увеличение на болните от коронавирус, обстановката в Монтанско е спокойна, съобщи д-р Людмил Джурджов, личен лекар и председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз.

Нараства интересът към изграждането на фотоволтаични системи във Видин каза кметът Цветан Ценков. Според него са нужни законови промени, за да бъдат улеснени гражданите.

Следи се пазарът на твърди горива, обявиха от Комисията за защита на конкуренцията. Реакцията е след исканата от омбудсмана Диана Ковачева проверка за картел при продажбите на дърва, пелети и въглища за битови нужди. Напрежението се създаде след поскъпването и недостига на пазара, предимно на дърва за огрев. От Комисията твърдят, че следят и проучват всички данни и фактори, свързани с наблюдавания ръст в цените на твърдите горива от две години насам. Омбудсманът Диана Ковачева, се позова на данни на статистиката, според които за една година има 70% увеличение на цените на твърдите горива.

Врачански пожарникари спасиха от смърт възрастна жена от село Паволче, която извадиха от пламъците. 

В отворено писмо от Камарата на автомобилните превозвачи в България, обявиха, че ще затворят прохода "Витиня". Поводът е поредната катастрофа с жертва заради ремонта на прохода. "Ще затворим прохода "Витиня", защото той е опасен за живота на всички преминаващо по него. Това ще случи скоро, но преди това ще дадем на институциите един последен шанс да реагират."- се казва в писмото. Писмото е подкрепено и от Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътища, "Аз имам камион", Българското обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Конфедерацията на автобусните превозвачи и Съюз на центровете по авто-мото подготовка.

Поредната си изложба откри видинският фотограф и еколог Богомил Петров. Изложбата е под номер 1750 и е посветена на 27 септември - Световен ден на туризма и на изкачването на връх Връшка чука от видински ученици.

Враца се побратимява с китайци, ако Общинският съвет в града под Околчица даде правомощия на кмета Калин Каменов да сключи меморандум за приятелско сътрудничество. 

Агенцията по заетостта и Бюро по труда- Видин организират трудова борса. Събитието ще е утре, 28 септември, от 10.30 часа в конферентната зала на хотел ""Нептун" на улица "Дунавска" във Видин.

Редовното септемврийско заседание на Общинския съвет в Мездра ще се проведе на 29 септември, четвъртък, от 16.00 часа. Предварителният дневен ред е от 17 точки. 

43 стихотворения са изпратени за участие в поетичния конкурс "Доброглед 2022" до момента. Конкурсът се организира от Община Димово и читалище "Паисий Хилендарски 1923" и се провежда за 13-и път. Обявен е и награден фонд. Срокът за изпращане на творбите е до 5 октомври.

Адвокатска колегия Видин е домакин на Есенната национална конференция на Българската адвокатура, която ще се проведе от 6 до 10 октомври във Видин.
По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48