Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсещи работа се срещнаха с работодатели във Видин

Над сто работни места бяха обявени на трудова борса във Видин. За хора като Ивайло е възможност  да получат повече информация за условията, които се предлагат:


"Търся нещо по-леко от рода на продавач- консултант, пазач, тъй като имам и редица заболявания. Не мога да работя всякаква работа."


Събитието е организирано от Агенцията по заетостта и дава възможност хората, търсещи активно работа да се срещнат директно с работодателите, каза директорът на "Бюро по труда"- Видин Иван Иванов:


"Целта на тази среща е работодателите да обявят свободни работни места, а пък търсещите работа лица да проявят интерес и евентуално да кандидатстват и започнат работа."


63 от работните места, обявени на трудовата борса са по проект на Община Видин. Те са за хора от уязвими групи, каза ръководителят на общинско предприятие "Социални дейности" Лиляна Косовска:

"Работата е за срок от 11 месеца и е по проект "Интегриран подход за социалноикономическа интеграция на уязвими групи в община Видин", който проект се финансира от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Работните места са за работник озеленяване, строител пътища, общи работници. Има изискване към хората, които ще започнат работа да имат задължително регистрация в Бюро по труда и да не са работили през последните четири месеца работа към община Видин. По принцип това са групи с ниска образование, с основно образование или завършен някакъв гимназиален клас. Преди започване на работа  те ще минат през мотивационно обучение."

Според работодатели, е трудно да се намерят подходящи работници, дори без квалификация. Сред предлагащите работа е Валери Василев:

"В момента това, което предлагаме ние като работни места са първо едно работно място като шофьор международен транспорт и по съвместния проект с община Видин имаме десет работни места, за които сме подсигурили вече шест човека, но имаме още свободни места за дограмджии и за общи работници. Трудно се намират хора за позициите, камо ли когато търсим нещо квалифицирано."  

Деян Иванов търси работници в областта на ресторантьорство. Има обявени три свободни работни места:


"След пандемията нашата сфера е много тежка за намиране на работници. Все пак проведох един разговор за готвач, което не е малко."


От фирма за производство на велосипеди търсят монтажници, лепачи на стикери и опаковчици на продукция: 

"Имаше хора, които проявиха интерес. Вече как ще се справят с работата, ще видим когато евентуално започнат, защото нашата дейност е по-специфична и на хората им трябва време докато свикнат." 


Десетки хора, търсещи работа посетиха борсата:


"От две фирми ми обещаха, че ще ми се обадят. Едната  фирма като чу, че имам малко дете каза, че няма как да стане, защото, ако се разболее и да се наложи да го гледам...Моите изисквания са нормално работно време от 8 до 17 часа, или пък до 18, за да мога да си водя детето и да си го вземам от детска градина."

 

"Това е шанс, както за младите, така и за трайно безработни хора, за всеки, който си търси работа. Това е една директна среща, не толкова официална. За мен беше полезна, дано да е така и за другите."


По данни на Агенцията по заетостта за страната безработицата през август е 4,3 % и е най-ниската, откакто се води статистиката. 


Във Видин работници се търсят за озеленяване, в областта на автотранспорта, строителството, текстилната промишленост и търговията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00