Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва четвъртото издание на фестивала „Враца - книжен град”

Популярни български писатели гостуват на четвърто издание на литературния фестивал „Враца – книжен град”. В дните от днес, 29 септември, до събота, 1 октомври Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца събира на едно място издатели, творци, писатели и поети, за да поведе гостите към незабравимо преживяване в света на изкуството с любими български имена.

Регионална библиотека – Враца обещава официалното откриване на фестивала да бъде огнено и магично със спектакъл, подготвен от театрална група ТЕМП. Шоуто започва в 18.30 ч. Веднага след това - от 19 ч. - гостите на „Враца – книжен град” ще се срещнат с писателя Алек Попов. Преди дни се появи допълнено издание на книгата му „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята“. Срещата ще се проведе в читалнята на Регионална библиотека.

На 30 септември от 10 ч. пред сградата на РБ „Христо Ботев” отваря Творителница „О`Писменехъ!“, за да направи демонстрация на обучението в килийното и взаимопомощното училище. През вековете ще ни пренесе Диян Павлов или просто Джими, както е известен в родния си град Плевен, е колоритна и многоспектърна личност, отдадена на творчеството, историческото ни минало и българската духовност.

За първи път във Враца ще пристигне и създателката на Първа детска академия за добри обноски и автор на първия наръчник „Детска академия за добри обноски” (изд. „СофтПрес”)Невена Басарова. Под формата на игра тя ще даде ценни съвети на малките дами и кавалери как да станат експерти в добрите обноски и да правят добро първо впечатление.Поради големия интерес към работилниците, Басарова ще направи 2 срещи, с начален час 11 ч. и 12 ч. и ще се проведат в отдел Обща читалня на Регионална библиотека „Христо Ботев”.

Вечерта е запазена за една от най-обичаните млади писателки Виктория Бешлийска, която ще представи романа си „Глина” (изд. „СофтПрес”).

Съботата е денят, който е наситен с най-много събития, а за радост на четящите хора от Враца, в пространството пред Община Враца ще отвори врати Книжен базар. Участие ще вземат 7 български издателства, които ще представят стотици нови заглавия. В изложението ще се включат „Захарий Стоянов”, „Изида”, „КВЦ”, „Книги за всички”, „Персей”, „Туй-Онуй”, „Фют” и книжарница с мисия „Извор” от Челопек - първото българско село на книгата. Специално за книжния базар, Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще подари 5 ваучера на участници в онлайн игра. Ваучерите ще бъдат на стойност 30 лв. и ще могат да се използват на щандовете на книжния базар, който ще бъде отворен на 1 октомври от 10 до 18 ч.

В събота за малките деца и тийнейджърите са планирани творчески работилници. От 10 до 12 ч. ще се проведе ателие „Глаголица” - изработване на дизайнерски торбички и тениски с послания на глаголица.

Специалната изненада към всички малки приятели на книгите ще бъде макиаж. Доброволци от ПЕГ „Йоан Екзарх” – Враца ще рисуват и преобразят децата в приказни герои. Началният час на ателието е 10 ч. и ще продължи до 13 ч.

От 16 до 18 ч. пък младежите ще имат възможността да се впуснат в уъркшоп „Комиксите оживяват”.

Сдружение „Книгини” ще се включи с работилница. От 10 до 12 ч. ще отвори Социално предприятие Творилница „Добрини” от с. Челопек с работилница по рециклиране на хартия.

В 11 ч. специално за представянето на втората си книга в града ще пристигне създателката на поредицата за Дракончето Ринти - Доника Ризова. Тя ще разкрие новите приключения на огнения приятел на Грег в „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“ (изд. „Мармот”).

Вечерта на 1 октомври пък ще бъдат представени стиховете на Маргарита Петкова и Добромир Банев. Срещата с двамата творци започва от 18 ч. в читалнята на библиотеката.

В рамките на фестивала ще бъде подредена и изложба на карикатуриста Ивайло Никодимов „Сладко от киселици”.


По публикацията работи: Цветомир Цветанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17