Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалище "Цвят" открива новата творческа година

| обновено на 03.10.22 в 14:30
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Народно читалище "Цвят" ще открие тържествено новата си учебна и творческа година във Видин. Талантливите видински деца отново ще имат възможност да развиват уменията си в традиционните школи и състави. Създава се и една нова школа, обясни секретарят на читалището Любомир Илиев:

"Тази година ние продължаваме с Детската езикова школа по английски език. Тя е с дългогодишна традиция при нас, повече от 70 години. Преди това е била по други езици - руски и френски. Илина Йорданова продължава да е преподавател. Има невероятно голям интерес към школата по английски. Също така ще продължим с фолклорните дейности в школите по народни танци и народно пеене. Школата по изобразително изкуство "Дъга" също отваря врати. Школата по пиано, която е в два класа, отново ще работи. Има голям интерес за записване на деца. Обмисляме вариант още един клас да отворим. Школа по кино и театър за втора година. В края на сезона, през месец юни, представихме една детска пиеса, продукт на работата на миналогодишната група. Сега продължаваме отново, Малин Маринов води школата по кино и театър. Имаме Школа по аеробика за ученици и възрастни, ръководител е Наташа Петрова, Фолклорният ансамбъл "Цвят" за ученици, Смесеният хор "Видин" за възрастни, така че всички традиционни дейности продължават при същите условия, със същите преподаватели. Държим на традициите на обучението в тях, но тази година отваряме една нова - Школа по журналистика и пиар за ученици. Целта на тази школа е да внесе повече грамотност сред децата и младежите, да бъде в помощ в обучението им по български език и литература в училищата, а пък и да разнообрази малко тяхното свободно време, да могат да се изразяват, да могат да пишат есета, кратки журналистически материали, да бъдат наясно с информацията, която им се поднася от медиците. Ваня Минева ще преподава в Школата по журналистика и пиар. Използваме съвременни учебни програми, преподавателите са висококвалифицирани, доказали са се през годините с много добра успеваемост на своите възпитаници."
 
Новата учебна и творческа година на Народно читалище "Цвят" ще бъде открита от 17:30 часа с официална церемония, водосвет и кратка музикална програма. В програмата пред сградата на културната институция ще участват Оркестър "Видин" с ръководител Вени Петков и студиото за кино и театър на Малин Маринов. Членове на литературния салон при читалището ще изпълнят свои стихове, ще бъде подредена и изложба на детски рисунки на възпитаници на Школа "Дъга". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Корейски културен лагер ще се проведе във Враца

Враца ще бъде домакин на Корейски културен лагер з а поредна година . Ежегодната проява обединява хора от различни сфери на обществото, обясни за Радио ВИДИН Никола Живков от Младежкия център в града, които са и едни от организаторите на събитието: "Ще идват младежи от Корея, защото има клуб на приятелството с Южна Корея. Тук има събитие,..

публикувано на 09.07.24 в 14:00

Становище на Община Видин за предстоящ ремонт на улица „Константин и Фружин“

Община Видин разпространи становище във връзка с асфалтирането на улица "Константин и Фружин" в града. Живущите там са подавали редица сигнали и чакат да бъде положен асфалт от 40 години. Ремонтните дейности са били предвидени в капиталовата програма за 2023 година, но са отложени поради забавянето на приемането на проектобю джета за тази година,..

публикувано на 09.07.24 в 12:06

Възстановиха движението по Е-79 край Дунавци

Възстановено е движението по път I-1 Видин – Ботевград в района на Дунавци , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се осъществяваше в една лента заради катастрофа по-рано днес. 

публикувано на 09.07.24 в 10:34

Катастрофа затруднява движението по Е-79 край Дунавци

Временно движението по път I-1 Видин – Ботевград,   в района на Дунавци, се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  Трафикът се регулира от пътни знаци и "Пътна полиция".​

публикувано на 09.07.24 в 09:39

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна.   По традиция лятното училище се провежда през месец юли. За пета година деца от Видинска епархия, и от други градове на страната, изучават религия в Клисурския манастир. Идеята е осъществена благодарение на Видинския митрополит Даниил , сега Патриарх на българската църква,..

публикувано на 09.07.24 в 08:48

Музеят във Враца организира образователна игра за деца

Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За днес, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек" . Тя е подходяща за деца на възраст от 8 до 13 години. Повече за летните активности разказа Тихомир Машов , завеждащ отдел "Музейни образователни..

публикувано на 09.07.24 в 08:25

Две врачански детски градини търсят нов директор

Обявиха конкурс за директори на две детски градини във Враца. Вакантните места са за детските заведения с имена "Знаме на мира" и "Славейче". Според информацията от Община Враца, това е втория опит за назначаване на титуляри на постовете, след като при първия такъв не се намери и временно на постовете останаха заместници.  Конкурсът ще е на два етапа..

публикувано на 09.07.24 в 07:40