Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Ново село посрещат реконструиран римски кораб

Снимка: Фейсбук

Реконструиран римски кораб ще акостира днес в Ново село. Репликата на плавателния съд тип „лусория“ със своя международен екипаж от седем държави ще спре на новоселското пристанище между 16 и 17 часа. Около 30 души са в ръководния екип и обслужващия персонал на гребния плавателен съд, който през 4 в. е минавал по тези водни пътища. 

По стар български обичай екипажът ще бъдат посрещнат с хляб и сол. Битовата женска група при Народно читалище „Земеделец-1874“ е подготвила първата среща на гребците с автентичния фолклор на България. Няколко закачливи новоселски песни, които да ободрят пътуващите, поели от средата на юли по трудния дунавски маршрут. Ще бъдат показани и част от забележителностите на Ново село, които са признати за паметници на културата – църквата „Св. Николай Мирликийски“, читалището-паметник „Земеделец“, 150-годишното училище “ Св.св. Кирил и Методий“ с цветните мозайки на фасадата, дело на проф. Александър Стаменов. И няма как в този сезон на гроздобер гостите да не  посетят една от местните винарни, която продължава славата на прочутата „Новоселска гъмза“. С помощта на европейски средства избата бе  възстановена,  създадени са гроздови масиви и производствени мощности, които да възродят винения туризъм в общината. 


Пътуването по историческия римски път се осъществява по програмата  за трансгранично сътрудничество „Дунав 2014 - 2020“, чиито асоцииран партньор е Регионалният исторически музей във Видин. Едно от основните събития в българската програма тази година е „Бонония оживява“. Фестивалът се организира от Националният туристически клъстер „Български пътеводител“, Асоциацията на дунавските общини и Центъра за интегриране на наследството. Тази инициатива ще се случи на 1 октомври във Видин със съдействието на Община Видин.  
Вижте още

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

В "Другата истина " днес разговаряме с Владислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се..

публикувано на 30.11.22 в 16:25

Кукленият театър във Видин представя премиера

Куклен спектакъл търси отговори за приятелството, насърчава общуването и социалните умения на децата. "Морковена приказка" е най-новият спектакъл на Държавен куклен театър- Видин . Създаден е от Бояна Минковска - режисьор и сценограф, която в този проект избира да работи с драматурга Лиляна Байлова. "Приказката разглежда отношенията между..

обновено на 30.11.22 в 13:58

Изложба представя археологически находки от Чипровския край

Изключително рядък тракийски меч, накити от тракийската и римската епохи, предмети от сребро и бронз ще покаже в изложба Историческият музей в Чипровци . Артефактите са от периода 7 в. пр. Хр. - 12 в. сл. Хр. Подробно са описани в каталога "Археологията в Чипровско-нови находки", обясни археологът и главен уредник на музея Мирослав Марков :..

публикувано на 30.11.22 в 13:15

Напредва реставрацията на Синагогата във Видин

Днес, 30 ноември, изтича първоначално определеният краен срок за завършване на проекта за реставрация и адаптация на видинската Синагога в туристически обект Културен център "Жул Паскин". В интервю за Радио ВИДИН през юли кметът Цветан Ценков обясни, че изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично..

публикувано на 30.11.22 в 13:02
Изображението е илюстративно

Колекция от 800 часовника мери времето в село Бързина

Във врачанското село Бързина времето никога не бърза, а дори напротив. Това правило важи с пълна сила за Петър Петров , за когото   да уловиш времето не е невъзможно. Той разполага с колекция от 800 часовника , всеки от които поправен и съживен от неговите ръце.  Въпреки сериозния брой, на Петър му отнема едва 10-ина години да ги събере...

публикувано на 30.11.22 в 12:00

Юлиан Войнов: "Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев"

Приемането на еврото като официална валута на България предизвиква смесени настроения у нас. Мнозинството в парламента подкрепя промяната. Общо 157 депутати гласуваха "за" ускоряване на процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лева за 1 евро. Много хора, обаче, асоциират преминаването към европейската валута..

публикувано на 30.11.22 в 11:00

Видин си сътрудничи с градове по Дунав

Видин е сред градовете по Дунав, включени в мрежа за регионално сътрудничество. Инициативата "По поречието на река Дунав" , която обединява десет града от седем европейски държави, разкрива скрития потенциал на регионите. Водещ партньор е Европейска къща- Будапеща. От българска страна са включени градовете Видин и Русе. Участват още Улм..

публикувано на 29.11.22 в 15:55