Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Международния ден на възрастните хора ще отбележат във Видин

Снимка: Радио ВИДИНВ навечерието на Международния ден на възрастните хора, който се отбелязва на 1 октомври, Радио Видин посети един от пенсионерските клубове в града. "Културен клуб на пенсионера" отново подновява своята дейност след двегодишно затваряне и сега членовете на клуба заедно ще отбележат празника. За всички това е дълго очакван момент, признава заместник председателят Тинка Гачева.


"В зимния период ще се събираме вече. Това е нещо хубаво. Липсваше ни клуба, защото се затворихме все едно в клетки и няма излизане. Пандемия, всеки се страхува, маските, разминаваме се без дори да се познаваме. Дано това отмине".


Възрастните от Културния клуб на пенсионера ще отбележат празника си на 4 октомври, вторник. "Ще се съберем тук да отпразнуваме нашия празник, който е много хубав и хората много се веселят. Много весело го изкарваме. Решихме да е тук- в клуба" - обясни Тинка Гачева.


Международния ден на възрастните хора съвпада и с Международен ден на музиката. Тинка признава, че всички посетители на клуба обожават музиката, обожават и веселбите. И затова празнуват двата празника:  


"Музиката е в кръвта на всички, да знаете това! Много весели хора сме. Възрастни са хората, но се веселят".


Председателят на пенсионерския клуб Иванчо Василев разказва, че преди пандемията често са пътували, дори и извън граница и възнамеряват да подновят пътуванията си при първа удобна възможност. 


"По Сърбия- Зайчар, Неготин, всички са ни приятели. И сега, ако напълно изчезне вирусът, ще тръгнем пак. Седмица преди обявяване на COVID-a аз бях затворил и никакво събиране досега"- каза Иванчо Василев и покани всички пенсионери, които имат желание, да заповядат в Културния клуб на пенсионера, за да се забавляват и да споделят времето си заедно".


Чуйте повече в звуковия файл*

Вижте още

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

В "Другата истина " днес разговаряме с Владислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се..

публикувано на 30.11.22 в 16:25

Кукленият театър във Видин представя премиера

Куклен спектакъл търси отговори за приятелството, насърчава общуването и социалните умения на децата. "Морковена приказка" е най-новият спектакъл на Държавен куклен театър- Видин . Създаден е от Бояна Минковска - режисьор и сценограф, която в този проект избира да работи с драматурга Лиляна Байлова. "Приказката разглежда отношенията между..

обновено на 30.11.22 в 13:58

Изложба представя археологически находки от Чипровския край

Изключително рядък тракийски меч, накити от тракийската и римската епохи, предмети от сребро и бронз ще покаже в изложба Историческият музей в Чипровци . Артефактите са от периода 7 в. пр. Хр. - 12 в. сл. Хр. Подробно са описани в каталога "Археологията в Чипровско-нови находки", обясни археологът и главен уредник на музея Мирослав Марков :..

публикувано на 30.11.22 в 13:15

Напредва реставрацията на Синагогата във Видин

Днес, 30 ноември, изтича първоначално определеният краен срок за завършване на проекта за реставрация и адаптация на видинската Синагога в туристически обект Културен център "Жул Паскин". В интервю за Радио ВИДИН през юли кметът Цветан Ценков обясни, че изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично..

публикувано на 30.11.22 в 13:02
Изображението е илюстративно

Колекция от 800 часовника мери времето в село Бързина

Във врачанското село Бързина времето никога не бърза, а дори напротив. Това правило важи с пълна сила за Петър Петров , за когото   да уловиш времето не е невъзможно. Той разполага с колекция от 800 часовника , всеки от които поправен и съживен от неговите ръце.  Въпреки сериозния брой, на Петър му отнема едва 10-ина години да ги събере...

публикувано на 30.11.22 в 12:00

Юлиан Войнов: "Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев"

Приемането на еврото като официална валута на България предизвиква смесени настроения у нас. Мнозинството в парламента подкрепя промяната. Общо 157 депутати гласуваха "за" ускоряване на процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лева за 1 евро. Много хора, обаче, асоциират преминаването към европейската валута..

публикувано на 30.11.22 в 11:00

Видин си сътрудничи с градове по Дунав

Видин е сред градовете по Дунав, включени в мрежа за регионално сътрудничество. Инициативата "По поречието на река Дунав" , която обединява десет града от седем европейски държави, разкрива скрития потенциал на регионите. Водещ партньор е Европейска къща- Будапеща. От българска страна са включени градовете Видин и Русе. Участват още Улм..

публикувано на 29.11.22 в 15:55