Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Есента е тук, а с нея и Алисън Рейн и нейната Рошла

Снимка: Радио Видин

В последния ден на септември една кротка, но неукротена рошла, на име Дъжд пристига, за да ни поведе из собствения си свят, сякаш нарисуван от влюбен и малко тъжен, но много щастлив художник. Нека днес да стъпим на пътя ѝ и да тръгнем с нея да търсим и събираме… ами нея. И себе си.

Защото всички търсим себе си, но понякога, за да намериш себе си, трябва да намериш някой друг, който да те покани на по чаша "Сърце", за да си поговорите за Хесе и Буковски и да се влюбите в първото януарско утро. Да прочетете за времето – този крадец на усмивки и нежности – в "Еклесиаст" и да го спрете, за да освободите светлината… и без страх, без съмнение, без колебание да дефинирате "Що е то разбито сърце", за да го слепите… докато се чудите кой и как ви подлъга да пораснете. И в крайна сметка да разберете от първа ръка какво е усещането да изгубиш контрол. Да погледнеш право в очите на чудовището в отражението си във витрините на магазините.

И да решиш: ако имаш само 24 часа… какво би направил? А с кого?

А ако нямаш 24 часа?...

Не се тревожи! Светът може да почака.

Кога в душата ти най-после ще стане чисто като в новите станции на метрото?... И ще разбереш къде е единственото място, на което сърцето се намира в равновесие.

Приеми поздравления за това, че стигна до себе си, бягайки от… себе си! Допиши… или допуши като последна цигара… отново себе си! А ако искаш да бъдеш чут, просто… замълчи!

Добре дошъл в "Разхвърляните мисли на една пътуваща (в търсене на себе си) рошла"!

Рошлата е Алисън Рейн, а разхвърляните ѝ мисли са пълни със започнати и недописани редове, с изписани тефтери и може би мъничко умопомрачение за разкош, но от онова умопомрачение, което създава безсмъртни любовни истории и паралелни светове със строго ограничен режим на достъп. Само да има кой да ги разказва и обитава!

Книгата "Разхвърляните мисли на една пътуваща (в търсене на себе си) рошла" е точно това, което твърди заглавието. Но коя е Алисън Рейн?

Както тя сама казва за себе си, "понякога Алисън е слаба, беззащитна и доста често не на себе си. Друг път е бунтар, сила, доминант. Обединение на крайност и безкрайност." Тя обича лилавото и есента и затова нарича себе си Дъжд. Усмихва се на касиерката в магазина, не се бои от тишината, гледа право в очите на отражението си и наистина може да пише. И е тук, за да ни покаже, че да започнеш да пишеш всъщност е толкова лесно, защото всеки творец има в главата си всичко необходимо за една книга – само трябва да посмее да го извади на показ. Всъщност започването е лесно – да напишеш хубав край на една история е онова, което иска майсторство.

Самата тя започва да пише на 15 години, защото има нужда да говори за любовта. С времето любовта показва все повече свои лица, все повече причини да вдъхновява хората като Алисън, все повече свои проявления, от които в крайна сметка става ясно, че далеч не всички любовни истории завършват с „… и те заживели щастливо“.И точно като любовта, нещата с книгата се получават по-бавно и по-трудно от очакваното, но се получават. Разхвърляните мисли на пътуващата рошла, която търси себе си и другите, намират начин да стигнат до хората, които имат нужда от тях поне толкова, колкото самата рошла. Тръгвайки с мисълта, че не иска да пише поредната блудкава любовна история, Алисън успява да напише любовната история на всеки, който ще посегне към книгата ѝ. И се учи да благодари не само за нещата, които има, но и за онези, които я подминават, на хората, които са тук, и на онези, които са избрали да не са. Защото за всичко си има причина.

Есента е тук, а с нея и Алисън Рейн. Нека замълчим поне за малко – колкото да чуем как разхвърляните мисли на пътуващата рошла спират, постигат перфектния ред, в който дори ние имаме място, и най-накрая всеки намира себе си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00