Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин обсъдиха наредбите за местните данъци и такси

Община Видин предлага по-високи данъци и такси



Три извънредни обществени обсъждания се проведоха в община Видин. Бяха разгледани проект на Наредба на Общински съвет – Видин за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Видин и на проекта на План-сметка за чистота за 2023 година 

"Крайно наложително е приемането на нова наредба, защото старата е протестирана в Прокуратура-Видин и няма как Общината да предоставя услуги на гражданите и да събира такси за тях, без да има действаща нормативна уредба. Следващата Наредба - за местни данъци и такси, там са два компонента. Единият е данък недвижим имоти, а другият данък МПС. За първия увеличението е минимално, а за МПС-тата е законова разпоредба. Приет е този закон през 2018, трябвало е да се прилага от 2019-та, но не е направено и до момента. Няма как да не изпълним закон, който е в сила. Обсъдихме и план сметката за чистотата", коментира зам. кметът Цветомира Илиева.

Промените, залегнали в проекта на Наредба за изменение и допълнение на наредбата за определяне размера на местните данъци съобщи Лидия Капитанова, началник на отдел "Местни данъци и такси":

"Предлагаме увеличение на ставка данък върху недвижимия имот от 1.2 промила да стане 1.6 върху същата данъчна оценка, а за предприятия да стане от 1.5 - 2.2. В данъка за превозните средства правим промяна в частта на екологичния компонент, който е във връзка с намаляването на замърсяването в атмосферата. Предложените промени засягат тези автомобили, които са без еврокатегория или са с по-висока еко категория, която замърсява. Предложена е и промяна относно размера на данъка за товарни автомобили".

След приемане на проекта за изменение на наредбата се очаква увеличение на собствените приходи на Община Видин в размер на около 1 224 564 лв. 


На общественото обсъждане бе представено и повишението на сумата за събиране, транспортиране и депониране, както и поддържане на чистотата в община Видин. Сумата която е предложена в план-сметката за чистота е 7 040 768 лева. Увеличението е около 230 хиляди лева в сравнение с миналата година, обясни Виолета Георгиева, главен експерт екология, озеленяване и биоразнообразие:

"За осигуряване на техника и съдове за събиране на битови отпадъци плануваме разходи около 144 хиляди лева. За събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране са предвидени 3 021 656 лева- сумата е завишена във връзка с увеличението на МРЗ и драстичното повишаване на цената на горивата..."


Предлага се размерът на такса битови отпадъци за 2023 г. за жилищни имоти на физически и юридически лица да се увеличи на 4,00 промила върху данъчната оценка на имота, за нежилищните имоти на физически и юридически лица размерът остава непроменен. 


Промените в наредбите ще бъдат внесени за разглеждане и гласуване на следващото заседание на Общинския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 юли 2024 година

Високи добиви от  пшеница и ечемик  получиха земеделците в област Монтана.  В сравнение с миналата година средният добив е повече с над 120 кг на декар. Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца.  Температури до 40 градуса се очакват утре за..

публикувано на 17.07.24 в 18:05

Деца от Мездра подготвят рецитал за Левски

Деца, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра, подготвят с помощта на библиотекарите рецитал по стихове за Васил Левски. Те ще го представят утре, 18 юли, от 10.00 часа пред бюст-паметника на Апостола на поклонение по случай 187 години от рождението му, организирано от Община Мездра и градското читалище. Децата..

публикувано на 17.07.24 в 16:52

Пожар гори край Брегово, овладян е

Пожар е възникнал  на старото сметище  край град Брегово . Пожарникари гасят огнената стихия, няма опасност за хората, информира  главен инспектор  Димчо Горанов , началник на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин: "В Брегово е възникнал пожар в близост до първите къщи до водната кула, горят сухи треви и..

публикувано на 17.07.24 в 16:41
Комисар Мартин Марков

Отдел „Охранителна полиция“ във Видин е с нов началник

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 16 юли 2024 г. Мартин Марков е временно преназначен на длъжността началник на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, съобщават от дирекцията. Комисар Марков е роден на 7 юли 1979 г. в гр. Видин. Завършил е Академията на МВР. Професионалната му кариера във вътрешното министерство..

публикувано на 17.07.24 в 14:30

"Празник на село" ще се състои в Ягодово

За четвърта поред година през последната седмица на юли се организира празник на био храни и напитки и на добрата музика в монтанското село Ягодово .  Домакин е козеферма "Каряна". „Изгреви и залези, пълни луни и звучни птички... с други думи спокойствие и красота по цял ден. И понеже все така ни се иска да споделяме това безвремие с вас Ви..

публикувано на 17.07.24 в 14:15

Над 900 са заявленията за енергийни помощи в общините Кула, Бойница и Грамада

Общо 933 заявления за отпускане на целева помощ за отопление са приети до сега в Дирекция "Социално подпомагане" от общините Кула , Бойница и Грамада   за отоплителен сезон 2024/2025 г. В община Кула са подадени 544 заявки, в община Бойница са 143, а в община Грамада - 246. В сравнение с миналата година към днешна дата молбите са със..

публикувано на 17.07.24 в 14:00

Акция за премахване на изоставени коли започва в Монтана

Започват проверки за излезли от употреба моторни превозни средства , изоставени на тротоари, тревни площи и места, които са общинска собственост, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. На собствениците ще бъдат съставени констативни протоколи за техническото състояние на автомобилите и дадени предписания със срок за доброволно премахване. Той е..

публикувано на 17.07.24 в 13:56