Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба за Балканската война подреждат в Историческия музей във Враца

Снимка: Радио Видин

Оръжия, използвани по време на Балканската война, униформа на участник и още ценни реликви ще покаже в изложба Регионалният исторически музей във Враца. Поводът е навършването на 110 години от началото на войната, обясни уредникът в отдел "Нова история" Мая Антова. 


"Избрахме да бъде на 5 октомври, защото това е официалното начало, когато България обявява война на Турция, и затова решихме да е на същия ден. От фондовете на музея сме извадили почти 80 различни фондови единици, които са документи, снимки, оръжия, лични предмети, така че нашите гости ще може да видят твърде разнообразни предмети, които са свързани с участници в Балканската война от нашия край и не само... Имаме парадна униформа, която е на врачанин, участник в Балканската война, имаме лични документи, имаме визитка на ген. Кутинчев в оригинал, която показваме. Оръжията са ни оригинални, като са с различен произход, тъй като за войната са закупувани оръжия от различни западни държави, така че сме се опитали да покажем малко по-широк спектър от огнестрелно оръжие и от хладно, което е използвано по време на войната."


Балканската война, наричана още Първата балканска война, е военен конфликт между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора, от друга. Победата на съюзниците слага край на петвековното османско господство на Балканите. Големите сражения на България в тази война са пет, казва подполковникът от резерва Иван Джунов, любител на българската история, изследовател и автор на книги, който ще бъде гост на изложбата. Той се спря и на участието на 35-и врачански полк в тях.

"Врачани участват в първите три- Лозенград, Люлебургас и Чаталджа. В другите две сражения не се участва, въпреки че после се разкриха материали и документи, че врачани има и в битката при Одрин. Но кое е най-важното? При Лозенград на практика няма битка, въпреки че дядо Вазов е написал две стихотворения. Голяма битка няма, тъй като още в дните от 5-и до 10-и българите сломили съпротивата на турците и на 10-и сутринта (това е отбелязано на паметника "Лъвчето"), когато се отива, се вижда, че Лозенград е напуснат от турците. Българите правят един парад, Радко Димитриев обича тея неща и загубват малко темпото, но продължават напред и турците вече са се окопали на линията Люлебургас-Бунархисар, това са две малки градчета с едно разстояние около 35-40 километра между тях и тук е най-голямата битка. Държа да подчертая, че това е най-голямата битка след Френско-пруската война от 70-те години на 19 век..."

Повече за Балканската война и за 35-и пехотен полк подполковник Иван Джунов ще разкаже при откриването на изложбата днес, от 17 часа в централната сграда на РИМ Враца.

По публикацията работи: Виктория Топалска
Вижте още

Екзотична обява: Продава се земя на остров в Дунав

В много страни по света да притежаваш остров или земя на него е популярно или поне не е нещо необичайно. Но в България това звучи малко екзотично. Обява в интернет обаче гласи, че се продава земя от остров в река Дунав край Видин. Той се намира в землището на село Жеглица, успоредно на главния път за Видин. Цветан Стойков  е собственик на парчето..

публикувано на 02.12.22 в 14:15

Ивайло Петков "С река на сърцето" за сериала, киното и театъра

По какво си приличат актьорът Ивайло Петков от Видин и полицаят Ивайло Тенев от сериала "С река на сърцето"?  Отговора ни дава 22-годишният видинчанин, който смята, че той и неговият герой от филма притежават много общи качества - преданост, лоялност, офицерско поведение, леко неловка, но симпатична непохватност, чувство за дълг. Видинчанинът влиза..

публикувано на 02.12.22 в 14:00

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00