Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инженер с дебютна стихосбирка и кауза в подкрепа на бездомните животни в Лом

Инженер издаде дебютната си стихосбирка, приходите от която реши да дари за изграждането на приют за кучета в Лом. Веселин Николов е дългогодишен служител на АЕЦ "Козлодуй". От години се е посветил и на поезията, която нарича математика за душата. Над 50 от своите стихотворения е събрал в книгата "Твърде лично, която представи преди дни в Лом.

"Тази стихосбирка съдържа 54 стихотворения, ако не се лъжа, от последните 10 години, които съм писал в различни етапи от моя живот. Имам щастието в последните години да имам доста вълнуващ живот, с много обрати, наситен с много емоции. Въобще мога да кажа, че в това отношение съм доста богат човек. Ако може човек да рече, и то би трябвало човек да бъде богат основно в емоциите и преживяванията си, защото всичко друго е тленно и преминава, изчезва, както се е появило. Остават само спомените и онова, което е научил. Изразил съм себе си, доколкото мога и по начина, по който мога. Не съм скрил нищо, оголил съм душата си. Искам да бъда истински в онова, което правя. Това е начинът, чрез който аз изразявам своята същност и бих се радвал, ако всеки човек успее да намери такъв начин за себе си - било чрез някакъв друг вид творчество, чрез работа, хоби и т.н., това е моето верую", обясни Николов.

Представянето на стихосбирката "Твърде лично" дава началото на инициативата "Лом - дом за всички", чиято цел е да се погрижи за бездомните животни. Над 1000 лева са събрани досега, каза Веселин Николов и разказа как се е родила идеята му за нея:

"Винаги съм се възмущавал от това, че нашето обществено нехайство по отношение на бездомните животни, най-вече на кучетата, котките се справят някак си доста по-добре, но кучетата са в много незавидно положение, специално в нашия град, в нашата община. Мисля, че последната капка, която преля чашата и ме накара да се обърна към подобен род инициатива, беше, че майка ми гледа в един празен двор около 20 кучета. Бях наясно, че това не е във възможностите на един човек, и второ, животните имат нужда от лекарства, по-добра храна, от по-добри условия за живот... Реших, че нямам право да стоя безучастно и че трябва да направя нещо. Самата книга реших да свържа с подобна благородна кауза, дори отидох по-далеч, реших сумата, която вече надхвърля 1000 лева, която продължавам да събирам всеки ден, като предлагам книжката на мои близки, приятели и познати, решил съм тази сума първоначално да бъде дадена за храна, лекарства, грижи на хора, които като майка ми, се грижат за бездомни кучета. Първоначално да ги подпомогна с каквото мога и реших да дам началото на една инициатива "Лом -дом за всички". Искам с помощта на Община Лом и съответно след изграждането на приюта тя да стопанисва имота. Искам да дам пример на моите двама синове, с които се гордея, искам всички да дадем пример на нашите деца какво трябва да бъде нашето отношение към проблемите в нашето общество и по-спецаилно към онези, които са онеправдани по един или по друг начин..."

Направени са предварителни проучванията за възможностите за европейско финансиране на проекта за изграждане на прют или на спешен център за бездомни животни. Вече е избрана и сграда, обясни Веселин Николов.  

Вижте още

Снимката на 1 декември 2022 година

Презентация, посветена на  Световния ден за борба със СПИН  - 1 декември, се проведе във Видин. Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват.  Експертна комисия вече..

публикувано на 01.12.22 в 18:10

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

В "Другата истина " днес разговаряме с Владислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се..

публикувано на 30.11.22 в 16:25