Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушател на Радио Видин: НАП иска от мен 30 000 лева данъци

Снимка: Ани Петрова

Жител на врачанското село Липница сигнализира Радио Видин, че Националната агенция за приходите неправомерно и без основания изисква от него данъчни задължения в размер на 30 000 лева.


Преди няколко години Емил Христов Минков и неговата съпруга, притиснати от немотията и липсата на работа в региона, се съгласяват да сътрудничат на английски гражданин, който се занимава с онлайн търговия и така да свържат двата края. Според разказа на Емил, тъй като чужденецът не владеел добре български, тяхната работа била да публикуват от негово име обяви и да изпращат чрез куриерска фирма поръчаните стоки. Днес обаче Националната агенция за приходите твърди, че Минков трябва да плати непосилната за него сума от около 30 000 лева данъчни задължения, има риск да бъде продадена на публичен търг и къщата на семейството в Липница.


"2015 година ни се наложи да започнем работа с един английски гражданин, който ни уверяваше, че има фирма и си плаща данъците в НАП. Обаче от 2020 година НАП ни търси нас, защото сме продавали негови неща в интернет. Започнаха се едни мъки... НАП определя какво сме спечелили, кое да признае като разход и кое- не, а пък ние нямаме фирма и за шест години назад не пазим никакви бележки за разход. НАП си позволява да ни направи фирма и да иска от нас счетоводство. Ние просто сме се прехранвали по някакъв начин. Проблемът е жесток, в момента трябва да плащаме 30 000 лева данък, искат да ни вземат и къщата и не знам към кого да се обърна и какво да направя, защото никой не обръща внимание... НАП си слага някакви приходи без да признава разходи. Това е много голям проблем, който предполагам, че много хора го изпитват. Провокирам ръководството на НАП, бих говорил с тях по всички тези въпроси, защото го изпитвам в момента на гърба си. Тези 30 000 лева не разбирам откъде идват, аз толкова приход нямам за тези 6 години, а те ги искат за данък. Това е просто някакъв фарс, рекетьорска система. Трябва да има някакви принципи, така не става..."


Изпратихме официално запитване до Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново, с което поискахме да обяснят каква е причината за тези действия спрямо Емил Минков, на каква база са изчислени данъчните му задължения, защо не се признати разходите му, какви действия и на какво основание са предприети от страна на НАП, възможно ли е тези задължения да бъдат опростени или да се докаже, че не той е данъчно задълженото лице в случая.


От името на директора на дирекцията Хрисимира Витанова ни отговориха, че не могат да ни предоставят тази информация, защото трите имена и населеното място, в което живее нашият слушател, не са достатъчни за НАП да лицето да бъде идентифицирано по безспорен и категоричен начин и още:


"НАП събира и обработва значителен обем информация, касаеща широк кръг лица, с цел осъществяване на законоустановени функции на агенцията. Извършването на справки за физически лица в информационните системи на НАП се осъществява единствено и само в изпълнение на вменените със закон правомощия на НАП, съгласно правилата и вътрешните регламенти установени в НАП по силата на действащото в страната законодателство и за изпълнение на конкретни, легитимни и изрично разпределени за изпълнение служебни задачи. Идентифициране на задължените субекти по безспорен начин е налице, когато идентификаторите на лицата като имена, ЕГН, електронен адрес, постоянен или настоящ адрес и други, използвани поотделно или в определена комбинация помежду им, могат да доведат до установяване на конкретното лице по категоричен начин.

Защитата на личните данни на всеки гражданин е от изключителна важност за Националната агенция за приходите. Именно поради тази причина са предприети необходимите технически и организационни мерки за защитата им. Национална агенция за приходите стриктно спазва основните принципи, въведени като задължителни при обработването на лични данни. Уверяваме Ви, че Национална агенция за приходите, в т.ч. и Териториалната дирекция на НАП Велико Търново не укрива информация, но при предоставянето на такава се ръководи от действащите норми за защита и предоставяне на чувствителна информация, в това число данъчна и осигурителна информация."


С две думи- от това, което НАП са отговорили, не става ясно дали искана сума е основателна. Отворен остава въпросът и дали слушателят ни носи отговорност заради това, че се е предоверил, без да осъзнава какви са последствията и задълженията му при онлайн търговия.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00