Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Слушател на Радио Видин: НАП иска от мен 30 000 лева данъци

Снимка: Ани Петрова

Жител на врачанското село Липница сигнализира Радио Видин, че Националната агенция за приходите неправомерно и без основания изисква от него данъчни задължения в размер на 30 000 лева.


Преди няколко години Емил Христов Минков и неговата съпруга, притиснати от немотията и липсата на работа в региона, се съгласяват да сътрудничат на английски гражданин, който се занимава с онлайн търговия и така да свържат двата края. Според разказа на Емил, тъй като чужденецът не владеел добре български, тяхната работа била да публикуват от негово име обяви и да изпращат чрез куриерска фирма поръчаните стоки. Днес обаче Националната агенция за приходите твърди, че Минков трябва да плати непосилната за него сума от около 30 000 лева данъчни задължения, има риск да бъде продадена на публичен търг и къщата на семейството в Липница.


"2015 година ни се наложи да започнем работа с един английски гражданин, който ни уверяваше, че има фирма и си плаща данъците в НАП. Обаче от 2020 година НАП ни търси нас, защото сме продавали негови неща в интернет. Започнаха се едни мъки... НАП определя какво сме спечелили, кое да признае като разход и кое- не, а пък ние нямаме фирма и за шест години назад не пазим никакви бележки за разход. НАП си позволява да ни направи фирма и да иска от нас счетоводство. Ние просто сме се прехранвали по някакъв начин. Проблемът е жесток, в момента трябва да плащаме 30 000 лева данък, искат да ни вземат и къщата и не знам към кого да се обърна и какво да направя, защото никой не обръща внимание... НАП си слага някакви приходи без да признава разходи. Това е много голям проблем, който предполагам, че много хора го изпитват. Провокирам ръководството на НАП, бих говорил с тях по всички тези въпроси, защото го изпитвам в момента на гърба си. Тези 30 000 лева не разбирам откъде идват, аз толкова приход нямам за тези 6 години, а те ги искат за данък. Това е просто някакъв фарс, рекетьорска система. Трябва да има някакви принципи, така не става..."


Изпратихме официално запитване до Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново, с което поискахме да обяснят каква е причината за тези действия спрямо Емил Минков, на каква база са изчислени данъчните му задължения, защо не се признати разходите му, какви действия и на какво основание са предприети от страна на НАП, възможно ли е тези задължения да бъдат опростени или да се докаже, че не той е данъчно задълженото лице в случая.


От името на директора на дирекцията Хрисимира Витанова ни отговориха, че не могат да ни предоставят тази информация, защото трите имена и населеното място, в което живее нашият слушател, не са достатъчни за НАП да лицето да бъде идентифицирано по безспорен и категоричен начин и още:


"НАП събира и обработва значителен обем информация, касаеща широк кръг лица, с цел осъществяване на законоустановени функции на агенцията. Извършването на справки за физически лица в информационните системи на НАП се осъществява единствено и само в изпълнение на вменените със закон правомощия на НАП, съгласно правилата и вътрешните регламенти установени в НАП по силата на действащото в страната законодателство и за изпълнение на конкретни, легитимни и изрично разпределени за изпълнение служебни задачи. Идентифициране на задължените субекти по безспорен начин е налице, когато идентификаторите на лицата като имена, ЕГН, електронен адрес, постоянен или настоящ адрес и други, използвани поотделно или в определена комбинация помежду им, могат да доведат до установяване на конкретното лице по категоричен начин.

Защитата на личните данни на всеки гражданин е от изключителна важност за Националната агенция за приходите. Именно поради тази причина са предприети необходимите технически и организационни мерки за защитата им. Национална агенция за приходите стриктно спазва основните принципи, въведени като задължителни при обработването на лични данни. Уверяваме Ви, че Национална агенция за приходите, в т.ч. и Териториалната дирекция на НАП Велико Търново не укрива информация, но при предоставянето на такава се ръководи от действащите норми за защита и предоставяне на чувствителна информация, в това число данъчна и осигурителна информация."


С две думи- от това, което НАП са отговорили, не става ясно дали искана сума е основателна. Отворен остава въпросът и дали слушателят ни носи отговорност заради това, че се е предоверил, без да осъзнава какви са последствията и задълженията му при онлайн търговия.  

Вижте още

Екзотична обява: Продава се земя на остров в Дунав

В много страни по света да притежаваш остров или земя на него е популярно или поне не е нещо необичайно. Но в България това звучи малко екзотично. Обява в интернет обаче гласи, че се продава земя от остров в река Дунав край Видин. Той се намира в землището на село Жеглица, успоредно на главния път за Видин. Цветан Стойков  е собственик на парчето..

публикувано на 02.12.22 в 14:15

Ивайло Петков "С река на сърцето" за сериала, киното и театъра

По какво си приличат актьорът Ивайло Петков от Видин и полицаят Ивайло Тенев от сериала "С река на сърцето"?  Отговора ни дава 22-годишният видинчанин, който смята, че той и неговият герой от филма притежават много общи качества - преданост, лоялност, офицерско поведение, леко неловка, но симпатична непохватност, чувство за дълг. Видинчанинът влиза..

публикувано на 02.12.22 в 14:00

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00