Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Монтана участва в заседание на сдружението на общините

Снимка: Община Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков и член на УС на НСОРБ, участва в заседание на управителния съвет на сдружението в Панагюрище. Една от важните теми бе Европейските проекти и тяхното финансиране за периода 2021-2027 година.


"Има забавяне по много програми и на практика едни от малкото, които се набират проекти с европейско финансиране до края на 2022 година са програмата за храни и основно материално подпомагане, предоставянето на топъл обяд по програмата за храни- от една страна и втората част е по програмата за развитие на човешките ресурси. Това са патронажните грижи, силно е завишена възможността да кандидатстват българските общини. Това са може би най-конкретните неща от един период 2021-2027 година, който в момента се движи леко назад и голяма част от колегите и общините изразиха безпокойство, че непрекъснатите рокади, многобройни избори в крайна сметка влияят върху всички оперативни програми без изключение и то влияят негативно."


 Кметът Златко Живков изнесе доклад за изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България


"В националния фонд за установяване и устойчивост са заделени около 6 милиарда- 5 милиарда и 800 милиона, които могат да бъдат определени като общински. Така преките ангажименти към общините, които са свързани, особено националните програми, които са свързани със санирането на сгради, което може би ще предизвика най-голям интерес е свързано със Сдружение за етажна собственост, свързано е с ангажиране и наемане на хора, които да изготвят проекти и понеже тук мястото на общината не е централно в тези планове, а само индиректно, е изключително важно как това нещо ще бъде осъществено. Отворена е освен това процедурата в плана за устойчиво изграждане на младежки центрове и се събират вече предложения. Около 20 млн. има заделени за дигитализиране на информационните масиви, съдържащи регистрови данни. Това са актовете за  гражданско състояние- раждане, брак, смърт, както и специални картони, съхранявани от общинските администрации. Може да бъде разгледана и цифровата трансформация на "Български пощи" , създаването на комплексни услуги, възможностите за ремонтиране на всички пощи във всички населени места с над 500 жители. И един проект, който е твърде интересен, но не е ясно точно как ще бъде реализиран-развитието на извънболнична помощ. Това е предвиждането на амбулатории за извънболнична помощ и такива консултативни медико-социални звена за профилактика в труднодостъпни населени места с население над 100 човека на територията на цялата страна, където общините трябва да се ангажират от друга страна с намирането на лекарски състав, медицински, което е страшно трудно. Поради тази причина, това също е едната от многото дискутирани теми, които ние разглеждахме на този управителен съвет."

Заседанието на УС на НСОРБ в Панагюрище продължава и днес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14