Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архивите празнуват

Автор:
Фрагмент от изложбата на отдела на Държавен Архив Видин "Учители - творци"
Снимка: Радио ВИДИН

Деня на Архивиста отбелязваме на днешния 10 октомври. Отбелязва се от 60-те години на 20 в. след приемането на България за член на Международния съвет на архивите (1960). Отбелязва се и годишнина от създаването /1951/ с Указ 515 на Президиума на Народното събрание на Държавния архивен фонд на Народна република България, с което се поставя началото на националната архивна система в България. 

Трите архива в Северозапада ще отбележат професионалния си празник с изложби, а Врачанският архив ще чества 70-годишен юбилей през целия октомври

Отделът на Държавен Архив Враца е създаден през 1952 г. като отдел на Окръжно управление на МВР - Враца на основата на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание. От 1961 г. е на административно подчинение на Окръжен народен съвет - Враца, от 1988 г. е в структурата на Община Враца. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при Министерски съвет. От 1978 г. получава статут на дирекция, а през 2010 г. е преструктуриран в отдел. От 1952 г. до 1960 г. архивът се помещава в сградата на МВР - Враца, а от 1960 г. се премества на ул. "Антим І" № 8. 

За архива във Враца и честванията разказва началникът му Маргарита Василева:

"Архивните фондове, които пазят и разкриват целия обществено-политически, стопански и културен живот във Врачанския регион след Освобождението заемат близо 2500 линейни метра площ и непрекъснато се увеличават с новите постъпления, в резултат от дейността на институциите, организациите и учрежденията на територията на Врачанска област. Те са на разположение на всички граждани, които се интересуват от развитието на своя край. През 2022 г. отбелязването на юбилея ще продължи през целия месец октомври с инициативите, посветени на годишнината. В началото на октомври започваме с 4 телевизионни репортажа по Кабелна телевизия - Враца, в които експертите ще разкажат историята на Държавен архив - Враца, обществеността ще се запознае с дигиталния ни архив и особено ценните документи, които съхраняваме. Юбилеят ще се чества официално на 11 октомври 2022 г. от 11 часа с откриване на паметна плоча с годината на създаване на архива. Основната част от честването е откриване на фотоизложба "Пътуване във времето". На тази изложба врачани и гостите на Враца ще имат възможност да направят едно незабравимо пътуване с виртуалната машина на времето, да се насладят на стотици стари фотографии, показващи изгледи от Враца, строителството и забележителната архитектура на града ни, развитието на науката, изкуството, образованието, спорта и туризма от Освобождението до наши дни"- каза Маргарита Василева и поздрави колегите си- архивисти: "Да бъдат здрави, да запазят ентусиазма на поривите и да надграждат със своята сила, знания и упоритост. Да завещаят на бъдещите архивисти любовта и уважението си към миналото на родния край!".

Архивът в Монтана е създаден през 1963 г. на административно подчинение на Окръжен народен съвет. От 1988 г. е в структурата на Община Михайловград. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при Министерски съвет. От 1978 г. получава статут на дирекция, а през 2010 г. е преструктуриран в отдел. 

В Монтана днес бе открита изложбата "130 години Монтана - град с традиции и приемственост",  каза директорът на архива в Монтана Ангелина Емилова:

"На 13 табла сме проследили развитието на града от 1891 година до 2021 година, като самите табла са организирани по десетилетия. Разбира се няма как да не покажем първия кмет на град Фердинанд, както и копие от публикацията в Държавен вестник от 1891 година със съобщение, че се променя името на града от Кутловица на Фердинанд и самия статут от село - на град. В изложбата са проследени ключови моменти, по-важни за развитието на града".

Архивът във Видин е създаден през 1960 г. в резултат на административно-териториалната реформа от 1959 г. като отдел на Окръжно управление на МВР - Видин на основата на Указ № 515 на Президиума на Народното събрание. От 1961 г. е на административно подчинение на Окръжен народен съвет - Видин, от 1988 г. е в структурата на Община Видин. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при Министерски съвет. От 1978 г. получава статут на дирекция, а през 2010 г. е преструктуриран в отдел. От 2000 година архивът се помещава в училищна сграда, построена през 1925 г. и преустроена за нуждите на архива.

Видинският архив отбелязва празника с изложба "Учители - творци". Откриването е от 17 часа, каза началникът Светлана Кръстева: 

"Така ще си спомним със снимки, документи и творби за композиторите Димитър Попов, Руси Коджаманов; за диригентите Христо Тричков, Иван Бърдаров, Георги Николов; за художниците Кръстю Кръстев, Красимир Кръстев - учител, Чавдар Петров, който в известен период от своя творчески път е бил и учител... Освен изложбата нашето честване ще включва и награждаване на дарители... Последните дарители, които предадоха документални материали във видинския архив са г-н Ценослав Цанов, Валентин Витанов, Диан Димитров и почетният гражданин на Видин Нинко Заяков".

Изложбата ще остане експонирана до 4 ноември и може да се разгледа от 9:00 до 17:00 ч. във всеки работен ден.  

Какво всъщност работи архивистът и какво намира човек, когато се "зарови" в архивите, разказа Габриела Стойчева - главен експерт в архива във Видин:

"Връзката ми с архива започва още през 2007 година... Работата, която трябваше да върша, беше много по-различна от предишната ми работа, която бе като учител и за мен тя бе едно голямо предизвикателство... Докосването до оригинални документи, свързани с исторически събития и значими личности, е изключително вълнуващо преживяване, за мен не може да бъде описано с думи - просто човек трябва да се докосне до документите. Още тогава, в онзи момент, разбрах, че тази професия е моето призвание... Работата на архивиста е много интересна и разнообразна. Срещата с интересни личности е много вдъхновяваща и зареждаща. С натрупването на достатъчно теоретични знания и практически умения по архивистика се убедих, че това ще бъде професионалния ми път. Не виждам с какво друго бих заменила тръпката да се докоснеш до документите с многогодишна история и да ги направиш достояние на днешното поколение".

Честит празник, архивисти! 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05