Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бог спасява човека само с негово участие

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове.

"Който има уши да слуша, нека слуша!" /Лк. 8 :15/

Вярата се поражда от слушането. Затова Христос сее навсякъде словото Божие – по села, градове, в пустини, в морето. Той избира апостоли, за да сеят словото Божие. Те оставят свои приемници – епископите и презвитерите, които извършват и до ден днешен мисионерския труд на разпространение на словото Божие. Църквата продължава делото на Христос – да сее в нашите сърца словото Божие.

Притчата за сеяча е разказ за Евангелското благовестие на човечеството. В нея се изобразяват различни начини на възприемане на словото Божие. Тя не е трудна за разбиране, защото Сам Иисус Христос я тълкува. Сеячът в тази притча е Иисус Христос, семето е словото Божие, земята – човешкото сърце. Доброто сърце е плодородната земя, а злото, задушено от грехове сърце, е негодната земя. Когато се посява живото слово Божие в греховната природа на падналия човек, започва нов живот. На всички хора без изключение е дадена възможност да приемат словото Божие и всички в еднаква степен имат шанса да получат новия живот от слушането на Божието слово. Главната цел в живота на всеки християнин е да работи постоянно за очистване на сърцето си, за да подготви почвата за семето /словото/ Божие. Някои хора са невнимателни, разсеяни и не благоговеят пред словото Божие. Сърцето на тези хора е като утъпкан път, където не може да израсте никакъв добър плод. Семената на Божественото слово, хвърлени в почвата на нравствено загрубялото от страсти и похоти сърце погиват. Душата на тези хора е като път отворен за всякакви впечатления и помисли. Те са винаги жадни за нови увлечения и забави. Всяка добра мисъл е заглушена от прилива на нови впечатления. По време на слушането на словото Божие при тях идва врага на спасението и отнася посятото в сърцата им, за да не повярват и да не се спасят. Скоро словото изчезва от паметта, като че никога не е било слушано. "Семето паднало на камениста почва" изобразява онези хора, които охотно и с внимание слушат словото Божие. Тази група хора дори е чувствителна към всяко добро, но приема словото с повърхностно внимание и не му дава възможност да проникне дълбоко в сърцето.

В притчата за сеяча Христос поставя пред всеки една и съща цел: да приеме словото Божие с цялото си същество, с чисто и добро сърце. Чистото сърце не може да бъде описано с по-силни думи от тези на св. ап. Павел, който казва: "Вече не аз живея, а Христос живее в мене." За да пусне словото Божие дълбоки корени в душата ни, трябва да приготвим почвата на сърцето си, както умния земеделец, който очиства земята от тръни и плевели. Злото ще бъде изтръгнато от сърцето само тогава, когато оставим словото Божие да действа вътре в нас, за да може то, по израза на св. Григорий Богослов, да прероди самата ни природа. Притчата за сеяча показва, че Бог спасява човека само с негово участие. Господ влага в сърцето на всеки един Своето животворящо слово, а той трябва да се подготви да приеме словото и да принесе плод. Обработката на душата, съдействаща за израстването на словото Божие може да стане с помощта на едно старо аскетично правило: ори с плуга на покаянието, подобрявай с молитва, оросявай със сълзи на покаяние и постоянно изгаряй плевелите на страстите.

В рубриката "Съвременна Библия""Нека Филип престане да се грижи за света!", казал Мартин Лутер на Филип Меланхтон. Времето, в което живеели било ужасно – войни, политическа корупция, религиозни разцепления, чумни епидемии (XVI в.). Меланхтон често падал духом. Бил човек с остър ум, но и тиха душа. Думите на Лутер му помагали да осъзнае, че спасението на света не е негова грижа. Може би това е нужно да знаем и ние. Никой човек не може да спаси света. Светът е Божие дело и Божия грижа. Нашата грижа е да познаем и послужим на този Бог в своето поколение. Това знание, придружено с вяра очиства всичките ни страхове за бъдещето.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44