Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пеша на училище" във Видин

2
Снимка: Радио Видин

Международния ден "Пеша на училище" отбелязаха за втора поредна година ученици от Природо-математическа гимназия "Екзарх АнтимI" Видин. Седмокласници от класа на учителя по физическо възпитание и спорт Росен Ракаджиев разказаха, че не веднъж в годината, а всеки ден ходят пеша и посочиха ползите от това. 

"Дойдох пеша, както винаги. Много ми харесва да се поразходя сутрин, да подишам въздух, защото следобед има много коли и въздухът не е толкова чист. На 15 минути от училище живея. Не виждам смисъл да си взимам такси...
По принцип е много добре да се ходи, а не с коли. Най-добрият вариант е да караме колелета или пеша. Аз съм близо и дори няма смисъл да си го помисля...
Аз всяка сутрин идвам пеша, защото е много полезно. Добре е, когато си сънен, докато дойдеш на училище, дори и 5 минутки да са пеша, пак ще се поразсъниш и няма да ти е изморено в първите часове...
Аз винаги идвам пеша. Това е много приятно, може да повиши настроението, да повдигне имунитета и да намали стреса...
Понякога, когато е много студено, идвам с кола, но почти винаги идвам пеша. Така е полезно, диша се чист въздух  и има малко тренинг. Живея в жк "Гео Милев", 20 минути на идване и толкова на прибиране. Супер е!"

Снимка: Радио Видин

Безопасността на децата на пътя също е важна, затова служител на Община Видин помага на учениците да стигнат до училище. Той е облечен със светлоотразителна жилетка, за да бъде забелязан отдалече, разполага със специална палка, с която спира колите, когато ученици трябва да преминат по пешеходната пътека между гимназията и Военното окръжие. Заради намалена видимост, мястото изглежда рисково. Ученици обаче споделиха, че маршрутът им до училище е безопасен: 

"За мен е доста безопасно, нямам особено притеснения освен там, до хранителния магазин, където хората не спират особено...
На някои кръстовища колите не спират и трябва да се внимава. На други не е така...
Нямам никакви притеснения, няма много кръстовища да мина и е лесно и безопасно...
Аз минавам през пешеходни пътеки. Първо се оглеждам наляво и надясно и гледам да не се бавя много по пътя. Всяка сутрин поздравявам с "добро утро" служителя, защото смятам, че е много важна работа да се грижиш за децата".

Пътят до математическата гимназия преминава през три кръстовища. Ето защо безопасността на пътя е една от честите теми в часа на класа. Идеята е децата да си припомнят правилата за движение и да се запознаят на място с кръстовищата, с маркировката, с пешеходните пътеки, с пътните знаци. 

Младите математици се надяват да привлекат към идеята за здравословно придвижване повече свои връстници. А ако не са успели да се включат днес, могат да се присъединят утре, тъй като от 2006 година октомври се отбелязва като Международен месец "Пеша на училище".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00