Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нека да внимаваме към какво привързваме сърцата си

Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство, а и за мисионерско служение.

"И като дойдоха при Иисуса, намериха човека, от когото бяха излезли бесовете, седнал при нозете Иисусови, облечен и със здрав разум; и се изплашиха… И целият народ от Гадаринската околност Го молеше да си отиде от тях; понеже бяха обзети от голям страх" /Лука 8:35,37/.

В Евангелието често четем за това как към Господ Иисус Христос се обръщали различни хора: с молби, с въпроси, с искания или даже с упреци и укори. Ето нещастният баща на болния юноша говори със сълзи в гласа, с надежда и в същото време със съмнение: "Вярвам, Господи, помогни на неверието ми!" А ето римският стотник, който иска от Господа да изцели неговия слуга – той не храни никакви съмнения. Стотникът казва: "Както аз заповядвам на своите войници, така и Ти имаш власт да заповядаш болестта да остави моя любим слуга". А друг идва и пита: "Какво да сторя, за да наследя живот вечен?" Трети идва да благодари за извършеното от Господа изцеление. И всеки от нас, четейки Светото Евангелие, лесно може да познае себе си в един от тези хора, защото така и ние често продължаваме да се обръщаме към Господа.

Но в днешното евангелско четиво ние чуваме удивителна, странна, даже непонятна молба към Господа: гадаринските жители Го умоляват да си тръгне от тях, да напусне пределите на Гадаринската околност. Когато Господ Иисус Христос стъпил на гадаринския бряг, към Него се приближил един човек, обсебен от бесове и умът, и сърцето му, и плътта му били обхванати от разрушителна сила: никакви човешки усилия или хитрини не можели да го озаптят, той разкъсвал оковите, освобождавал се от всякакви ограничения и прегради, които се стараели да му наложат и бягал в пустинята, далеч от всички, в пустинята, където го изгаряли слънце и жажда, и живял в гробищата - там, където нищо не остава от човека, освен мъртви кости и спомени за смъртта.

И ето, от днешният евангелски разказ ние виждаме как отишъл при Христа и застанал пред Него лице в лице обсебеният от бесове човек, на когото и ние понякога приличаме и на Него, на Човека с главна буква му поставил въпроса: "Какво общо има между Теб и мен, защо си дошъл при мене? Защо искаш да ме мъчиш?" И Христос заповядал на злата, разрушителна сила да излезе от този човек. И се прояснил умът на човека, умиротворило се сърцето му и седнал при нозете на Христа да слуша словото на живота…

Братя и сестри, Царството Небесно е най-скъпото нещо, което трябва да притежаваме и за което си струва да пожертваме всичко. Нека да внимаваме към какво привързваме сърцата си – към земните блага или към Небесното Царство, за да не изпаднем в положението на гадаринските жители, които отпратили от себе си Христос, а да молим Бог да укрепи вярата ни и да ни утвърди в решимостта ни да Го следваме. Амин.

В рубриката "Съвременна Библия"има звезди като Слънцето, които поддържат живота. Има и изчерпани звезди, превърнали се в черни дупки. Слънцето отдава светлина. Черните дупки я поглъщат. Тази седмица осъзнах, че хора като св. Йоан Рилски са звезди, чиито топли и светли лъчи стигат през вековете до нас. Явно човек може да бъде жива звезда като Слънцето, но и мъртва като черна дупка. Да бъдеш звезда, но каква?

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Деян Каменов-Дидо представя новия си проект DeeStoned

Деян Каменов, известен в музикалните среди като Дидо, представи новия си проект DeeStoned в предаването "Рок Общество". При създаването на проекта той се е свързал с колоритния мултиинструменталист Николай Маджаров- Файчето , когото меломаните познават като един от групата "Тибетски сърца". Песните на DeeStoned са само на английски език, а..

публикувано на 27.01.23 в 17:30

Чудо за четене или една забавна балканска история

Оттатък Смилево, на седем километра нагоре в планината, закътана подобно на стара непревземаема крепост и действаща като някаква алтернативна хайдушка република, се е сгушила Поскокова Драга. Едно почти изоставено село, съществуващо по свои закони, в което живеят последните му обитатели – стария вечно кисел вдовец Йозо Поскок и четиримата му..

публикувано на 27.01.23 в 17:15

Хората в Долни Бошняк с любов към родното място и желание за по-добър живот

Екипът на Радио ВИДИН се отправя към Долни Бошняк . Селото се намира в община Видин, на 24 км от областния град.  Най-близките населени места са Тополовец, Бойница и Каленик. Селото е крайно, няма изход, покрай него преминава река Тополовец. От 3 години в Долни Бошняк не идва автобус, и това е един от основните проблеми на хората тук...

публикувано на 27.01.23 в 15:00

Жители на Градец искат минералната им вода да се използва за балнеолечение и бутилиране

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе с цел промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец – "Сондата" - от "обработваеми земеделски земи" в територия за "предимно производствени дейности". Целта е Община Видин да може да кандидатства за..

публикувано на 26.01.23 в 17:03

Ловците се включват в опазването и възстановяването на лешоядите

На територията на природен парк "Врачански Балкан" са пуснати в специално съоръжение 30 елена лопатари. Инициативата е на Национално –ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България"  и има за цел да се осигури естествена хранителна база за лешоядите, чрез създаване на основни стада, доотглеждане, адаптация и разселване в..

публикувано на 26.01.23 в 16:00

Вирусолог: Ваксинацията е първата стъпка в борбата с рака на шийката на матката

От 23 до 29 януари отбелязваме Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка. Заболяването е на второ място по разпространение сред жените в Европа. Всяка година се регистрират 33 000 нови случая, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова и поясни кой е причинителят на заболяването, както и какво се предприема в..

обновено на 26.01.23 в 15:58

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

публикувано на 26.01.23 в 15:00