Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 октомври 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

С концерт-спектакъл и изложба отбелязва своята 60-годишнина Градският духов оркестър на Видин. Инструменталистите са подготвили богата програма, която ще представят по забавен начин. Специален гост е обичаният актьор и телевизионен водещ Ники Станоев.


И днес народните представители не успяха да се обединят около безспорна кандидатура, която да оглави 48-то Народно събрание. На балотаж се явиха първите двама с най-много гласове - Йордан Цонев и Кристиан Вигенин, но никой от тях не събра нужните им 121 гласа. Заседанието бе прекъснато до утре в 10 часа.

Минималната работна заплата ще се запази на ниво от 710 лева месечно при предложения от финансовото министерство базов бюджет. Това съобщи служебният министър Росица Велкова. От 1 юли е заложено увеличение на пенсиите с 12%. Средногодишната инфлация ще бъде 6,4%, а растежът на икономиката - 1,6 на сто. Догодина се предвижда дефицит от 6,6% или над 11 милиарда и 500 милиона лева. Заложено е поемане на нов дълг от 15 милиарда и 900 милиона лева.

Двойно да бъдат увеличени максималните месечни размери, с които се компенсират автобусните превозвачи за намалените им приходи от издаване на всяка една намалена абонаментна карта за учащ или пенсионер, реши правителството. Предвидено е разпределянето на средствата да се извършва чрез използването на единна автоматизирана система. По този начин ще се намали времето за получаване и обработване на данните, предоставяни от общините и съответните ведомства, както и вероятността за допускане на технически грешки. 


Готовността за зимно поддържане на общинската пътна мрежа и за снегопочистване на улиците в урбанизираните територии на населените места, както и събираемостта на такса смет и данък сгради - тези теми бяха дискутирани на традиционния Ден на кмета, който се проведе в Община Мездра. Кметовете и кметските наместници получиха от отдел „Местни приходи“ справка по населени места относно задълженията на данъчно задължените лица за такса смет и данък към настоящия момент. 


Нова зелена зона за отдих е обособена в Кула. Инициативата е по проект от Националната кампания "Чиста околна среда", финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, обясни Илинка Найденова от общинската администрация


Над 900 ученици от първи и осми клас ще получат еднократна помощ за настоящата учебна година в област Видин. Подпомагането се отпуска на два транша. Размерът на помощта е 300 лева, като средствата са предвидени за покриване на част от разходите при започване на новата учебна година. 


771 първокласници и 827 осмокласници от област Монтана ще получат помощ за учебната 2022/2023 година. Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна година.


10-годишнина празнува Видинска читалищна мрежа. Организацията, в която членуват читалища от всички общини на област Видин, осъществява дейности, свързани с културното, образователното и информационното развитие на местните общности, както и със съхраняване на българските традиции и фолклор, каза председателят на Видински фонд "Читалища" Славена Петрова и представи изпълнените проекти. 


Изграждат нов параклис във врачанското село Върбица. За строежа на християнския храм със средства помага местното население и Община Враца.


Издателят Петко Колев представи в Лом книгите "Анти Бай Ганьо. Книга за българите" и "Българската цивилизация". На срещата, която се проведе в камерната зала на читалище "Постоянство 1856", Петко Колев отговори на редица въпроси, свързани с феномена на Алековия герой и темата за древните българи.


С комедията от Франсис Вебер "Вечеря за глупаци", Драматичен театър -Монтана отбелязва своя 60-годишен юбилей. Премиерата е от 19 часа. 

Млади еколози ще бъдат наградени по повод Деня на видинската екология - 23 октомври. Екопразникът ще се проведе в петък от 13 часа  в училище "П. Р. Славеъков" във Видин.

За шести пореден път Белоградчик е домакин на Националния фестивал на фестивалите на алтернативното кино "Супер приз" – Белоградчик 22. Той ще започне утре, 21-ви  октомври. 


На 23 октомври ще е откриването на новата учебна година в Неделното училище към храм "Свети Николай Мирликийски" във Видин. Запазват се школите, които досега са съществували, каза Негово Вископреосвещенство Видински митрополит Даниил.


Първото издание на Open Vratza festival ще се проведе на 29-ти и 30-ти октомври в града под Околчица. Нови и свежи течения в съвременното изкуство ще се вплетат в традиционните щрихи на улица "Търговска" и Етнографски комплекс "Софроний Врачански". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48