Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Небрежност е най-честата причина за пожари във Видинско

На прага на отоплителния сезон- препоръки за пожарна безопасност

Снимка: Радио Видин

559 пожара са възникнали от началото на годината във Видинска област. Трима души са загинали, един е пострадал. Данните бяха представени на брифинг от началника на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. инсп. Димчо Горанов:

"По отношение на причините за възникване на произшествията, най-много произшествия са възникнали на небрежност при боравене с открит огън, следвани от причина късо съединение, следвани от неправилно боравене с отоплителни уреди 4 броя, техническа неизправност 6 броя, произшествията, възникнали поради умишлени действия са 6 и 5 произшествия имаме в процес на установяване. За съжаление, тази година имаме трима загинали вследствие на пожари и един пострадал. В последните десетина дена имаме два случая на загинали граждани, като причината за пожара е тютюнопушене в стаята, даже в леглото".
"Всички знаем, че цигарата, като цигара, е с ниска температура и източник на възпламеняване, но в специализираната литература пише, че температурата, която се развива, е около 700-800 градуса. Като тази температура е нормална да възпламени намиращите се в близост лесно запалими или горими материали. 

Доказано е, че топлината, която отделя цигарата, много бързо се разпространява, когато цигарата е близо до отворен прозорец, работещ климатик, работеща духалка тип печка, тогава, когато има разлика в температурата между двете помещения. 

"Тогава е много по-лесно топлината, която е отделена от цигарата, да възпламени хартии, вестници, одеяла, чаршафи и някакво друго домашно имущество. Винаги трябва да внимаваме с цигарите, да не пушим, когато сме изморени или когато сме употребили алкохол. Винаги трябва да гасим цигарите в негорими пепелници, никога да не изхвърляме угарките от цигари в пластмасови кошчета и още повече на места, където има натрупани хартии или някакви други горими материали".

На срещата бяха представени и препоръки за пожарна безопасност през есенно-зимния отоплителен сезон. 

"Когато се отопляваме на печки с твърдо гориво, много важно е те да бъдат стандартни и да не бъдат някакви самоделни, да нямат дупки и пукнатини по тях, за да не може топлината от печката да излиза  вътре в стаята или продуктите на горене също да излизат. Не бива да се използват леснозапалими и горими течности за разпалване на самите печки. Под печката на твърдо гориво трябва да има негорима подложка, която трябва да излиза май-малко на 30 см пред контролната вратичка на печката и най-малко на 10 см отстрани и отзад. Кюнците, които се използват за печките, също трябва да бъдат стандартни и не трябва да има пукнатини и пропуски по тях. Трябва да бъдат изчистени преди началото на есенно-зимния сезон".

Много голямо внимание трябва да се обърне и на комините, тъй като голяма част от възникналите пожари са поради самозапалените сажди в комините, каза още  гл. инсп. Димчо Горанов. Той съветва поне веднъж в годината коминът да бъде почистен от лице, което разбира от това. Необходимо е и електрическите уреди за отопление и електроинсталацията също да са стандартни. 

"Не трябва да се използват подсилени предпазители в електрическите табла. За предпочитане вече е да се подменят керамичните предпазители с електрически такива, тъй като е по-лесна тяхната експлоатация и по-лесно се включват и изключват. Също така не бива да се поставят горими материали около ел. печки. Винаги, когато излизаме от помещенията или трябва да изключваме ел. печка, духалка или радиатор от контакта. Не бива да покриваме електрическия уред с каквото и да било -перде, покривка или др."

За гражданите, които се отопляват на газ или пропан бутан, най-важно е да не използват стари бутилки, които не са минали на технически преглед, защото това създава опасност от разхерметизирането им. 

"Много е важно газовата бутилка да се държи над кота над прилежащия терен или на кота над нула, тъй като пропан бутана е по-тежък от въздуха и евентуално при загазяване, не може да се проветри помещението. Никога не трябва да се съхраняват повече от две бутилки в едно домакинство. Не трябва да се съхраняват бутилки в близост до източници на топлина. Маркучите не трябва да бъдат по-дълги от 1 метър и половина и не трябва да бъдат стари и напукани".
По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40