Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 21-ви октомври 2022-ра година

От фондация "Подкрепа за реализация" посрещнаха партньори от Сърбия

21
Снимка: Радио Видин

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция за пълнолетни лица към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин посрещнаха представители на партньорски организации от Зайчар и Княжевац, Сърбия.  През годините са имали много съвместни участия, както и състезания, но във времето, в което контактите бяха затруднени заради пандемията, тези срещи бяха ограничени. На седми октомври, когато беше Световният ден на усмивката, доказаха, че приятелството няма граници. Решиха да го отбележат, като съчетаха дейностите, които до сега са изпълнявали. Организираха арт-работилници, групи по готварство, спорт и фотография. 


В Деня на усмивката, когато посрещнаха партньорски организации от Сърбия в Центъра за социална рехабилитация и интеграция организираха арт работилници, групи по готварство, спорт и фотография. 


"Посрещнахме наши дългогодишни приятели от Сърбия. Решихме по този начин да отбележим и Световния ден на усмивката. Имаше различни занимания. В моята арт- работилницата бяха приготвени платна с изрисувани народни носии  и български шевици, които трябваше те да оцветят.  Сред гостите имаше и потребители на услугата. Всеки си избираше в кое от ателиетата, подготвени за тях, да бъде включен", разказва трудотерапевтът  Моника Петкова, ръководител на една от арт- работилниците.


"Направени са няколко къта, в които има възможност да се рисува на платна с акрилни бои. Има кът за рисуване с акварел. Има от клиентите на центъра, които не могат да работят с по-сложни техники. За тях е осигурено оцветяване на фолклорни мотиви. Също така има и едно голямо пано, което ние ще изработим и ще подарим на гостите от Сърбия", обясни Антонина Славова, която ръководи групата по изобразително изкуство към Центъра за социална рехабилитация и интеграция. 


Душко Перишич от град Зайчар, представител на сдружение "Добро дърво" и "МС клуб" разказва за съвместната дейност с фондация "Подкрепа за реализация":


"Първо започнахме с международни спортни срещи за хора с увреждания, за което имахме най-добри условия. От тук тръгна едно прекрасно сътрудничество. През последните девет години успешно реализирахме тези срещи, като се провеждаха една година в Зайчар, една във Видин. Разбира се, че и ние, както и вашата организация работим и с други организации и сега е дошъл момента да разширим сътрудничеството си. Нещо, което е много важно, освен тези спортни събития имаме и една програма, която нарекохме Източна социална мрежа. С нея се отваря съдействие с институции от Зайчар и Видин, които се занимават с проблемите на хора с увреждания. И това което считаме, че е много важно е, че в работата на нашите организации се включват институции и професионалисти... Вие имате много добре развита програма за работа с хора с увреждания. Ние от вас взехме не само идеята, но и възможността да я реализираме. Разширява се тази мрежа и вече има ефект и от едната, и от другата страна. Това е от голямо значение за хората с увреждания. Заради коронавируса имахме две години пауза, но ние сме упорити и продължаваме сътрудничеството си и го разширяваме. Ще отваряме и нови програми, които са необходими за хората с увреждания и във Видин и  в Зайчар."   


Според Ана, която е ръководител на "МС клуб"- гр. Княжевац такива срещи дават възможност на хората с увреждания да покажа своите способности:


"С фондация "Подкрепа за реализация" и с Емилия се запознах преди много години. С нея и мои приятели посетихме вашият център. След години тя дойде при нас. Интересува ме основно  това сътрудничество между страните, защото то е много важно за хората с увреждания. Всеизвестно е, че хората с проблеми са малко изолирани и трудно се включват в социални активности. Това, което вие правите, ние искаме да го разширим и на принципа копи пейст да пренесем добрите практики и в нашия град. Много е важно да се активизират хората с увреждания и да се включат в такива приятелства и активности. Дали ще бъдат спортни срещи или работилници, важното е да се включат. Трябва да контактуват. Такива хора са почти изключени от обществото въпреки, че имат много качества. Само по този начин тези качества могат да бъдат видени. Такива срещи и приятелства дават възможност на хората с увреждания да покажат своите способности и да не бъдат забравени."


Иван Симич е ръководител на сдружение ЦДП от Зайчар. Организацията е учредена преди 2002 година. С партньорите от Видин поддържа контакти от десет години. В началото участват в съвместни културни събития:


"Нашите приятели от България идват в Сърбия и ние им показваме какво правим ние - традиционни танци, рисуване и пеене. Те бяха и на концерт при нас. Пяхме и български песни, и сръбски песни. Една година се прави това в Зайчар, а на следващата във Видин. Заради коронавируса през 2021-ва година не се срещнахме, но ето сега правим тази среща. Надявам се до година да бъдете наши гости вие."

Под ръководството на трудотерапевта Ралица Радкова младежи от групите по готварство в ЦСРИ заедно с гости от Сърбия приготвиха типична за региона салата. 


През цялото време младежите от учебно кафене " Приятели" се погрижиха гостите  да се чувстват добре като предлагаха кафе, чай и сладки. 


"Имаше сервитьори и бармани, разпределени длъжности сред младежите от групите по готварство и учебното кафене. Младежите изключително много се впечатлиха от това, че можеха да тренират уменията си. Успяха да се сприятелят с гостите и нямат търпение да се видят отново", каза Ралица Радкова.


Гости и домакини премериха сили в спортни надпревари.


"Проведохме три състезания по нашите коронни спортове- тенис на маса, дартс и стрелба в кош. В тениса на маса участваха и сръбски състезатели, и наши. Тези, които се готвят в групата по тенис на маса взеха участие. Любо Нешев  зае трето място, Асен Асенов- второ, а Мариета Петрова стана първа. Това са основните ни участници в група по тенис на маса. В дартса трети стана Митко Георгиев от партньорска организация от Видин, Вили Димчов е втори, а Любомир Нешев е първи", каза кинезитерапевтът  Павел Павлов. В стрелбата в кош победител е Зоран Груичич от Сърбия. Втори и трети са съответно Пламен Цветанов и Антон Ле.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47