Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 октомври 2022 година

Изложба разказва за "неизвестния" кмет на Видин Никола Иванов. Той управлява града през 1939-1940 година, но доскоро това не е било известно. Експозицията "Дарено от Аделина и Красимира Свещарови" е подредена в исторически музей "Кръстата казарма" във Видин.


Таванът на пенсиите остава 3 400 лева догодина. Минималната пенсия ще бъде 467 лева от 1-и януари до 30-и юни, а от 1-и юли 2023-а година става 523 лева - това предвижда проекто-бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Той ще бъде обсъден днес на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Проектът предвижда отпуснатите до 31-и декември 2022-ра година пенсии да бъдат повишени от 1-и юли догодина с 12 процента по така нареченото швейцарско правило. Предвижда се средната пенсия догодина да достигне 792 лв. и 51 ст. Според проекта, разходите за пенсии за 2023 г. ще надхвърлят 19 милиарда лева, което е с близо 4 милиарда повече в сравнение с настоящата година.


1320 лева е доходът, необходим за месечната издръжка на един работещ, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете нужната сума е 2376 лева - това показват най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на годината. Доходът за издръжка нараства с 4,1 на сто в сравнение с второто тримесечие и с близо 20 процента на годишна база.


През септември 2022 г. се запазва тенденцията на нарастване на банковите депозити и кредити на домакинствата, но растежът на депозитите е със 7,3% спрямо 2021, докато този на кредитите се ускорява до 15,3%, сочат данни на Българската народна банка за националното радио. В края на септември депозитите на домакинствата и Нетърговски организации, обслужващи домакинствата са в размер на малко над 69 млрд. лева. За същото време кредитите за домакинства и Нетърговски организации, обслужващи домакинствата пък са в размер на 32,380 млрд. лева, като спрямо същия месец на 2021 г. те се увеличават с 15,3% . През септември тази година жилищните кредити са за близо 15,800 млрд. лева и нарастват на годишна база с 18%.

Президентът Румен Радев обяви, че в сряда кани ГЕРБ-СДС на консултации за съставяне на правителство на "Дондуков 2". Държавният глава обаче уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имало да свърши много работа - да приеме закона за бюджета за следващата година и важните закони, свързани с Плана за възстановяване. 


Здравно неосигурените жени у нас вече ще имат право на четири медицински прегледа по време на бременност, вместо на сегашния единствен преглед, считано от началото на следващата година. Тази нормативна промяна, одобрена от служебното правителство в края на август, е постигната с усилията на 11 граждански организации, обединени под името Тръст за социална алтернатива. Гражданските организации ще работят и за Регламент, с който да се осигуряват безплатни лекарства за децата до 3 години.


В цената на водата се калкулират всички производствени разходи, които ВиК операторите извършват. Печалбата за тях е много малка, коментира поскъпването на водата в област Видин управителят на местното ВиК дружество, Илко Илиев. Конкретно за Видин, цената на водата от 1 септември е повишена с 20 % за предлаганите от дружеството услуги. 



Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила общо 1597 засилени проверки (извън текущия официален контрол) в училищни столове, бюфети и обекти по Закона за храните на територията на училищата, за периода 14.09. – 14.10.2022 г., в цялата страна.  Над 100 са проверките в областите Враца и Монтана. 


Пътищата на територията на област Видин са готови за експлоатация през зимния сезон. Подписан е план за действие при зимни условия, както и споразумения с общините за съвместно поддържане на републиканската пътна мрежа. Това стана ясно на заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия.



50 служители на затвора във Враца участват в масовия протест пред Министерството на правосъдието. В позицията си надзирателите настояват да получат от ведомството цялостен план с анализ за поетапното преминаване от смесен към 12-часов режим на работа в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". 


Десетки любители се събраха да снимат частичното слънчево затъмнение в Кула. В Кула то започна в 12:27:10 часа. Най-голямо закриване на слънчевия диск - до 32.1% от площта му - можеше да бъде видяно в града в 13:36:33 часа. 


Обучителна среща по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка се проведе в квартал "Нов път" във Видин. Целта е да запознае момичетата и техните майки за възможността за имунизиране срещу заболяването, обясни д-р Мариана Чавдарова от Регионалната здравна инспекция. Ваксината е безплатна, поставя се от личните лекари. Разработена е на световно ниво, има до 80% ефективност и е безвредна. 

Професионална гимназия по транспорт "Владимир П. Минчев" - село Владимирово вече е част от програмата "Училища за пример" на фондация "Заедно в час". Проектът има за цел да подкрепи  училището, за да разработва и прилага устойчиви и ефективни практики за преподаване  и това да води до  по-висок  успех на учениците.


Участниците от Клуб "Палитра" в Брегово с ръководител Марио Бондоков, пресъздадоха през призмата на детския поглед обаянието на златната есен. Рисунките ще участват в Деветнадесети национален конкурс "Златна есен - плодовете на есента" - Севлиево 2022. 

Историческата пиеса "Ключът на крепостта" е включена в празничния календар за духовния празник на Видин, Димитровден. Постановката проследява историята за последните дни от царуването на Иван Шишман. Режисьор е Клара Армандова, автор Красимир Симеонов, композитор Иван Динев, участват актьорите Роси Русева, Нона Йотова, Филип Гуляшки. В постановката участва и актьорът от видинския театър Иван Рангелов. 


Тържествена света литургия ще бъде отслужена на 26 октомври от 9:00 часа в катедрален храм “Свети вмчк Димитър Солунски” за духовния празник на Видин- Димитровден. От 10:45 ч. - тръгва литийно шествие до пл. „Бдинци”. В 11:00 ч. започва празнична церемония и ритуал по издигане на знамената на  Република България и Община Видин, а от 12:00 ч.е  Тържествено заседание на Общински съвет - Видин.  В програмата са включени още Празник на Гъмзата и виното на Северозапада, екскурзия с библиобус "Книгите разказват", изложба "Пътят на лозата и виното от древността до наши дни" и демонстрации за приготвяне на римска и средновековна кухня на крепостта "Баба Вида". От 15:30 ч. ще бъдат наградени победителите в Димитровденското математическо състезание, а от 18:30 ч. ще има празничен концерт с участието на Васил Найденов.  

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно заседание на 27 октомври /четвъртък/ от 16.00 часа при Проект за дневен ред от 11 точки. То ще започне с разглеждане на Приоритетни дейности на въздействие и приоритетни цели към тях, които да бъдат включени в Стратегия за развитие на образованието в област Враца, решение по постъпило искане от Областна дирекция „Земеделие” Враца и Отчет за дейността на Екопроект Враца за третото тримесечие на 2022 година.


Победителите в младежкия литературен конкурс "Моят Видин", организиран от РБ "Михалаки Георгиев" - Видин, ще бъдат обявени на 27 октомври, съобщават от библиотеката. Награждаването ще се състои в 17:00 ч. в "Зала за изяви" към отдел "Заемна за възрастни".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48