Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Вълчева: Видин е едно чудно място, което винаги ни изненадва

Снимка: Радио Видин
"...Като се замислиш, Видин е едно много чудно място, способно да те изненадва винаги, особено когато не го очакваш. Може да разбие доста стереотипи, да опровергае доста предразсъдъци...". С този цитат от новата книга на Валентина Вълчева - "My Hеll" /Моят ад/ започва нейното гостуване в "Цветовете на деня" по Радио Видин на Димитровден:


"Днес, на празника, бях много изненадана от хората на площада. Честно казано всеки път се изненадвам колко много хора има във Видин, а слушаме, че Видин обезлюдява... В делниците пък ме изненадва с това, как успява въпреки всичко, да запази провинциалната си лежерност и превръща делника в празник. При нас едното винаги се прелива с другото и това е може би нещото, което изненадва хората от по-големите градове, които ни посещават. Те това не успяват да го възприемат. За тях е признак за обезлюдяване, за забрава, а ние сме си свикнали - на Видин това си му е ритъмът...

С Видин се разбираме много добре, за разлика от някои хора във Видин, с които не успяваме да се разберем. С Видин винаги намираме общ език, независимо от това, каква емоция ме е завладяла, Видин успява да ми влезе в тона, както се казва и когато съм радостна, и когато съм тъжна, и когато имам нужда от съчувствие, и когато имам нужда да ме сритат в кокалчетата, както се казва... Имало е моменти, в които ми се е искало да си тръгна оттук и съм си тръгвала няколко пъти, но всеки път се връщам...

...Това, че написах роман за Видин бе случайно. Така се случи. Аз имах героите в главата си за тази история, просто всички се бяха оформили като образи и като характери, липсваше ми историята, която да ги свърже. Просто ми липсваше фабулата за романа. Започвах няколко неща, не ми харесваха, докато един ден съвсем случайно ми хрумна каква да е фабулата и то се случи пак в библиотеката. Дойде едно момче, което мисля че учи в полицейската академия в Симеоново. Имаше да пише някаква тема за дейността на нашите служби за национална сигурност. Започнах да работя по неговата справка и съвсем случайно попаднах на една книга, която ми даде идеята за основната фабула...".   


Очаква се "My Hеll" да излезе от печат през пролетта.


Какво си пожелава Валентина Вълчева на Димитровден - за Видин и хората в него: 


"Пожелавам си по-малко хора от Видин да казват лоши неща за Видин, пожелавам си повече външни хора да дойдат и да видят, че Видин не е западащият Северозапад и не е филмовия декор, който тепърва откриват от сериал, който върви... Пожелавам си да дойдат и да видят, че Видин заслужава да бъде обичан, и че е красив и че има бъдеще... И че е едно настина чудно място - тук слънцето изгрява от север, Дунав тече на юг..."


Целия разговор с Валентина Вълчева чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин..

публикувано на 07.08.24 в 14:00
Село Делейна

Видинско село събира подписка заради проблеми с мобилната връзка

Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка . Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране.  "Проблема ние си го знаем какъв е, но не искат да похарчат някакви пари и да направят сигурна връзка. По..

публикувано на 07.08.24 в 13:19
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14