Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследват ощетяване на бюджета на Белоградчик (Видео)

Снимка: Радио Видин



"Разследването е за ощетяване на бюджета на община Белоградчик в особено големи размери. Става въпрос за договора на общината с фирмата за сметопочистване и сметоизвозване", обясни зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който пристигна в Белоградчик, за да наблюдава действията на следствените органи


Сарафов даде пример, че само за последните няколко години са продадени 33  общински имота за над 1 милион и 600 хиляди лева, за да се погасяват задълженията към това частно дружество. Прокуратурата работи по случая, след сигнал към Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. 



"...Става въпрос за тежки злоупотреби в община Белоградчик, които са довели до тежко задлъжняване на Общината, до заробване на общината, в интерес на частно търговско дружество. За период малко повече от две години и половина частен съдебен изпълнител е продал 33 имота на общината, на стойност 1 милион и 600 хиляди лева, за да бъде овъзмездено това частно дружество. Каква е щетата, която е нанесена, ще стане ясно след назначаване и изготвяне на заключения от съответните съдебно-счетоводни и икономически експертизи... В момента се провеждат разпити на свидетели, изземват се документи, претърсват се жилища и офиси. Едва в края на деня, когато видим какви са материалите и с какво разполагаме, ще преценим процесуалното положение на кмета Борис Николов... Проверяваме има ли престъпление в Общината и всички, които са извършили престъпление, ще понесат наказателна отговорност. Подчертавам, че работим с КПКОНПИ и с МВР, но прокуратурата е тази, която няма да абдикира от своите задължения, ние ще работим в интерес на гражданите и на гражданското общество... Напоследък ми се струва, че българската администрация работи на принципа "лакомство" или "пакост"- ако не се даде лакомство, ще се направи пакост. Това  не може да се толерира и ние ще работим в интерес на гражданите..." 

Процесуално-следствените действия продължават и в момента, извършват се обиски в четири обекта, включително и в дома на Борис Николов, както и в имоти в град Видин. По-късно през деня ще стане ясно дали кметът на Белоградчик ще бъде задържан, това обясни окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова. 


Кметът Борис Николов от своя страна категорично отрече всички тези обвинения:


"... Очаквам всичко да приключи както всичко досега- една шумотевица, едни обвинения голословни, но няма отговорни, за съжаление. В държавата всеки може да си обвинява колкото си иска. Ако имаше отговорности за неверни сигнали щеше да бъде по-друго ... Ето виждате, че 30- 40 души полиция и жандармерия цял ден ще висят тук и накрая ще излезе нищо, запомнете ми думите и ще видите ... Конфронтацията с общинските съветници е от естествени и нерегламентирани желания ... За сметопочистването и сметоизвозването си имаме търгове с почистваща фирма коректно, чисти се града много добре, цените са определени от нас- ниски цени. Фирмата чисти сигурно от 13- 14 години. Ние направихме предложение, бяха отпуснати с онова постановление 880 хиляди лева за подмяна на 13 улици на водопроводите, после се намалиха на 740 хиляди лева. Ние трябваше да поемем от Общината ДДС-то и аз внесох предложение от капиталовите да поемем ДДС-то, за да не загубим тези 740 хиляди лева  и да подменим водопроводите в тези 13 най- потърпевши улици. След това подготвихме проект към Фонд "Земеделие" да асфалтираме тези улици с нови тротоари, с нови пътни настилки, но условието на Фонд "Земеделие" е да се кандидатства само с улици, на които са подменени водопроводите и ние затова тръгнахме да ги подменяме. Но те не гласуваха моето предложение за поемането на ДДС, а гласуваха да закупим техника и съдове да почистваме ние сами града..." 


Председателят на Общинският съвет на Белоградчик Боян Минков сподели своите притеснения за бъдещето на града, който по думите му е в много тежко финансово състояние:

"Имам притеснения за бъдещето на града, а притеснения относно дейността на Общинския съвет нямам, защото Общинският съвет категорично, многократно е заявявал своята позиция и тя е тази, която поддържаме - злоупотребите на кмета са много през годините и държавата явно ще се намеси. Дано да си свърши работата. Очаквам да се стигне до истината за тежкото финансово състояние на Белоградчик, защото този кмет е поел общината 2011 година с 2 милиона задължения. В момента са 7, осем или 10, ние не знаем, защото той отказва всякаква информация, по всякакви въпроси, които му задаваме. Не получаваме отговори, така че... Много е тежко финансовото състояние на Белоградчик... От 265 общини в България ние сме на второ място по финансова задлъжнялост, т.е. ние сме на 264 място, ние сме на практика декапитализирана община, на практика реално трябва да сме във фалит и може би това ни очаква, ако не се вземат спешни мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 май 2024 година

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование"  в село Арчар  учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България.   Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. Министерският съвет одобри..

публикувано на 23.05.24 в 18:10

Пешеходната зона на Враца с приз за най-добър проект, променящ регионите

Пешеходната зона на Враца получи приз за най-добър проект, променящ регионите, съобщиха от общинската управа.  Това е поредното признание за обновия булевард "Никола Войводов", наричан от местните с ласкаво "Пробива".  Преди месеци пешеходната зона беше отличена за модерния облик и в страната. Враца и още 4 града ще представляват България..

публикувано на 23.05.24 в 16:34
В с. Зверино ще облагородят детските площадки

Облагородяват мездренски села по програма ”Малки местни инициативи”

16 проекта по програма „Малки местни инициативи” са подадени в Мездра. Комисия е одобрила 8 проекта на инициативни комитети, на обща стойност 23733.50 лева..  С общински средства  НЧ ”Просвета 1925” Мездра ще изгражда „Зона за култура”, в Моравица ще доизградят открита сцена, Руска Бела, Дърманци и Очин дол кандидатстват за изграждане на зони за..

публикувано на 23.05.24 в 15:59

Ученици създават филми в помощ на борбата с климатичните промени

Ученици от Видин ще се образоват по теми, свързани с климатичното равновесие и ще създадат собствени визуални есета на тема климатични промени и екология в рамките на дискусионни панели и практически работилници. Те се включват в проекта   "Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството".  Проектът е подкрепен от..

публикувано на 23.05.24 в 15:45

Фестивал на детските градини във Видин

Фестивал, в който ще участват възпитаниците на три детски градини, организира Регионалното управление на образованието във Видин. Инициативата е част от националната програма "Хубаво е в детската градина", каза за Радио Видин началникът на просветното управление Веселка Асенова. "Включиха се три детски градини "Детелина",  " Желязко Попниколов" и..

публикувано на 23.05.24 в 15:30

Със спортен празник в Арчар отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители по физкултура в България

С тържество и спортни игри в салона на читалище "Образование" в село Арчар учениците от СУ "Христо Ботев" отбелязаха 130 години от идването на швейцарските учители в България.  Децата бяха разделени на отбори в две възрастови групи и се включиха в различни надпревари, посветени на 17 май-  Деня на българския спорт. По атрактивен начин, с разноцветни..

публикувано на 23.05.24 в 13:15

Мъж открадна чантата на възрастна жена от Мездра, по-късно я захвърли до дома й

На 22. 05. 2024г., в 20: 30 часа в РУ- Мездра е получен сигнал, че малко по- рано на улица в гр. Мездра, неизвестно лице, използвайки сила е издърпало дамска чанта от ръцете на възрастна жена.  Извършен е оглед на местопрестъплението и са намерени част от вещите, които са били в чантата. Чантата на жената е намерена в близост до дома й. Липси не..

публикувано на 23.05.24 в 11:46