Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кардиолог: Две седмици са нужни на човек, за да привикне с новото часово време

Снимка: Радио ВИДИН

Тази неделя, 30 октомври, преминаваме към зимното или астрономическото часово време. В 4:00 часа сутринта стрелките на часовника се връщат с един час назад. При смяната на времето човешкият организъм изживява адаптационен дистрес синдром, коментира кардиологът д-р Жоро Николов:

"Негативно се отразява. Аз съм против да се сменя времето. Смятам, че е крайно време Европейският съюз да намерят мъдрост и сили да помислят за здравето на хората и повече да не го сменят. Като се смени времето всеки организъм, колкото и да е здрав, колкото и да е млад, колкото и да е силен, изживява адаптационен дистрес синдром. Трябва да минат две седмици, за да привикнеш към новото часово време. Сърцето работи с биоток и се разстройва неговата функция. Човек вече трябва да става в друго светлинно време и зрителното възприятие, и умственото възприятие, и емоционалното се променя."

През март 2019 година  Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа. От своя страна всяка от държавите членки трябва да реши дали да премине изцяло на лятно или зимно часово време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45

Безплатна минерална вода раздават във Видин заради жегите

Заради очакваните високи температури днес и в следващите дни от 11:30 до 14:00 часа , пред сградата на Общинска администрация на пл. "Бдинци" ще бъде обособен пункт, от който преминаващите граждани ще могат да получат безплатна бутилка минерална вода .  Община Видин провежда всяко лято акции за раздаване на минерална вода, когато от..

публикувано на 10.07.24 в 07:38

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05