Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За десети път изданието събира мъдростта на Северозапада

В Монтана представят новия Алманах "Огоста"

2
Снимка: Личен архив на Мартен Калеев

Излезе от печат новият брой на Алманаха за литература, изкуство и култура "Огоста - 2022". Създаден по инициатива на Дружеството на писателите и подкрепен от Община Монтана, вече 10 години Алманахът събира мъдростта на Северозапада. Досега на неговите страници са публикувани произведения на над 300 автори - писатели, поети, литературни и музикални критици, академични изследователи. Със свои творби са представени художници и скулптори.  
Десетото издание на Алманах "Огоста", което ще бъде представено официално в Деня на народните будители - 1 ноември, ни дава повод за разговор за литературата и духовността, каза главният редактор на изданието Мартен Калеев:

"Алманах "Огоста", на около 450 страници, в своя юбилеен брой е събрал 117 писатели, поети, литературни и музикални критици, академични изследователи, утвърдени имена от различни видове изкуства, като за пореден път ще бъдат показани чрез цветни и черно-бели изображения творбите на художници, графици, скулптори от различни поколения. Интересното е друго - че в навечерието на 1 ноември, изданието би могло да бъде само един повод да се срещнем и да отворим този разговор за литературата и духовността, защото вчера /24 октомври/ говорихме колко актуален е Радичков с неговите приказки, че въпреки такива издания като Алманах "Огоста", простотията ходи с човека и човекът върви с простотията, когато простотията тръгне да се прозява и човекът се прозява или обратното. Така че Алманах "Огоста" е един противовес на възможността да бъдем забравени, да бъдем пренебрегнати като автори, които все още милеем за българското слово, за българското изкуство - онова, което ни въздига и ни прави по-различни от едни потребители. Всъщност алманахът е повод да си спомним, че само залъкът не е достатъчен, не би трябвало човекът особено в Северозапада да бъде поставен между трудните въпроси на делника, или да избира между хляба и духовността, защото ясно е, че хлябът при всички случаи ще победи. Но са оцелявали онези хора и са имали повече хляб на трапезата си онези хора, които са следвали правилото - само духовността спасява, само духовността създава бъдеще, създава държавност, създава правила, съобразени с човешката същност. И за да докажем това, на тези 450 страници можете да видите и да бъдат прочетени автори, които са на възраст от 18 до 92 години, от редовия пишещ човек с наклонност изобщо да прави своите изследвания, включително и краеведски, до академични светила, до хора, които са носители на европейски награди за литература. Така че няма нужда да убеждавам никого, защото, както се казва, за тези, които не врява, доказателствата никога не са достатъчни, а за тези, които вярват, доказателствата не са необходими. Така че нека да заповядат всички тези хора, които искат да надникнат в един особен свят. Особен свят условно казано, защото тук можем да открием мъдростта на дивния Северозапад, той е пъстър, различен. Могат да се видят текстове на българи, английски  и японски. Могат да разберат защо сме задължени на родния край - Северозапада, който ни е дал мъдрост да се разбираме с възвишеното у хората, независимо къде са те по света. Само думите ни издигат до божественото, защото чрез тях се сближаваме и общуваме. Иначе както се казва можем само да предусещаме своята погибел." 

Десетият брой на Алманах "Огоста" поема своя път към читателите както в класическия си хартиен вариант, така и в електронен. Книгата може да бъде изтеглена от страницата на Мартен Калеев. Така той ще достигне до повече читатели навсякъде по света.

Официалната премиера на Алманах "Огоста-2022" ще се състои на 1 ноември от 11:00 часа в Художествена галерия "Кирил Петров“ в Монтана. На събитието ще бъдат показани и обсъдени и предишните му два броя, чийто премиери не се състояха поради ограниченията заради пандемията. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30

Изложба показва автентични носии от цялата страна в Монтана

Народните носии не са само облекло - те са жива връзка с миналото ни, символ на българската традиция и майсторство. Всяка от тях е плод на ръчна изработка, богато украсена с бродерии, тъкани и орнаменти, които отразяват не само регионалните особености, но и жизнения цикъл, обичаите и вярванията на нашите предци. Магията на тези типично български..

публикувано на 21.05.24 в 10:05