Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вяра, която надмогва естествените закони

Седма неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Бог ни открива, че Той е готов винаги да ни помага и да ни утешава в нашите немощи и страдания. Чрез лекуването на кръвотечивата и възкресението на дъщерята на Иаир, Господ споделя с нас, че каквито и да сме, Той не ни изоставя, не бяга от нас, а напротив, до нас е и чака да Го приемем в сърцето си и да Му кажем, че Го обичаме и полагаме усилия да бъдем дом на Светия Дух. Господ ни призовава показвайки ни, че трябва да имаме вяра, не просто вяра в нещо, както ние днес сме свикнали, а вяра в Него, Който пострада, бе разпънат и възкръсна заради нас, за човешкия род.

"А Той рече: дерзай дъще, твоята вярате спаси – иди си с миром". /Лук.8:48/


Големите беди и тежките скърби много лесно привличат грешния човек към Бога, неверника към вярата и безбожника към Богопознание. Защото щом бъде сполетян от беда, скръб или болест, човек достига до покаяние и започва да прави добро. За това милостивият Бог допуска да ни се случват беди, скърби и болести, за да се покаем и да изоставим греховете си и да се обърнем коленопреклонно за тях към Бога като Иаир или като кръвоточивата жена, за които ще чуете сега от Евангелието.

Когато Иисус Христос вършел дивни чудеса и мнозина болни вървели след Него, за да просят изцеление, дошъл и един иудейски големец, който паднал в Христовите нозе и Го помолил да му помогне, защото имал една единствена дъщеря на дванадесет години, която щяла да умре. И когато Иисус отивал да види дъщеря му, една кръвоточива жена, която имала голяма вяра и се надявала без да се съмнява, че ще получи изцеление, се приближила до Христа изотзад със страх и щом докоснала дрехите Му, кръвотечението веднага престанало и тя се избавила от нелечимата болест. Тя била пръснала имуществото си по лекари и не била получила никаква полза, а сега щом докоснала с вяра дрехата Му, веднага получила изцеление. Защото който иска с вяра получава всичко, както и жената тайно получи изцеление заради голямата си вяра. Но Христос, за да покаже вярата и пред всички и за да увери Иаир, че може да изцери дъщеря му, рекъл: "Кой се допря до Мене?" А Петър рекъл: "Не виждаш ли колко народ Те притиска, а питаш кой се е допрял до Теб". О, християни! И пророците изцерявали, но не с тяхна собствена сила, а с Божията благодат. А Христос, като Извор на всички блага от Своята сила давал изцеление от всички телесни и душевни болести. Като чула този Христов въпрос и като разбрала, че не може да се скрие, жената се уплашила да не би да изпадне в голяма беда, за това с благоговение изповядала нуждата си пред всички. 

Братя християни, виждате ли колко добрини вършел нашият Господ Иисус Христос, за да ни научи и ние да правим добро. Той незабавно изцерил кръвоточивата жена, съживил дъщерята на Иаир и проявил голяма милост към тях. За това и ние като истински Негови ученици трябва да пробудим милостта си към бедните сиромаси и да извършим някоя добрина за наше душевно спасение, докато не е дошъл смъртният час. Защото богатството и стоката ни, които са пред очите ни - всичко е като сън, а не е нещо истинско. И ще разберем, че всичко е като сън, когато настъпи смъртният час, защото, когато умрем, няма да вземем със себе си нищо от имуществото си. О, неразумни хора! Я помислете кой е притежавал имуществото и собствеността, които днес притежаваме ние, кой е седял и живял по тези места и в тези къщи, в които днес живеем ние. Нали и те са били хора, като нас, нали и те са събирали с труд имущество и собственост? Но защо са ги изоставили и защо не са ги взели със себе си? Защото идваме голи на този свят и пак голи ще си тръгнем от него. А големите къщи и градини, позлатените и скъпи килими, хубавите дрехи, сребърните съдове, парите и стоката ще ги оставим на този свят за други хора. Християни, щом като и преславните царе не вземат нищо от този свят, а си тръгват голи и без нищо, то знайте, че и ние ще си тръгнем голи и няма да вземем нищо. За това трябва да изоставим светските прелести, защото не сме получили никаква полза от това, след което сме тичали досега, както не са получили никаква полза и всички преди нас, които са тичали след същото. Но ако не е възможно да се откажем от голямото богатство, да се откажем поне от неправдата и да не търсим светските дела, които са суетни, а да търсим Божието царство и Неговата правда, а другите неща, колкото ни трябват, Бог Сам ще ги даде. Нему слава във вечните векове, амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – историята на сирийския военачалник Нееман е изключително красива. Потапя ни в неизмеримите дълбочини на величествения Божий промисъл. Ще си припомним вярата на Нееман. Тя е същата, която очиства от грях и днес.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев . Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата...

публикувано на 30.08.24 в 15:57

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова , която е един от организаторите. Ето какво ни..

публикувано на 30.08.24 в 15:18

"Ден на книгите за Хари Потър" събра деца във Видин (снимки)

С „Ден на книгите за Хари Потър“ видинската библиотека отбеляза края на инициативата „Лято с библиотеката“. Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова , ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин :..

публикувано на 30.08.24 в 14:47

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Тя се казва  Мария Иванова  и е от Враца . Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда..

публикувано на 30.08.24 в 14:00

"Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци“ на младата писателка Джеси К. Сутанто

Може би сте чували за прочутата модна дизайнерка Вера Уанг, но едва ли сте чували за собственичката на чайна Вира Уонг в китайския квартал на Лос Анджелис. Нищо, че над вратата на магазинчето ѝ стои табела с претенцията, че това е световноизвестна чайна, а подборката от чайове в нея действително е една от най-добрите. Чайната на Вира..

публикувано на 30.08.24 в 13:00

За събитията на фондация "Подкрепа за реализация" през август

В "Едно" говорим за събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - гр. Видин през този месец. На 12 август отбелязаха Международния ден на младежта, а преди това - на 7 август празнуваха 17 години от създаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за пълнолетни лица с увреждания. Пожелаха си заедно да продължат,..

публикувано на 30.08.24 в 12:47

Есетровите риби в Долен Дунав изчезват

Нов доклад подчертава критичната ситуация, пред която са изправени популациите на есетровите риби на границата между България и Румъния. Анализът документира 395 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 година. Докладът се фокусира  основно върху бракониерството на есетровите риби, каза..

публикувано на 29.08.24 в 16:50