Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вяра, която надмогва естествените закони

Седма неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Бог ни открива, че Той е готов винаги да ни помага и да ни утешава в нашите немощи и страдания. Чрез лекуването на кръвотечивата и възкресението на дъщерята на Иаир, Господ споделя с нас, че каквито и да сме, Той не ни изоставя, не бяга от нас, а напротив, до нас е и чака да Го приемем в сърцето си и да Му кажем, че Го обичаме и полагаме усилия да бъдем дом на Светия Дух. Господ ни призовава показвайки ни, че трябва да имаме вяра, не просто вяра в нещо, както ние днес сме свикнали, а вяра в Него, Който пострада, бе разпънат и възкръсна заради нас, за човешкия род.

"А Той рече: дерзай дъще, твоята вярате спаси – иди си с миром". /Лук.8:48/


Големите беди и тежките скърби много лесно привличат грешния човек към Бога, неверника към вярата и безбожника към Богопознание. Защото щом бъде сполетян от беда, скръб или болест, човек достига до покаяние и започва да прави добро. За това милостивият Бог допуска да ни се случват беди, скърби и болести, за да се покаем и да изоставим греховете си и да се обърнем коленопреклонно за тях към Бога като Иаир или като кръвоточивата жена, за които ще чуете сега от Евангелието.

Когато Иисус Христос вършел дивни чудеса и мнозина болни вървели след Него, за да просят изцеление, дошъл и един иудейски големец, който паднал в Христовите нозе и Го помолил да му помогне, защото имал една единствена дъщеря на дванадесет години, която щяла да умре. И когато Иисус отивал да види дъщеря му, една кръвоточива жена, която имала голяма вяра и се надявала без да се съмнява, че ще получи изцеление, се приближила до Христа изотзад със страх и щом докоснала дрехите Му, кръвотечението веднага престанало и тя се избавила от нелечимата болест. Тя била пръснала имуществото си по лекари и не била получила никаква полза, а сега щом докоснала с вяра дрехата Му, веднага получила изцеление. Защото който иска с вяра получава всичко, както и жената тайно получи изцеление заради голямата си вяра. Но Христос, за да покаже вярата и пред всички и за да увери Иаир, че може да изцери дъщеря му, рекъл: "Кой се допря до Мене?" А Петър рекъл: "Не виждаш ли колко народ Те притиска, а питаш кой се е допрял до Теб". О, християни! И пророците изцерявали, но не с тяхна собствена сила, а с Божията благодат. А Христос, като Извор на всички блага от Своята сила давал изцеление от всички телесни и душевни болести. Като чула този Христов въпрос и като разбрала, че не може да се скрие, жената се уплашила да не би да изпадне в голяма беда, за това с благоговение изповядала нуждата си пред всички. 

Братя християни, виждате ли колко добрини вършел нашият Господ Иисус Христос, за да ни научи и ние да правим добро. Той незабавно изцерил кръвоточивата жена, съживил дъщерята на Иаир и проявил голяма милост към тях. За това и ние като истински Негови ученици трябва да пробудим милостта си към бедните сиромаси и да извършим някоя добрина за наше душевно спасение, докато не е дошъл смъртният час. Защото богатството и стоката ни, които са пред очите ни - всичко е като сън, а не е нещо истинско. И ще разберем, че всичко е като сън, когато настъпи смъртният час, защото, когато умрем, няма да вземем със себе си нищо от имуществото си. О, неразумни хора! Я помислете кой е притежавал имуществото и собствеността, които днес притежаваме ние, кой е седял и живял по тези места и в тези къщи, в които днес живеем ние. Нали и те са били хора, като нас, нали и те са събирали с труд имущество и собственост? Но защо са ги изоставили и защо не са ги взели със себе си? Защото идваме голи на този свят и пак голи ще си тръгнем от него. А големите къщи и градини, позлатените и скъпи килими, хубавите дрехи, сребърните съдове, парите и стоката ще ги оставим на този свят за други хора. Християни, щом като и преславните царе не вземат нищо от този свят, а си тръгват голи и без нищо, то знайте, че и ние ще си тръгнем голи и няма да вземем нищо. За това трябва да изоставим светските прелести, защото не сме получили никаква полза от това, след което сме тичали досега, както не са получили никаква полза и всички преди нас, които са тичали след същото. Но ако не е възможно да се откажем от голямото богатство, да се откажем поне от неправдата и да не търсим светските дела, които са суетни, а да търсим Божието царство и Неговата правда, а другите неща, колкото ни трябват, Бог Сам ще ги даде. Нему слава във вечните векове, амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – историята на сирийския военачалник Нееман е изключително красива. Потапя ни в неизмеримите дълбочини на величествения Божий промисъл. Ще си припомним вярата на Нееман. Тя е същата, която очиства от грях и днес.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

В "Музикална зона" на 09 февруари 2023 слушаме Даяна Рос

След 15 г. прекъсване, на пети ноември 2021 г. американската певица Даяна Рос издава своя 25-ти студиен албум Thank You .Той е реализиран в домашното и студио и чрез него изпълнителката изказва своята признателност към феновете, следвали я през годините. Смислен албум, засягащ онова, което се случва в днешния свят. Стиловете в тринадесетте..

публикувано на 09.02.23 в 09:00

Старинни обичаи оживяват в Северозапада

Провеждането на обичая „Гонене на змей“ ще бъде възстановено в община Георги Дамяново , област Монтана. В Ружинци ще възродят римския празник Флоралия, а в Чупрене ще припомнят как се вие уруглица – сватбарско знаме, използвано до 90-те години на миналия век. Идеята е на „Местна инициативна група - Западна Стара планина -..

публикувано на 08.02.23 в 17:03

Над 700 танцьори в спектакъл за 75-годишнината на Ансамбъл "Мездра"

Над 700 певци и танцьори ще излязат на сцената за 75-ия рожден ден на Фолклорен танцов ансамбъл "Мездра". Годишнината ще бъде отбелязана с 3-часов концерт- спектакъл в Зала 1 на НДК. Сценарист и продуцент е Мирослав Аспарухов - главен художествен ръководител и хореограф на ФТА "Мездра": "Решихме да направим един юбилей, тричасов, с наистина..

публикувано на 08.02.23 в 15:49

Видин води в онлайн класация за най-любим град

Най-любим български град избираме с гласуване във Фейсбук. Участват 30 населени места, сред които са областните центрове на страната и някои от по-малките градове. Организатор е групата „Любими места от България“, а гласуването става с лайк под снимката с изображението на съответния град, който желаем да подкрепим. Досега в гласуването са се..

публикувано на 08.02.23 в 14:34

Конкурсът "Рецептите на баба" събира творби до 19 февруари

Започна петнайстото издание на Националния конкурс за детска рисунка, литературна творба и автентична регионална рецепта на кулинарна тема "Рецептите на баба". Съревнованието се организира ежегодно от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“ и има за цел да съхрани традиционните занаяти чрез изкуството, както и българското наследство и духовния..

публикувано на 08.02.23 в 12:10

Община Кула събира предложения за потребностите от социални услуги

Населението на община Кула е намаляло с 461 души за периода 2017-2021 година заради ниската раждаемост спрямо починали хора. Общо 126 души са починали през миналата година, а родените са едва 26. Общо 1151 души от региона са мигрирали на други места. Населението на общината се очаква да намалее с още 964 жители до края на 2030 година. Тези данни са..

публикувано на 08.02.23 в 08:40

Инж. Димитър Куманов: В България няма сериозен анализ за сигурността на сградите при земетресение

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор и има богат опит от оценяването на повредени сгради, е доброволец при обследването след пернишкото земетресение, а също така и на това в Дурас- Албания, на 26 ноември 2019 година. Той е категоричен, че в България не е правен анализ за сигурността на сградите при евентуално..

публикувано на 07.02.23 в 17:30