Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс отличи най-добрите есета за будителите

4
Секретарят на читалището във Видин Любомир Илиев обяви резултатите от конкурса.
Снимка: Радио ВИДИН

Седем творби са отличени с призови места и една със специална награда в конкурса за есе на тема "Народните будители, стремеж за просвещение", който се проведе по повод деня на народните будители- 1 ноември. Организатори са Народно читалище "Цвят 1870" във Видин, със съдействието на Регионалното управление на образованието. Журито определи специална награда на Радко Василев Василев, от ХІІ клас на СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Карнобат. В първата възрастова група от V до VІІІ клас първото място е за Симеон Танев Симеонов, VІІІ клас на СУ "Христо Ботев", гр. Сунгурларе, обл. Бургас. Второто място е отредено за Николай Милков Хаджистойчев, VІІ клас на ОУ "Елисавета Багряна", гр. Сливен. А третата позиция е за Лъчезар Асенов Йорданов, VІ клас на СУ "Антим I", гр. Златоград. Във втората възрастова група от ІХ до ХІІ клас първото място е за Персиана Михаелова Цанкова, Х клас на ПГ "Константин Фотинов", гр. Самоков:


"Вълнува ме любовта към писането, към литературата, като цяло. Аз не само в този, но и в други конкурси участвам. По принцип, не че се хваля, но съм с доста награди...Те са вдъхновение за всички нас, за българите като цяло."


Второто място е за Бюлен Ибрахимова Мисанкова, ХІІ клас на СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Якоруда. На трето място е Александра Василева Павлова, IХ клас, от гр. Свищов. 


В конкурса право на участие са имали ученици от 5 до 12 клас. В читалището са получили 38 литературни творби от София, Плевен, Видин, Стара Загора, Враца, Сливен, Казанлък, Шумен, Кърджали, Велинград, Свищов, Карнобат, Самоков, Якоруда, Сунгурларе, Златоград, Сопот, Кочериново, с. Синдел (област Варна), с. Арчар (област Видин), с. Кръстава (община Велинград) и с. Георги Дамяново (област Монтана). 


С този конкурс ние искаме да насочим учениците към миналите епохи на пробуждане за нови идеали и стремежа за просвета, каза Любомир Илиевсекретар на Народно читалище "Цвят":

"Да обърнем вниманието на учениците към онези дейци, които създадоха културните ценности, с които и днес се гордеем, но трудно устояваме във вечно забързаното и променливо време. Макар голяма част от читалищата и училищата да носят имена на будители, тяхната значимост често е пренебрегвана и смятана за архаичност. Нека по-често четем, говорим и разсъждаваме за делата на българските народни будители и имаме техния пример като духовен импулс за възпитанието и развитието на учениците и младежите и днес, и в бъдеще."

Оценяването на есетата се извърши от жури в състав: Галя Павлова - старши експерт по български език и литература в Регионалното управление по образованието във Видин; Ваня Минева - преподавател по български език и литература, журналист и редактор в медийни организации и Юлия Петкова - дългогодишен преподавател по български език и литература. 

Самата тема, посветена на деня на народните будители, е основният критерий, по който журито е оценявало, каза Юлия Петкова:

"Най-хубавите работи, които сме отличили, бяха с най-богати разсъждения, с най-добра езикова култура, с хубави тези, които бяха защитени и подчинени на този ден."

На всички участници в конкурса ще бъдат изпратени грамоти за участие, а на наградените участници, грамотите за първо, второ и трето място са придружени и с предметни награди – книги, които ще бъдат изпратени по поща. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 2 август 2024 година

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" , каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. Най-ниската минимална работна заплата в ЕС е у..

публикувано на 02.08.24 в 18:10

Изгасен е пожарът край Вършец

Пожарът край Вършец е изгасен. Вчера и днес огънят е опожарил към 180 декара борова гора и сухи треви Пожарът в борова гора край Вършец пламна снощи малко преди 19 часа. До късно вечерта огнеборци, горски служители и доброволци успяха да загасят две огнища на площ от 30 декара. Днес борбата с огнената стихия продължи на терен от още 150 декара...

публикувано на 02.08.24 в 16:28

Отбелязват празника на Берковския Балкан

Празник на Берковския Балкан организира през почивните дни Община Берковица. В съботното утро на 3 август ще има масов поход до връх Ком. Сборният пункт е от - 08:30 часа в почивната зона в подножието на върха. Вечерта от 21:00 ч. в Зона Ком е предвиден концерт на Хари Христов и бенд, които ще вдигнат настроение с песни и български хора...

публикувано на 02.08.24 в 15:35

Продължава гасенето на пожара край Вършец

Продължава гасенето на пожара, възникнал вчера в борова гора над квартал "Изток" на Вършец. Пожар на близо 30 декара гора са гасили огнеборците до късно снощи. Локализирани са две огнища. Впоследствие е възникнало и трето, уточниха от пожарната в Монтана. Тъй като мястото е труднодостъпно действията по гасенето са подновени тази сутрин...

публикувано на 02.08.24 в 12:20

Нови 74 споразумения за ремонт на общинска инфраструктура подписа регионалният министър

Нови 74 споразумения за изпълнение на различни инфраструктурни обекти на стойност 127 млн. лв., подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова през тази седмица. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, съобщават от пресслужбата на МРРБ. Споразуменията са за  32 общини, сред които  Ружинци, Борован и..

публикувано на 02.08.24 в 12:13

Видинският куклен театър с участие в международен фестивал

Държавен куклен театър – Видин отново е част от програмата на Летен международен куклен фестивал на открито „Дни на куклите“ в морската градина на Бургас, съобщават от културната институция. Той ще представи спектакъла „Червената шапчица“ на 5 август от 18:30 ч. и на 8 август от 19:30 ч. на откритата сцена „Охлюва“. Драматизацията и режисурата са..

публикувано на 02.08.24 в 11:46

Газова бутилка подпали апартамент във Видин

Газова бутилка е предизвикала пожар в апартамент в ж.к „Вида“ в областния град, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Сигнал е получен преди обед вчера.  Пристигналите на адреса два екипа на видинската пожарна служба потушили пламъците. Огънят унищожил около 10 кв.м дограма, две печки, хладилник и електрическа скара. Жилището било спасено...

публикувано на 02.08.24 в 11:07