Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

В търсене на "Момичето на моите мечти"

Снимка: Радио Видин

Пред  нас е романът "Момичето на моите мечти" на Росен Димитров. Уникален по рода си, той е на пръв поглед може би фентъзи, но на втори и трети е още много неща. Това е сай-фикшън… поне в началото си. Това е приключенски роман. Това е алтернативна история. Това е трилър. И да - това е фентъзи в крайна сметка. Едно мащабно, заплетено, грабващо фентъзи, което няма как да предвидиш, докато не прочетеш и последната страница. Но не е любовна история, въпреки че именно любовта движи всичко в него.


И така! Приготви се за пътешествие, от което няма връщане! Не и такъв, какъвто си го започнал! Осмели се! Не заради себе си - заради НЕЯ!!!


Коя е ТЯ ли?... Да видим!

На какво си готов, в името на любовта? И за да вдигнем залога… На какво си готов в името на невъзможната любов? В името на онази, любов която няма бъдеще, а няма и минало, защото никога не се е случвала извън въображението ти, и вероятно никога няма да се случи, но… Но!!! Но я мечтаеш и си готов да я последваш през време, пространство и материя, да се изправиш пред всички богове (съвсем истински!!!), да отвориш войни и да жертваш цели светове без да очакваш нищо в замяна. Колко далеч би отишъл, колко дълго би държал надеждата жива… и какво ще направиш, когато надежда вече като че ли няма? Ще продължиш ли? Ще намериш ли сили и причина да последваш някого, който бяга от теб не просто в друг град и държава, а в друг свят? Не за да го имаш, а за да го спасиш... Или ще махнеш с ръка и ще забравиш, защото светът… този свят… ти предоставя толкова други, толкова по-достъпни възможности?...

Това е едно фентъзи, в което няма елфи и джуджета, нито магии… но пък има паралелни светове, телепортации, битки, сложни дипломатически и военни игри, неочаквани приятелства и още по-неочаквани предателства. Едно фентъзи като пророчество за бъдещето. Защото ако някога сте се питали какво би било бъдещето… Ами това е! Едно от възможните бъдещета от наша гледна точка, при това много възможно. Толкова възможно, че чак плашещо, на фона на технологичния прогрес от последните десетилетия. Едно бъдеще стряскащо реално, стряскащо познато звучащо.
Росен Димитров е човек с отговори на много въпроси. Отговори на въпроси, които човечеството търси от векове. Например онези, които вълнуват не друг, а самият Платон, докато пише "Тимей" и "Критий". Или онези, които държат будни хиляди учени днес - физици и историци, лекари и философи. Или онези, които карат цели армии от професионални войници да не могат да спят спокойно. Дали познаваме миналото си достатъчно добре? Дали познаваме науката и технологиите достатъчно добре? Дали познаваме собствените си способности достатъчно добре? Дали имаме познанията и силите да контролираме собствените си творения? Какво още не знаем? Какво можем да сътворим и дали то в крайна сметка няма да ни унищожи в самоувереното ни невежество?...


Росен Димитров знае откъде и как може да е тръгнал митът за Атлантида, кои може би са боговете - древни и днешни, чужди и наши. Нещо повече - той знае онези техни малки тайни, които ги правят много повече хора, а нас - много повече богове. И отговорите, които предлага, са толкова логични и възможни, че неволно те карат да се замислиш: "Ами ако…?! Дали пък не е било точно така?"


Той познава хората, героите си, но и науката с нейните безгранични и понякога страховити възможности. Познава природата на паралелните светове и историята им. Нравите и порядките им. Познава философията на източните мъдреци, но и законите на физиката. Познава и любовта очевидно, но наред с нея знае и принципите на онова лоялно до екстремизъм приятелство, което всички търсим.


Всичко това му позволява да заплете едно задъхано, шеметно приключение, което много бързо напуска рамките на реалността, излиза от рамките на света и времето дори, за да ни захвърли на една съвършено непозната Земя - много наша, но и много чужда едновременно. Земя, в която древните богове са живи и истински и имат своите игри, амбиции и спорове. Точно както при нас, с тази разлика, че ние ги наричаме политици.
Отначало историята за българския емигрант в Германия Марк Димов е типичния сай-фикшън, в който един съвсем обикновен, даже твърде обикновен мъж и фен на компютърните игри се оказва с контрол над необикновена сила - силата да създава светове чрез възможностите на съвременните технологии. Както се очаква, в началото това е забавление за него и двамата му най-близки приятели - червенокосата фурия Фредерике и добродушния гигант Себастиан. Че кой не би искал да се позабавлява малко след динамиката на един работен ден в университета?... Кой не би искал да катери непристъпни скали и да се бие с дракони!


В този ред на мисли, романът поставя редица въпроси за възможностите, които тепърва се разкриват пред света с нахлуването на компютърните технологии и заплахите, които липсата на контрол над тях може да създаде. И Марк Димов има своите опасения в това отношение, своите причини да крие своята "Нора" от света, който може би не е дорасъл за технология от такъв ранг. Твърде много сила в твърде несигурни ръце!
И сигурно всичко щеше да е прекрасно и подредено в живота на тримата приятели от тази история, ако не се появяваше… ТЯ! Онази, която сякаш си чакал цял живот! Познаваш я още преди да си я видял и дори без да се надяваш да я видиш някога. Имал си време и възможност да я нарисуваш до най-малки подробности във въображението си. Призваната да обърне живота ти наопаки, да го срине и после да го изгради в съвършено нов вид. Само че това далеч не значи, че тя е чакала теб… нали… и че иска да има нещо общо с теб. Дори напротив! Тя иска да е толкова далеч от теб, колкото не можеш да си представиш.

Ама разбира се, че всичко се обърква. Така става в романите, така става и в живота. Ето ви един чудесен коктейл от съставки за голямо приключение с неизвестен край!

Земята се оказва тясна за всичко, през което трябва да минат Марк, Себастиан и Фредерике, докато се опитват да спасят своята приятелка и гениален учен Лена. Необходима им е поне още една планета, една голяма война и цяла галактика богове. И мъничко магия! За да превърне трима обикновени университетски преподаватели в спасители на света...

По публикацията работи: Красимир Каменов

БНР подкасти:

Вижте още

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31