Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пациенти и фармацевти: Има недостиг на лекарства

Снимка: Радио Видин
Видински аптекари все по-често се налага да връщат хора заради липса на медикаменти. В една от големите вериги аптеки в Северозапада все по-често поръчките на лекарства не се изпълняват. А клиентите негодуват, обвинявайки персонала. Липсите се наблюдават отдавна, каза един от фармацевтите в града.

"От известно време се случва, може би година-две вече, недостиг на лекарства, важни за здравето на пациентите. Различни са видовете - респираторни, за епилепсия, продукти, които разреждат кръвта също ги няма от много време, особено по време на пандемията изчезнаха. Много трудно се намираха, идваха хора в паника, търсейки лекарства, но не можеха да намерят. Липсват и онкологични лекарства, очни капки също. Някои лекарства са жизнено важни. Това са за хора, които ги вземат дълго време и те липсват на пазара... На по-голямо ниво трябва да се разреши проблемът, защото той е за цялата страна. Трябва някой сериозно да се занимае с въпроса. Клиентите негодуват, търсят вината в нас, но причината изобщо не е в нас."

Чакащи на опашка пред една от аптеките във Видин се оплакаха, че с месеци не успяват да намерят търсените от тях лекарства. Други посочиха, че страхът от липси съществува постоянно. 

"Сега, като влезнем, не знаем какво ще бъде. Ще има ли или няма да има...Сега, в момента, го няма "Ксанакс"-а и казват, че няма да го има до началото на другата година... Няма ги известно време и после дойдат с ново име и с нова цена. Затова ги няма. Аз имах едни капки за очи, свършиха преди 1-2 месеца, нови ми изписаха- много по-скъпи. Втори месец взимам други, защото онези ги няма... По принцип си намирам лекарствата, идват с течение на времето. На моменти има, но не всички. Има някои, които са ги спрели тотално и не могат да се намерят. Има лекарства, които докторите изписват, казват, че ги има в аптеките, а всъщност ги няма, както тези капки, които аз в момента поръчвам. Казват ми в аптеките, че ги нямат, но ги имат на склад и не ги зареждат в аптеките, защото са много скъпи и не ги купуват..." - коментираха видинчани.

Преди повече от 10 години Марина заминава в Германия с надежда за по-добро и адекватно здравеопазване. Тя е диагностицирана с рак на гърдата и страда от множество придружаващи заболявания. Сега видинчанката получава постоянен лекарски контрол и необходимите ѝ медикаменти без проблем. 

"Един нормален човек в Германия се снабдява много лесно с медикаменти, няма значение от какво естество са. Всичко става много лесно, защото тук здравната система е много добре структурирана. Тук не е нужно да се носят документи, има си електронна здравна карта, в която здравният статус на пациента фигурира от-до и нещата стават много лесно. Една рецепта, подавайки я в аптеката, плащаш сумата от 5 евро, без значение какви медикаменти са ти изписани, от най-тежките до най-простичките... С пристигането ми в Германия преди 12 години аз взимах тежки медикаменти след химиотерапия и тук получавах Тамоксифен. Това са лекарства, които съм ползвала 5 години, те бяха абсолютно безплатни, само рецептата се заплаща... Със сигурност тук хората не страдат от липса на лекарства, аз поне не съм се сблъсквала, нито мои познати и приятели. Тук има доставки от много държави. По време на пандемията само имаше временно ограничен достъп до лекарства, но хората намират други начини и ако не може веднага, до 2-3 дена идва доставка в аптеката. Но това беше за много кратък период, когато, всички знаят, бяха затворени границите и беше трудно, може би самите доставки по-сложно са се случвали."


*Повече по темата може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Вижте още

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31