Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОУ "Любен Каравелов" във Видин празнува



Основно училище "Любен Каравелов" отбеляза своя патронен празник. Честването е посветено на 188 години от рождението на патрона на учебното заведение. 


"Училище "Любен Каравелов" е второто училище, в което премина, цялата ми педагогическа кариера. Пред мен стоят последните месеци от нея и мога да кажа, че съм щастлива, че бях част от тази Вселена, че отдадох своя професионален опит и труд, и стаж посветени на училище "Любен Каравелов". 16 години бях негов заместник директор, 12 години съм вече директор и тук, в тази Вселена, цари Каравеловият дух. Той вдъхновява, той окрилява, той подтиква, той мотивира за дела, изяви, труд и постижение, както учители, така и ученици", посочи директорът на училището Любка Найденова.   


С изключително пъстра и богата програма училището отбеляза празника си. Началото даде час на класа "Какво научих За и От нашия патрон". Учениците научиха факти от биографията на Любен Каравелов.

"Разбрах, че Любен Каравелов е поет, журналист, етнограф и революционер... Разбрах, че навършваме 112 години от създаването на училището, роден е в Копривщица...Той е вдъхновител на революционната организация, начело на БРЦК", казаха учениците от 7 "а" и 7 "б" клас. 

След часа на класа, по училищната радиостанция прозвуча "Шарена книжка", в изпълнение на Зара-Мария Диян Димитрова, която е в предучилищната група на училище "Любен Каравелов". Последва радиопредаване "Гордо носим Каравеловото име". 

Всяка година по време на патронния празник, училище "Любен Каравелов" провежда традиционна щафетна обиколка. В днешното състезание победител беше отборът на 5 "а" клас, който стана притежател на преходната купа на училището през тази учебна година. На второ място се класира отборът на 6 "б" клас, а на трето място се класираха учениците на 6 "а" клас. 



Непосредствено след награждаването на отборите, се състоя и поднасянето на цветя пред барелефа на Любен Каравелов.



След което ученици, учители и гости се отправиха към изложбата на ученически рисунки и постери.


Програмата на празника включваше и занимания по краснопис.

"За този клас мога да кажа само хубави неща. Страхотни деца, много усмихнати, много всеотдайни, с голямо желание за учене... Те преписват биографията на Любен Каравелов. На групи сме, други преписват произведения на Любен Каравелов. Във втори клас учим откъс от "Отечество". Показваме краснопис, а след това всичките работи ще бъдат събрани в един сборник", каза класният ръководител на 2 "б" клас Елеонора Цветкова.


"Аз нарисувах паметника, нарисувах знамето ни с трите цвята и знамето с 12-те звезди. Избрах да го нарисувам, защото ми харесва... Там имаше много текстове на Любен Каравелов и аз обожавах да им правя илюстрация."  


В актовата зала проведе тържествен педагогически съвет, където директорът на училището Любка Найденова изнесе реч и разказа интересни факти от живота на Любен Каравелов:

"Имаме честта да носим името на един от най-великите българи, достойно взел своето място в Пантеона на българското Възраждане. То ни вдъхновява, мотивира и задължава да бъдем отговорни, всеотдайни, търсещи и можещи. Затова в днешния ден ние поднасяме нашия възторжен поклон, нашата искрена и дълбока признателност на Каравелов - великия борец и мъченик, който самоотвержено е вадел народа ни от вековен мрак и застой."

Във втората част на педагогическия съвет се състоя и връчване на почетни отличия на учители. Отличени бяха Борка Младенова- дългогодишен преподавател, класен ръководител и заместник директор и Ангелина Иванова, до скоро старши учител в училището.


"Благодаря ви колеги! Благодаря ви сърдечно! Госпожо Найденова, благодаря Ви за доверието, за помощта, за съветите, за времето когато сме работили и живели заедно в това училище от 1994 година до днес", каза Бойка Младенова.  

Отличени бяха и изявените ученици, постигнали успехи от олимпиади и състезания. Първата грамота беше за Елеонора Сергеева от 3 "а" клас за постигнатите високи резултати и призови места в национални и регионални състезания и конкурси  и принос за издигане имиджа на училището. Тя получи и диплом първа степен за изключителните резултати в олимпиадата "КИНГС" по математика, където е класирана на 1-во място.



"Аз много обичам математиката, затова участвах и на Димитровденското, и на СБНУ-то и на много други състезания... И сега много се радвам", каза момичето.
След като учениците получиха своите отличия, започна празничният концерт.


Към края на празничната програма се състоя откриването на STEM център. Традицията на училище "Любен Каравелов" повелява, в чест на празника винаги да открива нещо ново, което е свързано с обогатяване на средата, в която работим и на материалната база в училище, каза Любка Найденова, директор на училището: 



"Опитваме се да вървим в крак с времето и да създаваме съвременни условия, в които нашите ученици да творят, да се обучават, да развиват своите познания, да формират нужните компетентности. Убедени сме, че с това, което правим, в крайна сметка ще подобрим качеството на учебните резултати и ще подготвим едни по-достойни граждани, не само на България, както казва Каравелов - и на Европа."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да черпим от Живата вода – Словото Божие

Днес, на Петата неделя след Пасха, Христовата Православна църква ни припомня разговора на Господ Иисус Христос със самарянката. "Иисус и отговори и рече: всякой, който пие от тая вода, пак ще ожаднее; а който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст

Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana" . Поводът- днес навършват 15 години.  Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те..

публикувано на 31.05.24 в 17:09

"Някъде все още има слънце" - личния дневник на едно чешко момче

Майкъл Грюнбаум , наричан просто Миша от всички, които го познават, е само на девет години, когато нацистката армия на Хитлер нахлува в родната му Прага на 15 март 1939 г. Той не знае, че това е не просто последния нормален ден в живота му за следващите пет години, а е първия ден от една смъртоносна лудост, опитала и почти успяла да отрови света...

публикувано на 31.05.24 в 13:00

Родители във Видин предупреждават за рискова детска площадка

Остатъци от детски люлки, изгнили, счупени и липсващи седалки, заменени с ламарини от пералня. Това е реалното описание на единствената за живущите  във видинския квартал "Панония"   детска площадка в близост.  Историята на това обособено  място  за деца  не започва днес, нито вчера, нито преди месец. Историята ѝ започва преди много години, когато..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

Инициативата "Научи, разкажи заснеми" стартира във Видин

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" беше домакин на съвместна инициатива, която цели да срещне изкуството с климата и екологията. Насочена е към младежи между 13 и 18 години, като Видин е едно от трите населени места в страната, в които се провежда. Срещата с младежите се състоя във видинската библиотека. Откри я  директорът Десислава..

публикувано на 30.05.24 в 15:53

Без фрапиращи нарушения в периода на забраната за риболов

Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно- лятно размножаващи се риби. Нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев- началник сектор "Рибарство и контрол"- Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Забраната остава в сила до 15 юни за водни обекти от 500 м до 1500 м надморска..

публикувано на 30.05.24 в 15:38

Студентка по режисура в Чехия засне дебютния си филм във Видинско

Дебютният филм на Анастасия Ангелова, с тудентката по режисура в световноизвестното филмово училище ФАМУ в Прага, Чехия, бе заснет във Видин и Брегово.  Авторката, родена и израснала в Полша, сама избира за снимките България, с която я свързват семейството ѝ и хубавите спомени от летните ваканции, прекарани в страната. Освен това се надява филмът ѝ..

публикувано на 30.05.24 в 13:56