Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превърнахме ли се в потребители на лизинг?

Снимка: Радио ВИДИН



Във време на инфлация покупките на изплащане са доста предпочитани сред средностатистическите българи и с основание. Главната причина за пазаруването на кредит е увеличението на разходите, съпътствано от неподвижните доходи. 
Татяна Делисивкова, която е председател на Съюза на икономистите в България и професор д-р в Института за икономически изследвания на БАН описва лизинга като нещо нормално. Проучвания сочат, че броят на пазаруващите по този начин все повече расте. 

"Със сигурност трябва да се каже, че лизингът стана нормална търговска практика, в която потребителят-купувач е подкрепен от насрещната страна-от продавача, да може да потребява, ползвайки кредит, устойчиво и разсрочено във времето. Това е нормална практика. Това поддържа и производителите, и търговците, и естествено подкрепя потреблението, което винаги е зависело от доходите. Ние живеем в инфлационна среда, доходите са ощетявани от повишаването равнищата на инфлацията и това кара хората да живеят на лизинг."

Хората, особено в малките градове като Видин смятат пазаруването на вноски за нещо, което при всички случаи ще ги подведе. "Налага ми се, затова го правя", посочват видинчани. Трябва ли да имаме винаги едно наум при покупка на лизинг и грешно ли е да сме лекомислени при пазаруването от този тип, уточнява проф. Делисивкова:

"Има защо да бъдат изключително внимателни и разсъдливи в сегашната ситуация, защото ние, българите, пропуснахме един етап от последното десетилетие- да наваксваме с прираст на доходите. Това, което ни изравнява с равнищата на заплати в другите страни. Видин е рисков град от гледна точка на загубата на трудов потенциал. Хората се изнесоха в чужбина, защото заплащането, заетостта не дава този доход- включително доход за издръжка, доход и за бъдещо потребление или устойчивост на дохода, който да ти каже "да, сега имам тези пари, гарантирана ми е месечната заплата и приход от собствена заетост, от собствен бизнес, за да си позволя лизинг". Ние имаме проблем с равнището на доходите. И хората трябва да са още по-внимателни в настоящата ситуация."

Една от лошите практики при потребителите е да се рефинансират кредити от един кредитор към друг. Или по-просто казано, купуваме си телефон на изплащане от верига за техника, но след известно време теглим нов кредит от банка, с който изплащаме лизинга за телефона, но пък вече сме с нов и по-голям заем. И това е един порочен кръг, коментира още проф. Делисивкова. По думите ѝ едни от най- абсурдните кредити са тези за почивка в чужбина или за покриване на абитуриентски бал.
В анкета на Радио ВИДИН някои от анкетираните посочват, че българите най-често на лизинг пазаруват бяла техника, други смятат, че масово на изплащане се взимат леки автомобили.

"Аз пазарувам предимно на лизинг и мисля, че много хора така правят, особено с тази възможност за оскъпяване 0%... Най-често хората купуват битова техника- телевизори, телефони, печки, перални, подобни неща за бита. Въпреки опитите за повишаване стандарта на живот, мисля че все още се наблюдава това явление да се купуват техники на изплащане... Мисля ел. уреди, мебели  и телевизор, такава техника. Бихме и апартамент, но зависи от финансите... Най-често според мен бялата техника се купува на лизинг. В момента ти гори хладилникът и трябва веднага да купиш нов. Нямаш 1000 лева и го купуваш на изплащане. Печка, бойлер, тези уреди..."


*Повече по темата чуйте в звуковия файл



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10