Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин отбеляза Световния ден за борба с диабета

2
Снимка: Радио ВИДИН

Сини балони полетяха в небето над Видин в Световния ден за борба с диабета. Така видинчани отбелязаха деня за борба с "тихата" болест , от която страдат милиони хора, каза Катина Велкова, председател на местния клуб "Диабет" и инициатор на проявата.

"Все пак ние заслужаваме уважение, независимо, че имаме тази коварна болест и сме наравно с всички наши други колеги по съдба. Това е рожденият ден на лекаря, впрочем, той е химик-инженер. Но е синтезирал инсулина за пръв път и е спасил може би планетата ни от тази страшна болест. Това е доктор Бантинг, който със свой колега са измислили, намерили инсулина, който ни спасява винаги. Ние, обаче, сега сме направили "синия кръг на надеждата" - това е логото на нашата асоциация, "Българска асоциация диабет", която единствено е призната от Международната диабетна асоциация. Поздравявам всички наши колеги, нека да сме живи още много години, кой до когато може и винаги да го отбелязваме - това е един празник да се покаже, че и ние сме уважавани хора от тези, които не са като нас."

Организацията обединява и помага на диабетиците в региона от 27 години. Клуб "Диабет" започва със 100 души членове, които в момента са 1200 във Видин и неговите поделения в пет общини -Белоградчик, Димово, Кула, Брегово и Ново село, каза още Велкова.

"... Доста села към община Видин и постоянно растат, защото хората виждат, че ние все пак с нещо се грижим за тия болни хора. Вътре в клуба има брошури, има литература, доста от широко ниво... И обучителни семинари правихме, при нас са с намаление, идват апарати за кръвна захар. Всяка година, през година, от асоциациите изпращат една година витамини, лекарства, а другата година- продукти, които диабетикът може да яде, примерно меню... Все каним млади хора, много пъти аз ги моля да дойде млад човек. Аз, като председател, вече издавам поста, защото възрастта не ми позволява. Искат средства, но тази нашата работа е с душата, да го чувстваш  и да можеш да отдадеш доброволния си труд."

Какво искаха да покажат с пускането на сините балони и какво си пожелават членовете на клуб „Диабет“и гражданите: 

"Това е символът на диабетиците - синият кръг на надеждата. С  него искаме да покажем на обществото, че ние също имаме нужди, ние също трябва да живеем добре и малко повече да ни обърнат внимание всички институции... Аз бих искала да споделя, че това е една от най-коварните болести, тъй като е нелечима. Хората, разболявайки се от диабет, остават на едно поддържащо лечение и смятам, че доста по-голямо внимание трябва да се обърне на тази прослойка от обществото. И продуктите в магазините са твърде ограничени за тях, като количества. Мисля, че трябва да има доста повече привилегии, да са по-обгрижвани."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19