Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансов стимул получиха студенти от Монтана

Снимка: БГНЕС

Кметът на Монтана Златко Живков връчи договорите на двама от четиримата стипендиантите този година Димитър Кирилов и Мариета Иванова. "Финансовата подкрепа от по 2500 лева е залегнала в бюджета на общината в изпълнение на решение на общинския съвет", припомни Живков. След завършване на висшето си образование те трябва да работят 2 години по специалността си в Монтана.


"Да подкрепиме тези млади хора да имат шанс след завършване на образованието си да дойдат и да продължат да работят тук."- каза кметът на града.


Димитър Кирилов е шеста година студент в Медицински университет Плевен. За втори път получава стипендия от община Монтана и смята да специализира неврология или кардиология.


"Към Монтана. И не само заради договора, а попринцип това са ми били плановете. Ние сме регион, който е лишен от нови и млади кадри, които да имат желанието да работят в тази сфера и според мен има какво да покажа тук. Цялостно мога да помогна на много хора, защото в крайна сметка това за нашата специалност с основното- да помагаме на хората. И като качестото на живот, и като това да решаваме наложащите им проблеми, свързани с тяхното здраве."


Мариета Иванова е първа година студент във Великотърновския университет „Св. Св.Кирил и Методий”. Нейната специалност е българска филология и руски език.


"Аз като цяло винаги съм харесвала чуждите езици и руският винаги е бил езикът, който ми е бил интересен. Много харесвам руската литература и руската култура."


Другите двама студенти, които общината ще подкрепи финансово тази година са Ана-Мария Ангелова, специалност педагогика по български език и информационни технологии и Мадлен Методиева, която следва медицина. 

10 са били кандидатите за стипендии тази година, съобщи Лозка Никова, главен експерт „Училища“ в община Монтана


"Стипендиите са общо 4 за всяка година, като Димитър за втори път кандидатства. Това е по наредбата-има право до два пъти по време на следването. Има приоритетни специалности в област "педагогика", това са математика и информатика."


От 2019 година община Монтана е осигурила 10 стипендии на студенти по медицина и педагогика.


По публикацията работи: Виктория Топалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04

Обявиха конкурси за директори на 18 училища в област Враца.

От регионалното управление на образованието публикуваха дългия списък на общинските и държавните училища, които си търсят началници. Заповедта е на началника на РУО - Враца Лорета Колева. Директори се търсят в:  -Основно училище "Отец Паисий" - Борован,  -Основно училище  "Свети светиКирил и Методий" - Добролево -Начално училище "Христо..

публикувано на 21.07.24 в 09:00
гр.Мизия

Изненади за малки и големи в панаирните дни в Мизия

Богата програма и изненади за малки и големи очакват гостите на панаирните дни в Мизия. Традиционните дни ще се проведат в началото на август - в периода от 1 до 3 август включително.  Всички жители и гости на община Мизия ще имат възможността да се насладят на богата и разнообразна културна програма. С много музика, песни, танци и настроение, ще..

публикувано на 21.07.24 в 07:51

В Лом пръскат по земя и въздух срещу комари, кърлежи и бълхи

Авиационно и наземно третиране срещу комари ще се проведе на 22 юли 2024 г. на територията на община Лом. Въздушната обработка ще започне в 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10:00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране ще обхване поречието на реките Дунав и..

публикувано на 20.07.24 в 16:55