Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио ВИДИН ще предава концерта на живо във Фейсбук

Ансамбъл "Дунав" отбелязва със спектакъл два юбилея

Автор:
Снимка: Ансамбъл "Дунав"

Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" във Видин ще отбележи своята 50-годишнина с музикално-танцов спектакъл, озаглавен "Дунав - мелодия и багри"Формацията е създадена през 1971 г. с цел издирване, съхранение и популяризиране на българския фолклор и по-точно на този от Видинския край. Важен художествен принцип в работата на Ансамбъла е запазването на характерните особености на музикалния, песенен и танцов фолклор на Северозападна България. Дългогодишен негов ръководител беше изтъкнатият композитор, диригент и познавач на местния фолклор Генчо Генчев, който си отиде от този свят през 2017 година. Със спектакъла "Дунав - мелодия и багри" ще бъдат отбелязани и 80 години от рождението му, каза хореографът на Ансамбъл "Дунав" Димитър Карчев:

"Пропуснахме миналата година, поради обстоятелствата в самата държава - ковид кризата. Затова решихме тази година да направим 50-годишния юбилей на Ансамбъл "Дунав" и да честваме. На 23-и е роден и Генчо Генчев, и 80 години от неговото рождение. За нас това са два юбилея - чувствата са емоция, изключително голяма, тръпка. Не е правен до сега такъв тип спектакъл, който ще представим на 23-и, но нека да има елемент на изненада... Музикално-танцов спектакъл "Дунав - мелодия и багри" така сме го озаглавили. Спектакълът ще бъде в две части, като първата част ще бъде изцяло за маестро Генчо Генчев, а втората част ще бъде за Ансамбъл "Дунав" - 50-годишнината на Ансамбъл "Дунав". Ще има танци, песни и музика."


Бивши танцьори на Ансамбъла се събират в памет на Генчо Генчев и ще излязат на сцената с общо изпълнение

"Събрали сме бивши танцьори, но това ще бъде изненада в самия край на спектакъла", коментира Димитър Карчев и допълни:

"Гости имаме от цяла България. От фолклорните ансамбли Сливен, Разград, "Пирин" - Благоевград, от София имаме гости, от Загоре също имаме представители, доста, доста са гостите. Голям интерес - имаме гости и от Монтана, и от Враца".

Режисьор на музикално-танцовия спектакъл е Георги Гаров.

"За Георги Гаров мога да кажа, че той е изключителен професионалист в тази област, затова ние работим с него - разчитаме на него, знаем какво може и как работи. За нас е чест той да бъде наш режисьор", каза Димитър Карчев.

Специално за юбилеите от чужбина пристигна дългогодишният ръководител на Ансамбъла Наталия Кирилова

"Аз винаги съм казвала, Ансамбъл "Дунав" ми е много на сърце и се прибирам наистина с много хубави чувства, заредена за много емоция, наистина за един хубав концерт. Надявам се всичко да ми хареса и да бъде това, което наистина трябва да бъде като за един 50-годишен юбилей... Това е нещо голямо и се надявам колегите наистина да са направили така програмата, че да грабне не само видинската публика, но и да грабне, доколкото разбрах - хората, хореографите от цяла България, които са поканени", каза Наталия Кирилова.

Музикално-танцовият спектакъл, озаглавен "Дунав - мелодия и багри" ще бъде представен на 23 ноември, сряда, от 18:30 часа на сцената на видинския драматичен театърОстаналите свободни места са малко, но спектакълът ще се играе отново, увери хореографът Димитър Карчев. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05