Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Общинският съвет в Монтана ще решава за ново предприятие

Снимка: Любо Андреев

Общинските съветници в Монтана ще гласуват създаването на общинско предприятие "Градска мобилност – Монтана” днес, 24 ноември. Редовното заседание на Общинския съвет започва в 14 часа, в малката зала на Младежкия дом. Предмет на дейност на новосъздаденото дружество ще е експлоатацията и поддържането на паркингите и зоните за платено паркиране - общинска собственост. Ще бъде приет и правилник за дейността му. Очаква се съветниците да разрешат на кметската администрация да кандидатства с три проектни предложения по Програма „Развитие на човешките ресурси“ по процедурите „Грижа в дома“, „Укрепване на общинския капацитет“ и „Бъдеще за децата“. Съветниците ще гласуват и решение за ползване на средства от фонд „Флаг” за мостово финансиране при изпълнение на три текущи проекта на общината -“Спортни дейности за младите – бъдеще за всички в трансграничния регион Монтана-Пирот”, „Социално-икономическа интеграция на уязвимите групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ и „Инвестиция в бъдещето“.


Ще бъде утвърдена и наемната цена за стопанската 2022/2023 г. за отдаване под наем без търг или конкурс на ползватели на масиви за едногодишно ползване на земеделски земи от общинския поземлен фонд в землищата на община Монтана.


Кметът, като представител на Община Монтана в общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация” ООД, Монтана, ще бъде упълномощен да гласува „За” препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциация по ВиК – Монтана за 2023 год. да бъде в размер на 15 000 лева, а размерът на общинските вноски се определя въз основа на приетата препоръчителна вноска на държавата. 


Вижте още

Турнир по шах проведоха в Мездра

Завърши открит турнир по шах "Купа Мездра 2022". В него взеха участие 13 състезатели. Както обикновено, турнирът премина в дружеска и коректна атмосфера, което не се отрази на изключителната оспорваност на борбата за челните места. В крайното класиране повече от половината състезатели се вместиха в рамките само на 1 точка. С победа, въпреки някои..

публикувано на 04.12.22 в 08:23

Почитаме Света великомъченица Варвара

Днес, 4 декември православната църква почита Света великомъченица Варвара.  Празникът се отбелязва и от православието и от католицизма. Варвара била девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век. Сега мощите на св. великомъченица Варвара почиват в Киев, а една малка частица се намира в софийската църква "Св...

публикувано на 04.12.22 в 07:55

Видин и Кула очакват решение за "Бонония" и "Кастра Мартис"

Общините Видин и Кула очакват решение за безвъзмездно предоставяне за управление на античната крепост "Бонония" и римската крепост "Кастра Мартис" за срок от 10 години. Каква е стратегията на Министерството на културата, самостоятелно или с Общините Видин и Кула, за развитие на двете културни ценности и има ли проекти за тяхната..

публикувано на 04.12.22 в 07:50

Почина голям мездренски художник

Считаният за един от най-популярните мездренски художници  Любомир Минковски си отиде от този свят. Той е роден през 1934 година във влашко село /сега Царевец/. През 1959 година завършва Художествената академия София при професор Георги Богданов със специалност "Декоративна и орнаментална живопис". Една година преподава в Института за детски..

публикувано на 03.12.22 в 16:41

Преди Никулден: Цената на килограм шаран стига 10 лева на видинския пазар

И цената на рибата тази година е по-висока от миналогодишната, това показа наша проверка, броени дни преди големия християнски празник Никулден. Богата гама от риби се предлага на видинския пазар, каза за Радио Видин Илиян Маринов , местен търговец на риба: "Толстолоб, шаран, амур, есетра, сом, пъстърва, платика, сьомга, има и дребна дунавска..

публикувано на 03.12.22 в 14:00

Управителят на ломската болница д-р Георги Савков остава на поста си

Общинският съвет в Лом не подкрепи докладната записка на кмета д-р Георги Гаврилов за отстраняването на д-р Георги Савков като управител на МБАЛ "Св.Николай Чудотворец" и смяната му с бившия директор на болницата във Враца д-р Петър Керемидчиев .  С 12 гласа "за", 11 "против" и 2 "въздържали се", общинските съветници оставиха д-р..

публикувано на 03.12.22 в 13:00

Документален филм за доцент Кристиан Таков ще бъде излъчен в читалището в Белоградчик

Документалният филм "Моралът е доброто" , който проследява житейския път на доцент Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България, ще бъде излъчен в Народно читалище "Развитие 1893 " в Белоградчик.  Това е филм, който пълни киносалоните. Филм, който дава надежди, каза за Радио Видин Валери Цветков..

публикувано на 03.12.22 в 12:20