Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия: фармацевтичното обслужване е неравномерно разпределено в област Видин

Снимка: Областна администрация-Видин

Междуведомствена комисия, назначена от министъра на здравеопазването, обсъди и прие Областна аптечна карта за област Видин. Това съобщиха от Областната администрация, където се проведе заседанието. Членовете на междуведомствената комисия се обединиха около мнението, че текущото фармацевтично обслужване е неравномерно разпределено на територията на областта. Те отчетоха и проблема с липсата на достатъчен брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, както и сравнително високата им средна възраст.


Общо 42 аптеки, една от които денонощна, 107 работещи магистър-фармацевти и 51 работещи помощник-фармацевти са необходими за област Видин, според критериите, определени от Министерство на здравеопазването. За община Видин се откроява необходимост от 28 аптеки, една от които денонощна. За нуждите на населението в община Димово са необходими 3 аптеки, по 2 аптеки са необходими в общините Белоградчик и Ружинци, и по една аптека е необходима за останалите седем общини в област Видин.


Към настоящия момент на територията на областта работят общо 32 аптеки, разположени в 5 общини – Белоградчик, Брегово, Видин, Кула и Ружинци. Аптеките се обслужват от общо 56 магистър-фармацевти и 36 помощник-фармацевти. В община Видин работят 27 аптеки, 26 от които в областния град и една аптека в село Градец. В град Белоградчик има две аптеки. В град Брегово, град Кула и в село Дреновец, община Ружинци има разкрити по една аптека. В село Ружинци и в село Арчар има  разкрити по една дрогерия, които не са обект на областната аптечна карта. 


От посочените 32 аптеки, към ноември 2022 г., 23 имат сключени договори с Националната здравноосигурителна каса. В горепосочените бройки не влизат болничните аптеки, които също не са обект на областната аптечна карта.


Становището на Комисията отчита и необходимостта от законодателни инициативи, след широко обществено обсъждане, насърчаващи магистър-фармацевтите и помощник-фармацевтите при разкриването на аптеки в по-малките населени места, както и регламентиране и стимулиране на иновативни практики във фармацевтичното обслужване, с цел обезпечаване здравето и живота на населението.


Аптечната карта на област Видин съдържа и данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в открити аптеки на територията на област Видин.


Предстои секторният документ да бъде представен в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г. (Срокът за разработването на областните аптечни карти беше удължен с един месец със заповед на Министъра на здравеопазването).


Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.


Заседанието на комисията беше председателствано от областния управител на Видин Огнян Асенов. На срещата присъстваха представители на Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурителна каса, Регионалната фармацевтична колегия, Българската асоциация за закрила на пациентите и представители на общините на територията на област Видин.

По публикацията работи: Полина Тодорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Наградиха млади актьори от Враца

Талантливи млади актьори от Враца получиха признание в Русе, където през почивните дни се проведе фестивалът "Климент Михайлов" .  Актьорската школа "Театрална зона" получи специалната награда на журито за спектакъла си " Играем Чехов" . Отличието за главна мъжка роля отиде при Николай Димитров, Анди Иванов и Никола Асенов, а за поддържаща женска..

публикувано на 02.07.24 в 07:50

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33