Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ще остане ли 9% ДДС за заведенията?

3
Снимка: Радио Видин

Данък добавена стойност (ДДС) за заведенията да остане 9% и през следващата година, настояват представители на бранша. Според тях ставката за ресторантьори и фитнеси трябва да остане същата, защото това бяха най-засегнатите браншове от пандемията. От пролетта е ползвана тази мярка без ограничение. Искането е с удължаването на параметрите на бюджета и тя да продължи и след 31 декември 2022 година. Според икономисти не повече от 200 милиона лева ще струва удължението на мярката, а фискалната тежест е нищожна, въпреки че имаме бюджетен дефицит. Може да се предотврати и ръст на безработицата. Пониженото ДДС е нетен плюс за бюджета и поддържа заетостта. Какви са проблемите пред ресторантьорския бранш? Разходите за ресторантьорите са скочили 3 пъти, а заплатите са двойни. В същото време председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов обясни, че има 30% спад на оборота в сравнение с 2019 г. Ако ДДС-то се върне на 20%, трябва значително да се вдигнат цените, защото разходите са три пъти повече, а токът- 2,5 пъти спрямо 2019 г. Може да бъде удължена мярката чрез преходни и заключителни разпоредби, обясни още Ричард Алибегов:

"Тази мярка беше въведена през 2020 година, като антикризисна мярка за справяне с финансовите последици от COVID-19. Истината е, че през последните две години, откакто се въведе тази мярка- от юли 2020-а година ние осем месеца бяхме затворени, тоест нямаше как да ползваме тази мярка. След това бяхме силно ограничени в капацитет, в работно време, в сертификати, в липса на потребление, така че ние реално тази мярка не сме я ползвали по смисъла, по който беше нейната идея. Финансовите последици от COVID-19 в никакъв случай не са утихнали, а възстановяването на сектора ще отнеме доста дълго време." 

Има ли промяна в минималния осигурителен праг на работещите в ресторантьорския бранш- това попитахме Ричард Алибегов.

"През юни 2020 година, когато беше намалена нашата ставка на 9%, ние по наше предложение и то беше прието от Министерството на труда и социалната политика и изменено, минималният осигурителен праг в бранша стана 800 лева, още 2020 година. Тогава минималният осигурителен праг в страната беше 610 лева. Както виждаме синдикатите и работодателите още не могат да стигнат 800 лева. Само от разликата в осигуровките е над 70 милиона лева повече, внесени в бюджета. Има икономисти, които казват, че имало загуба в бюджета от тези 9%- няма абсолютно никаква загуба за държавата"- увери Ричард Алибегов.

Какво казват ресторантьори в Северозападна България? По време на пандемията разговаряхме с Борислав Георгиев, собственик на заведение в Лом. Какво се случва с бизнеса му днес и доволен ли е от прилагането на мярката за 9% ДДС? 

"По принцип заведението си работи, а ДДС от 9% е много хубаво нещо, защото дори и с тези 11% помагат страшно много, а инфлацията в момента е безбожна. Ако трябва да направим цените такива, каквито трябва да бъдат, това означава, че ще изгубим повечето си клиенти. Хората вече нямат пари и това е самата истина. Аз лично гледам поне в моето заведение да не повишавам цените или поне има минимални промени от нивата преди пандемията ... Ако всичко приключи, тогава няма да има значение колко е ДДС-то. Идеята на тази мярка е именно да се подпомагат определени бизнеси"- обясни Борислав Георгиев.

Разговаряхме и с Малвина Аристотелова, собственик на питейно заведение в центъра на Видин:

"Трудно се справяме и общо взето само преживяваме, а не успяваме да изплуваме. Все се надяваме, че ще дойдат по-добри времена, но все нещо изниква различно. Смятам, че ако бъде удължена тази мярка ще успее да задържи положението, в което се намираме и поне тези, които оцеляват наистина да оцелеят и да не фалират. При 20% наистина е кофти- 20%, отделно данък печалба и осигуровки, които се увеличават и ще се увеличават, така че няма как постоянно да даваш, а в крайна сметка почти нищо не остава."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Общината в Мездра търси варианти за индустриални инвестиции в града

 Мездра е известен център на металургията и на жп транспорта по време на социализма, а днес град, който се опитва да съживи част от икономиката си. Днешното селище Мездра е основано, когато се построява железопътната линия София - Горна Оряховица в края на 19 век. Негови строители са главно пришълци от близките села Моравица, Боденец и Дърманци...

публикувано на 02.12.22 в 12:30

Психолог: Домашният любимец носи много ползи на детето

Темата за домашните любимци винаги е актуална, но сега, в предколедните седмици, нашумява още повече. Много деца и родители, в стремежа си да изберат най-желания подарък, се спират именно на домашен любимец.  Всеки, отглеждащ животно у дома, съжителства с него в особено близък контакт и не е тайна, че едни от най-честите алергени са..

публикувано на 01.12.22 в 13:28

Северозападът се топи - и какво от това

За 10 години област Видин е загубила 1/3 от работоспособното си население . Налице са дълбинни промени в демографския режим на страната, показват данните от националното преброяване. То категорично потвърди всички негативни сценарии за развитието на България и нейните региони. Нагледно показа, че за 10 години населението на страната е намаляло с над..

публикувано на 29.11.22 в 13:10

Удължиха отново срока за регистрация на кладенци

До днес, 28 ноември гражданите трябваше да регистрират кладенците в имотите си. Изискването е за регистрация на кладенците, изградени до 28 януари 2020 г., за които не са издадени разрешения за строеж, а също и такива за собствени нужди, за които не са подадени заявления за вписване до 27 ноември 2018 год. При установяване на незаконни съоръжения..

публикувано на 28.11.22 в 14:18
Кметът на село Бързия Атанас Алексов

Кметът на Бързия: Ние сме още живо село

Само на 6 км от Берковица и на 20 км от Монтана е разположено старопланинското село Бързия . То се намира на пътя, който минава през прохода "Петрохан" и е в състава на община Берковица. В центъра на селото са разположени сградите на кметството, читалището, голям супермаркет, магазинчета, пекарна, тото пункт и паметник, посветен на..

публикувано на 25.11.22 в 14:15
Филиалът на Русенския университет във Видин

Реализират ли се успешно българските студенти на пазара на труда?

Безработицата сред завършилите през последните 5 години висшисти спада до рекордно ниско равнище от 2% при нива от 3,5% през миналата година, показва новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. То беше представено в Министерството на образованието и науката. За първи път през 2020 и 2021 година е преодоляна..

публикувано на 24.11.22 в 10:45

Промяна за чист въздух

Около 1/4 от хроничните заболявания- белодробни, сърдечносъдови, метаболитни, онкологични, се дължат на въздушно заболяване. Това каза във Видин д-р Александър Симидчиев - пулмолог, народен представител, председател на сдружение "Въздух за здраве". Проблемът с мръсния въздух и последиците за здравето може да бъде решен с колективни усилия...

публикувано на 22.11.22 в 15:14