Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца показват модата през 20 век

Облеклото в Северозапада през 20 век ще представи 19-ата регионална краеведска конференция, организирана от Регионалното управление на образованието и библиотеката във Враца. С помощта на близо 30 изследователи от региона и страната ще бъдат разкрити стилът, традицията и модата през миналия век. Освен да чуят докладите им, гостите ще могат и да видят как са изглеждали някои от облеклата в миналото. 

Четири са акцентите в програмата на събитието - народната носия, градското облекло, булчинските рокли и ученическото облекло, обясни Калина Тодорова от отдел Краезнание на врачанската библиотека. 

"Те са традиционният костюм- народната носия- от нея тръгваме, от Видин до Враца или от Дунав до Балкана. Започваме с една влашка сватба и влашката носия и се стига чак до цедилото в дефилето."

Пет модела на ученически облекла ще представят абитуриенти от ПГ "Димитраки Хаджитошин". Идеята на учениците от специалността "Бутикови облекла" възникнала, след като разгледали стар училищен албум, обясни преподавателят Надежда Златанова, която е един от лекторите на конференцията. 

"Проявих интерес след като разгърнах страниците на един стар албум, с който нашето училище разполага, който е от 1947 година. Намерихме снимки, които са от доста по-ранен период и сме стъпили върху тях като модели на облекла, които да се изработят, защото са по-интересни и по-разчупени от днешна гледна точка, но тогава си е било обикновеното облекло, което се е носело по онова време." 

Конференцията "По дрехите посрещат: Облеклото в Северозападна България - ХХ век - стил, традиция и мода" започва днес, 24 ноември, от 10 ч. в Общата читалня на врачанската библиотека.

Чуйте повече в звуковите файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00