Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Във Враца показват модата през 20 век

Облеклото в Северозапада през 20 век ще представи 19-ата регионална краеведска конференция, организирана от Регионалното управление на образованието и библиотеката във Враца. С помощта на близо 30 изследователи от региона и страната ще бъдат разкрити стилът, традицията и модата през миналия век. Освен да чуят докладите им, гостите ще могат и да видят как са изглеждали някои от облеклата в миналото. 

Четири са акцентите в програмата на събитието - народната носия, градското облекло, булчинските рокли и ученическото облекло, обясни Калина Тодорова от отдел Краезнание на врачанската библиотека. 

"Те са традиционният костюм- народната носия- от нея тръгваме, от Видин до Враца или от Дунав до Балкана. Започваме с една влашка сватба и влашката носия и се стига чак до цедилото в дефилето."

Пет модела на ученически облекла ще представят абитуриенти от ПГ "Димитраки Хаджитошин". Идеята на учениците от специалността "Бутикови облекла" възникнала, след като разгледали стар училищен албум, обясни преподавателят Надежда Златанова, която е един от лекторите на конференцията. 

"Проявих интерес след като разгърнах страниците на един стар албум, с който нашето училище разполага, който е от 1947 година. Намерихме снимки, които са от доста по-ранен период и сме стъпили върху тях като модели на облекла, които да се изработят, защото са по-интересни и по-разчупени от днешна гледна точка, но тогава си е било обикновеното облекло, което се е носело по онова време." 

Конференцията "По дрехите посрещат: Облеклото в Северозападна България - ХХ век - стил, традиция и мода" започва днес, 24 ноември, от 10 ч. в Общата читалня на врачанската библиотека.

Чуйте повече в звуковите файлове. 
Вижте още

Да богатеем с добри дела

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 27.11.22 в 08:00

Най-доброто домашно вино търсят във видинското Ново село

Кой има най-доброто домашно вино във видинското Ново село?  Това ще отсъди дегустационна комисия, в която ще участва дългогодишният директор на "Новоселска гъмза" АД инж.  Георги Гидов .  Инициативата на местните лозари и винопроизводители "Вечер на младото вино" или "божоле" отново бе възобновена след двете години на КОВИД-епидемия...

обновено на 26.11.22 в 07:46

Липсват противогрипни ваксини в аптеките във Видин

За липсата на противогрипни ваксини в аптеките във Видин сигнализира слушател. Според Димитър Тодоров недостиг има и при личните лекари. "Тръгвам по аптеките. В нито една аптека във Видин няма противогрипна ваксина. Казват, че отдавна нямат и няма въобще да имат. От Министерството на здравеопазването твърдят, че до 15 декември са..

публикувано на 25.11.22 в 16:29

"Северняци" посвещават концерт на Генчо Генчев

Концерт-портрет "С музиката на Генчо Генчев" ще представи Фолклорна студия "Северняци" днес, 25 ноември, във Видин. Музикалното събитие е посветено на 80 години от рождението на дългогодишния художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". За да си спомнят за него и неговото творчество, с видеоизпълнения и на живо в концерта ще..

публикувано на 25.11.22 в 15:45

Ара и любовта ѝ към бананите

В "97 лапи и 1 опашка" ни гостува Ара . Тя е от по-рядко срещаните лабрадори , защото цветът на козината ѝ е черен. Април месец Ара ще навърши 3 години. Тя е много добро и послушно куче, типично за нейната порода, казва стопанинът ѝ Пламен Йорданов от Видин: "Ара е прекрасно животно! Всички, които имат лабрадори, знаят, че с много..

публикувано на 25.11.22 в 15:30

Черен петък е, харчете разумно

Черен петък или Black Friday , в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността , който е възприет за начало на коледния пазар. Черният петък често се смята за най-натоварения ден за пазаруване в годината и отбелязва началото на коледния пазарен сезон. Тази година той е на 25 ноември. Интересът на видинчани по време..

публикувано на 25.11.22 в 15:30

Конкурс за коледна приказка обявиха във Видин

Общинският съвет по наркотични вещества във Видин и Превантивно-информационният център към него обявиха конкурс за детско творчество "Коледна приказка". Конкурсът е за деца на възраст между 10 и 14 години, а максималният обем на приказката- до три печатни страници, каза председателят на съвета Веселка Димитрова: "Очакванията са да видим..

публикувано на 25.11.22 в 15:28