Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ансамбъл "Дунав" отбеляза 50 години пред стотици видинчани (ВИДЕО+СНИМКИ)

18
Снимка: Виктория Топалска

Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав“ отбеляза своята 50-годишнина с тържествен концерт пред многобройна публика в Драматичния театър във Видин. Музикално-танцовият спектакъл, озаглавен „Дунав - мелодия и багри“, беше посветен и на 80 години от рождението на Генчо Генчев, композитор и дългогодишен ръководител на видинския ансамбъл. Кметът на Видин Цветан Ценков връчи поздравителен адрес и почетен плакет от името на Общината: 

"Честит юбилей! Ансамбъл "Дунав" - те не са пазители, те са ангели, те са носители на божествения заряд, на духовността на българщината от времето на Орфей. Тези багри от гласове, аз нямам думи да изразя, тези невероятни ритми и танци оставят без дъх всеки един от вас."

Ансамбъл „Дунав“ бе удостоен с почетна грамота и плакет от Федерацията на българските фолклорни групи. Бяха връчени и отличия от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Сребърна лира получи музикалният редактор в Радио ВИДИН Силви Сливенов, който е концерт-майстор и бивш главен художествен ръководител на Ансамбъла. 

"Благодаря на Съюза на българските музикални и танцови дейци за наградата. Приемам я не лично за мен, а като награда и признание за труда на всички настоящи и бивши артисти на Ансамбъл "Дунав" през тези 50 години."

Със Златна лира беше отличен Ансамбъл „Дунав“ - за високи художествено-творчески постижения и по случай юбилея. С Бронзова лира бяха наградени танцьорите Цветко Цветков и Милен Василев. Сребърна лира получи и гайдарът Светлин Ницов. Със Златна лира беше награден хореографът Цветан Лозанов. Със същото отличие посмъртно беше удостоена първата солистка на видинския ансамбъл Мария Рангелова. Най-голямата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци беше връчена и на артист-оркестранта Мирослав Марков, по случай 60 години на сцена. 

Екип на Радио ВИДИН засне и излъчи на живо спектакъла във Фейсбук. Запис на излъчването във фейсбук виж тук.


Вижте още

Във Враца ще ремонтират междублокови пространства

Ремонтират с дейности за 2 млн. лв. междублоковите пространства във Враца. Това стана ясно по време на редовно заседание на общинските съветници. "Предвидените средства за тези дейности са от бюджета на общината за 2023 година", заяви кметът Калин Каменов . Градоначалникът отговори на питане на съветника от ГЕРБ д-р Иво Ралчовски. На..

публикувано на 04.12.22 в 11:30

Турнир по шах проведоха в Мездра

Завърши открит турнир по шах "Купа Мездра 2022". В него взеха участие 13 състезатели. Както обикновено, турнирът премина в дружеска и коректна атмосфера, което не се отрази на изключителната оспорваност на борбата за челните места. В крайното класиране повече от половината състезатели се вместиха в рамките само на 1 точка. С победа, въпреки някои..

публикувано на 04.12.22 в 08:23

Почитаме Света великомъченица Варвара

Днес, 4 декември православната църква почита Света великомъченица Варвара.  Празникът се отбелязва и от православието и от католицизма. Варвара била девойка от знатен род, посечена заради християнската си вяра в началото на IV век. Сега мощите на св. великомъченица Варвара почиват в Киев, а една малка частица се намира в софийската църква "Св...

публикувано на 04.12.22 в 07:55

Видин и Кула очакват решение за "Бонония" и "Кастра Мартис"

Общините Видин и Кула очакват решение за безвъзмездно предоставяне за управление на античната крепост "Бонония" и римската крепост "Кастра Мартис" за срок от 10 години. Каква е стратегията на Министерството на културата, самостоятелно или с Общините Видин и Кула, за развитие на двете културни ценности и има ли проекти за тяхната..

публикувано на 04.12.22 в 07:50

Почина голям мездренски художник

Считаният за един от най-популярните мездренски художници  Любомир Минковски си отиде от този свят. Той е роден през 1934 година във влашко село /сега Царевец/. През 1959 година завършва Художествената академия София при професор Георги Богданов със специалност "Декоративна и орнаментална живопис". Една година преподава в Института за детски..

публикувано на 03.12.22 в 16:41

Преди Никулден: Цената на килограм шаран стига 10 лева на видинския пазар

И цената на рибата тази година е по-висока от миналогодишната, това показа наша проверка, броени дни преди големия християнски празник Никулден. Богата гама от риби се предлага на видинския пазар, каза за Радио Видин Илиян Маринов , местен търговец на риба: "Толстолоб, шаран, амур, есетра, сом, пъстърва, платика, сьомга, има и дребна дунавска..

публикувано на 03.12.22 в 14:00

Управителят на ломската болница д-р Георги Савков остава на поста си

Общинският съвет в Лом не подкрепи докладната записка на кмета д-р Георги Гаврилов за отстраняването на д-р Георги Савков като управител на МБАЛ "Св.Николай Чудотворец" и смяната му с бившия директор на болницата във Враца д-р Петър Керемидчиев .  С 12 гласа "за", 11 "против" и 2 "въздържали се", общинските съветници оставиха д-р..

публикувано на 03.12.22 в 13:00