Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Стакевци чакат Илон Мъск

Снимка: Радио ВИДИН

В белоградчишкото село Стакевци се надяват милиардерът Илон Мъск действително да им гостува. За посещение на магната във видинското село се заговори след като той коментира снимка на Белоградчишките скали в Туитър. Председателят на Общинския съвет в Белоградчик, съобщи, че официално е поканил магната да посети региона, след което е последвала резервация от Илон Мъск в ресторант в село Стакевци за април догодина. Хората в белоградчишкото село са убедени,че има какво да му покажат: 

"Нека дойде, ще го приемем. /.../ Знаем кой е- най-богатият човек. /.../ Ще види, че имаме хубава природа. /.../ Чакаме с нетърпение да дойде. Да го видим и той нас да види, с нещо, ако може да ни помогне, било с парички... Да ни види селото, природата, но сме без хора. /.../ Не знам дали ще дойде, то си е негова работа."Междувременно кметът на Белоградчик Борис Николов обяви, че предстои среща в Министерството на туризма, за евентуални общи действия, ако се потвърди,че предстои посещение на милиардера Илон Мъск. 

"Бях длъжен да проверя доколко истинско е бъдещото му идване в България и специално в Белоградчик и вчера се свързах с директор на дирекция в Министерството на туризма, която ми потвърди, че действително има такова потвърждение за идването му през месец април."
 
Автор на снимката, впечатлила магната е професионалният фотограф Владислав Терзийски. Кадърът е направена с дрон и изобразява крепостта "Калето" по време на изгрев. Владислав Терзийски коментира за Радио ВИДИН, че познава отлично забележителностите в Северозапада. А специално този кадър с Белоградчишките скали е преследвал дълго време:

"Ами някак си гъделът е от една страна за мен като автор, че снимката е направила впечатление. От друга страна- това е България. Така че, двоен е кефът, че Илон Мъск е споделил снимката... Самата фотография представлява един кадър, който съм го гонил от много време, за да случа този хубав изгрев. Сниман е по изгрев, снимана е белоградчишката крепост и скалите отзад се виждат, и едни много хубави облаци. Но слънцето реално не се вижда, то просто осветява снимката от задната страна, някак си придава настроение... Гледната точка, от която съм я снимал наистина изглежда извънземно... Белоградчик много дълги години ми беше абсолютно табу. Ходех и все случвах лошо време от фотографска гледна точка. Все не случвах на подходящия момент. И реално тези снимки са някои от първите, които успях да направя на белоградчишката крепост и скалите, които да ми харесат."

БНР подкасти:

Вижте още

Да се пазим от духовната прегърбеност

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина .  Днес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с вяра,..

публикувано на 04.12.22 в 08:00

Екзотична обява: Продава се земя на остров в Дунав

В много страни по света да притежаваш остров или земя на него е популярно или поне не е нещо необичайно. Но в България това звучи малко екзотично. Обява в интернет обаче гласи, че се продава земя от остров в река Дунав край Видин. Той се намира в землището на село Жеглица, успоредно на главния път за Видин. Цветан Стойков  е собственик на парчето..

публикувано на 02.12.22 в 14:15

Ивайло Петков "С река на сърцето" за сериала, киното и театъра

По какво си приличат актьорът Ивайло Петков от Видин и полицаят Ивайло Тенев от сериала "С река на сърцето"?  Отговора ни дава 22-годишният видинчанин, който смята, че той и неговият герой от филма притежават много общи качества - преданост, лоялност, офицерско поведение, леко неловка, но симпатична непохватност, чувство за дълг. Видинчанинът влиза..

публикувано на 02.12.22 в 14:00

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55