Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пенсионери помагат при залесявания в Кула

Снимка: Наско Цанов

Членове на клуба на инвалида в Кула се включиха тази година в залесяване на дръвчета по инициатива на младите хора от града. В акциите участваха пенсионери от клуба с голямо желание, но заради сушата не всички дръвчета са се прихванали, разказа Иванка Велкова- председател на клуба.

"Кула става наистина по- зелена, но зеленото идва от това, че обезлюдяваме не само градът, а и селата и се самозалесяват не само дворове, а и улици по селата. За съжаление, това е действителността. Но в същото време, аз го казвам това с болка и с още по-голяма болка ще кажа, че в същото време не само в Кулска община, а в цялата държава се подхожда с лошо мислене към дърварските фирми, изсичат се горите и затова идват и природните бедствия. Ето това ни накара да променим нещата в нашата община и в нашия град. Решихме както преди години излизахме, имаше бригади пролет и есен и залесявахме, ние се присъединихме към инициативата, която младите дадоха и идеята да се залеси тук и там. Включихме се една група пенсионери и то предимно инвалиди пенсионери според силите си, да залесяваме. Отново срещнахме неразбиране от страна на гражданството. На някои от местата, които залесихме видяхме и животни после. След това сушата дойде ние не успяхме да се организираме да поливаме тези дръвчета и не всичко се хвана", разказа Иванка Велкова

Пенсионерите са доволни от грижите, които Общината полага за цветните фигури в града.

"За разлика от дръвчетата, които не успяхме да поливаме през лятото тези цветя се поливат и имаше хубави цветя. От няколко години и на площада и лехите около блоковете са добре, поддържат се. Хубаво го правят, благодарни сме и на озеленителите. Даже сега есенните така хубаво бяха нацъфтели хризантемите", допълни Иванка Велкова.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Видински ученик с награда от престижна универсиада

Дванадесетокласникът Радослав Попов от Видин спечели първо място в Junior универсиадата, която беше част от програмата от VI Международен Биомедицински конгрес - София. За първи път ученик от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  се представя с такова високо постижение на подобно събитие. Съревнование  е било оспорвано, разказва Радослав: "Универсиадата..

публикувано на 06.12.22 в 15:55

Никулден - празник и на банкерите

На 6 декември - Никулден празнуват и банкерите. Денят е обявен за патронен празник на българските банки с решение на БНБ от 1992 година.  Всеки българин използва в различна степен банковите услуги, а хората се влияят от лихвите по кредите, от стабилността и рентабилността на дадена банка.  За днешното състояние на банките и за празника..

обновено на 06.12.22 в 13:20

Видински ученици с успешна практика в завод

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин са на учебна практика в местен завод за технически компоненти. Те учат в 11. клас, специалност "Промишлена електроника" и посещават завода  вече трети месец.  Работният им ден започва в 6:00 часа и завършва в 14:00. Сътрудничеството на видинската професионална гимназия със завода продължава повече от 8..

публикувано на 06.12.22 в 13:00

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов . Той си спомни, че първите му срещи със..

публикувано на 05.12.22 в 17:35

Благотворителна кауза за бездомни животни се нуждае от още дарения

В началото на тази година ви разказахме за един видинчанин и неговата благотворителна кауза  за поставяне на вендинг машина в града, чрез която, рециклирайки пластмасовите бутилки и кенчета, осигуряваме храна за бездомните животни.  Юлиян Миков  си беше поставил срок да събере сумата до Великден и се надяваше да успее, но за съжаление,..

публикувано на 05.12.22 в 17:00

Спирки във Видин са без разписание, сигнализираха слушатели

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха, че по спирки на градския транспорт във Видин липсва разписанието на автобуса.  "Аз живея в комплекс Химик, наложи ми се да отида до болницата. Бих взела градския транспорт, но не му знам разписанието. Никъде го няма поставено на достъпно място. Виждаме автобусите, има ги, но не знаем от къде минават..

публикувано на 05.12.22 в 14:20

Видински деца подаряват усмивки

Видинската Детска градина "Синчец" започна инициативата "Седмица на доброто", под мотото "Направи добро-подари усмивка", за втора поредна година. Възпитаниците и ръководството ще се включат в различни дейности, сред които е и дарение на играчки за Детска градина "Евлампия Векилова" в Копривщица, която беше наводнена този септември от..

публикувано на 05.12.22 в 13:47