Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Условна присъда за смърт на пътя постанови Врачанският окръжен съд

Снимка: Жоро Александров

Врачанският окръжен съд постанови осъдителна присъда за жена, причинила по непредпазливост смъртта на пешеходец. Тя бе призната за виновна в това, че на 07.12.2021 год., към 17,50 часа, при управление на лек автомобил по път II-13 в посока от Бяла Слатина към Борован, в землището на града, е нарушила Закона за движение по пътищата, движейки се със скорост от 77 км/ч, несъобразена с атмосферните условия, състоянието на пътя и с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие и по непредпазливост е причинила смъртта на 58-годишен пешеходец. Жертвата се е движела по средата на пътното платно. Водачката е направила всичко по силите си след фаталния удар да окаже първа помощ на пострадалия, отчетоха магистратите.


Съдебното производство премина по реда на съкратеното съдебно следствие при условията на чл. 371 т. 1 от НПК, като подсъдимата даде съгласие да не се провежда разпит на всички свидетели и да не се изслушват всички експертизи от досъдебната фаза. При този ред на разглеждане на делото, съдът определи наказанието й да бъде 1 година „лишаване от свобода“, като отлага изпълнението му за срок от 3 години. Съдът лиши подсъдимата и от правото да управлява МПС за срок от 1 година, считано от влизане на присъдата в сила. Присъдата бе постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства.


Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 20 август 2024 година

Срокът за ремонта на второто платно на булевард "Панония" е 90 дни, съобщиха от Общината. Ремонтните дейности започнаха на 12 август. Количеството на валежите в Монтнаско през юли е в пъти под месечната норма, а за август първият дъжд падна едва днес, съобщиха за БТА от Метеорологичната станция в Монтана.  Заради засушаването, в 11 села от..

публикувано на 20.08.24 в 18:05

Чупрене готви събор на прохода Свети Никола

Събор при прохода Свети Никола на границата между България и Сърбия организират Община Чупрене и сръбската Княжевац. Събитието ще е на 31 август. Целта е да се опознаят по-добре съседите, които живеят само на няколко километра и да се съберат родовете с дългогодишни връзки, каза кметът на Чупрене Мария Тодорова . "Всички..

публикувано на 20.08.24 в 16:59

Историк ще беседва с деца в Мездра

Учителят по история в СУ "Иван Вазов" в Мездра Данаил Димитров  ще се срещне с деца в библиотеката в Мездра. Те ще беседват на тема  „Да надзърнем в огромния свят на старата история” . Данаил Димитров, който е и шахматист, се срещна преди време с децата, за да им разкаже за шахматната игра. Тогава някои от учениците сами споделиха кои исторически..

публикувано на 20.08.24 в 15:15

Фолклорен събор стягат в Бързия

Фолклорен събор "Богородица в Бързия" ще се проведе на 24-ти и 25 август в село Бързия. Организатори са Народно читалище "Иван Вазов 1911", кметството и Община Берковица. Съборът е традиционен и се провежда всяка последна седмица от август, когато е празникът на населеното място, информира Галя Поплалова , секретар на културното средище: "За..

публикувано на 20.08.24 в 15:13

Започна реконструкцията на общинския път Мездрa - Боденец

Започна изпълнението на строително-монтажните работи (СМР) по проект за рехабилитация на общинския път Мездрa - Боденец - Крапец , съобщиха от Община Мездра. Проектът се реализира от Община Мездра с безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. В момента се извършва демонтаж на старите и полагане на..

публикувано на 20.08.24 в 14:47

Общинският съвет във Видин се събира извънредно заради "Ел Би Булгарикум"

За утре, 21 август, е насрочено извънредно заседание на Общинския съвет във Видин . Причината е декларация за запазването на научно-изследователската и производствена дейност на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в града, внесена за обсъждане. Общо 4 точки са включени в предложения за заседанието дневен ред, каза..

обновено на 20.08.24 в 14:39

За трета поредна година Кула посреща "Лятно кино под звездите"

"Лятно кино под звездите" ще представи в Кула най-доброто от българското и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Сдружение "Северозапазване" .  Лятното кино пристига в Кула днес,  20 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". Началото на прожекциите е от..

публикувано на 20.08.24 в 11:00