Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение „Книгини“ набира средства за филм за Северозапада

Видеото ще бъде посветено на културно-историческото наследство на региона

Снимка: Сдружение „Книгини“
Сдружение „Книгини“ започва кампания за набиране на средства за създаване на филм във виртуална реалност, посветен на  културно-историческото наследство на Северозападна България.


Организацията ще набира дарения чрез благотворителната кампания #ЩедриятВторник. Това става факт благодарение на Фондация BCause. Кампанията е наречена "Богатствата на Северозапада в 360°. От история към бъдеще за нашите деца".
 


След успешно реализирания им първи по рода си в България филм „Дестинация Враца - величие и красота в 360°“ и изключителния интерес към него в страната и чужбина, желанието на създателките на "Книгини" е да надградят инициативата си със създаването на следващ подобен продукт с акцент върху културно-историческото наследство на Северозападна България, разказва Мария Дончева от Сдружение "Книгини":


"Филмът, който ще създадем, включва обекти с национална, световна  и европейска значимост... Това е най-голямото тракийско съкровище в света- Рогозенското съкровище, корабът Радецки, /.../ Северняшката сватба от Националния фолклорен фестивал "Леденика",  Епистуларна тухла на латински език от 4 век. Виртуалната  реалност ще допринесе за по-доброто потапяне на хората в съответната епоха и по-доброто разбиране на нашата история...


Бихме искали да включим и Къща-музей на Дико Илиев в Оряхово, средновековното селище "Вратица", от което води началото си град Враца...


Нашата дейност не се основава на работа по проекти, разчитаме на българската общественост, на хората, които обичат нашия регион... Разчитаме на хора, които обичат технологиите... Това е мащабна работа, предвиждаме да стартираме напролет..."


Сумата, необходима за реализиране на проекта, е 89 000 лева. Разчита се на хора от цялата страна и чужбина.


Предвижда се филмът да бъде реализиран в два формата - кратка и разширена версия, на български и английски език. При пресъздаването им във виртуална реалност, ще се използва комбинация от различни технологии - 360 градусово 3D (стереоскопично) видео, фотограметрия, 3D моделиране, възстановки и други.


Филмът ще бъде качен в Ютюб канала на сдружението - Сдружение КНИГИНИ/KNIGINI, откъдето всеки ще има възможност да го гледа, а чрез партньорства с български училища, образователни центрове, туристически обекти и офиси, институции, видеото ще има по-широко разпространение.


Можете да подкрепите кампанията на platformata.bg и с дарителски есемес с кодова дума DMS KNIGINI на номер 17 777 за трите мобилни оператора.




Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00